用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 開學機票問題
go

開學機票問題 [複製鏈接]

totoro 發表於 19-3-11 16:49
今年九月開學只買單程機票去英國London,  學期尾才買倒頭機票。 不知過英國海關有冇問題(如只得單程票)? ...

無問題,我兩個孩子到英國讀書,第一程是單程機票,之後的假期全部都是買倒頭機票。過關唔會有問題。

雨眾不桐73 發表於 19-3-11 22:24
為什麼買倒頭機票价钱優惠嗎?我也在頭疼機票應該怎麼買!謝謝分享

我自己覺得倒頭機票會平一點和適合我家一點。平一點是因為聖誕和復活節假期都是三星期,所以買一個月內的來回機票,而暑假亦少過2個月。機票期限大致分為一年、半年、三個月、一個月等幾種,除普通票外,香港至英國有學生票(Student bundle ticket)。機票期限和類別會影響價格。

Student bundle ticket 貴好多,但有flexiblity, 可以帶兩件行李,但兩個所謂的優點都不合我用(我仔學校少更改校曆),所以每次都是買普通票。如果學生經常更改坐機日期,買bundle tickets吧。

以下月回港的機票參考,我細仔below 16,   維珍$43xx, 大仔$52xx,平過bundle ticket好多。各有所需,按自己需要和能力而作決定吧!

雨眾不桐73 發表於 19-3-12 12:40
你是提前多久買機票,會有這麼優惠的價格?

我好早買機票。BA會在飛前12月個月出機票,維珍就只出到前11個月的機票。舉例,2019月1月初出2020月1月的機票,一出價錢,我覺得合理,就幫BA買,如果覺得貴,我會等多一個月,睇埋維珍的價錢。多數都是維珍平,偶爾會有一次是BA平。如果BA和維珍都貴,我才考慮轉機。每次假期,都多香港學生坐飛機來往英國,我會盡早買機票。這4年來,我仔的機票(以直航計算),平均價大概6千幾。你就住你自己想要咩就決定買啦。

雨眾不桐73 發表於 19-3-12 22:18
今年9月開學,我還沒有學會買機票!!!驚看機票看到頭暈,還沒有頭緒!
以我現在的情況,應該怎麼安排?請 ...

我book左幾年機票,所以熟咩是靚價,咩叫貴價。如果你第一年,唔熟,穩陣d,可以學前面個家長的提議:第一套機票出學生年票,可改期,可帶2件行李。用多少少錢,買個安心和flexiblity。

當年,大仔第一張單程,$61xx.  第二年細仔出國,$46xx, 兩次都係由於當時直航好貴,所以坐轉機,故揀服務好和口碑好的星航,出普通單程機票,把admission letter 交比航空公司,佢地會加行李重量比學生,由30kg增加到40kg, 兩個仔都係一樣處理。我們父母同行,有40kg +30kg+30kg, 所以唔需要專登買bundle ticket, 有足夠位帶物品。今日我睇過星航,求其揀個日子,8月26日單程由英國去倫敦是$3403,靚價。8月尾就over$5000。

totoro 發表於 19-3-16 10:29
通常見jm買CX、BA、Emirates(1stop), 咁Singapore airlines 去倫敦(1stop) 可以嗎?

坐星航去倫敦,都是轉一次機。選擇直航或轉機,我會一次過睇唔同航空公司的價錢和時間安排,邊個最適合,就買邊個。你記得計埋到倫敦後,孩子坐幾耐車回到學校。舉例,我孩子要坐4個小時去學校的City, 我唔會買中午至傍晚到埗的機票,會買BA, VS, 星航或Lufthansa, 因為早上5點至8點到倫敦,等行李,又等車,回到City, 食完late lunch就回校,時間剛剛好。你要度一度時間。
‹ 上一主題|下一主題