用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 保良局顏寶鈴書院家長交流區
樓主: barry36
go

保良局顏寶鈴書院家長交流區   [複製鏈接]

andy_pa
校風好嚴。點解你唔去學校觀察實況呢?

回復 dlh525 的帖子

開放日大概11月中下旬,你遲些留意下學校網站啦!

回復 reginayu 的帖子

如無記錯,中三先至會分精英班。

啱啱上中學,學o既自然多咗好多,尤其是中小升上英中,比多些時間去適應啦! 大加油!

回復 chun媽 的帖子

學校會有好多non-Chinese學生,其實學校學規都頗嚴,我自己眼見小兒o既同學都好有禮貌,我都好放心。
至於學校畢業生情況,學校都好開放列於校網上,唔會收收埋埋。學校教得好與不好,除咗枝筆重要之外,口才對於將來喺社會工作都好重要。在學校裏面,老師與同學係以英語溝通,中文就以普通話。上年我跟其中一位班主任見面時,是以普通話對話,眼見小兒跟她很流暢交談,這不是學校老師功勞嗎?(因為在家中用廣東話的)
我同小兒選擇此校,是因為校內設施以及老師們教學o既熱誠! 正如上年小兒班主任的一翻說話,學生除了成績,個人發展對將來更很重要。學校給予小兒好多唔同機會eg leadership training發展佢潛能。 想回頭,當時也有兩所band 1中學取錄小兒,始終小兒情有獨中此校,雖然讀書辛苦,但他時常告訴我學校趣事,我相信他幾享受學校生活。

每所學校,都有不同特點,家長與學生真的要好好參觀學校開放日,感受一下,看看是否適合自己小朋友。

學校好與不好,適合與不合,每位家長尺度都不同。過多兩個月就是學校開放日,親身同小朋友去來學校,觀察和感受一下吧!

以我所知,教過小兒o既老師,佢哋都仲喺樹教緊。
至於那位印藉老師,唔知係未你所講嗰位,你有冇真正聽佢present過呢?佢o既英語係好好! 千萬唔好用有色眼鏡去睇人。至於法文,因為小兒係local students,唔好意思,答唔到你。不過學校課外活動係有法文班。
無論如何,唔好成聽日聞聽聞,嚇親自己先! 親身去學校開放日,體會一下。
其實每一間學校都有佢哋o既吸引力,要因應小朋友o既能力同喜好,對號入座。

昨晚跟小兒閒談,佢話有老師離職,不過都係幾位啫! 有冇十幾位唔誇張! 他還答我今年有新老師教他們,覺得他們教得不錯。因為老師唔好,佢一定會同我數苦! 另外,佢又話只唔怕醜,有唔明白敢去問老師,佢哋問一定會教。

剛剛記起,陣經有位高年班o既家長跟我講過,老師係用合約方式聘請,如果表現未能合標,係唔會獲得續約的。

中學唔同小學,學生已經擁有一定o既知識,喺我覺道嚟講,老師o既熱心教學,喺中學階段係好重要,加上學風嚴緊,作為我一位在職媽媽,會更加安心。

小朋友始終有一日要出嚟社會工作,而家唔可以單單靠英文就掂唒,普通話都同樣重要。

你真醒!
我隻un皮仔今年讀緊中二啊!

回覆 PaPa 的帖子

揀得NPL,就係想自己小朋友喺中學時代,都可以繼續用普通話學習。其實,學生可在上中三時,選擇轉返廣東教學。提外話,以我家小兒堅決要用返普通話上課。

要交學費比小朋友讀書,當然係揾一間學校能夠比到資源學生o架啦! 學生喺學校裏用普通話,一出到學校,大家好自然轉返channel廣東話交流o架啦!  不論普通話定係英文,都係一種語言,係要時間去練習及交流至學得好。如果本地老師真係考獲基准試或國家語委二級證書o既,做家長o既我,當然歡迎,如果係要揾啲唔合規o既半桶水老師返o黎教學生,我就真係好返對囉!

To be honest,工作上需要,我好多時要用普通話同人客及國內同事溝通,返到屋企有時都要請教小兒。我都想佢第時能夠考獲國家語委二級證書,因為唔係咁容易一件事情。

kin818kin    發表於 15-4-21 15:20

回覆 PaPa 的帖子

因為佢哋讀o既中文係淺啲同埋唔洗讀中國歷史,成績總分咪可以拉高啲。

回覆 ElizaSit 的帖子[size=15.333333015441895px]

[size=15.333333015441895px]學校係無管弦樂團。

回覆 PaPa 的帖子

有o架! 每年學期尾佢哋都會攪綜合表演,上年就係理工大學舉行。同學表得幾好,氣氛唔錯。

回覆 ElizaSit 的帖子

人係要向前看,外國人都學普通話,為何我哋唔去學呢?

而家no eye see,將來出來社會做事唔懂普通話,到時後悔太遲了!

回覆 PaPa 的帖子

我記得應有面試,詳情開學後會有資料。
小兒係玩色士風,都係放學後一星期上一次。
校內表演我記得Open Day,跟住就係學期完個綜合表演。

回覆 PaPa 的帖子

呢樣真係唔清楚! 我只知小兒會幫同學出外比賽時做伴奏,無聽過佢出外幫手表演.....
‹ 上一主題|下一主題