用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血幼稚園 跑馬地寶血幼稚園家長會Part 2
go

跑馬地寶血幼稚園家長會Part 2 [複製鏈接]

轉新版咁耐,依家終於俾我搵番這個主題了
我對新版面還不太熟悉,還要慢慢摸索.
最近已經忙到死,囡囡畢業有很多嘢攪,又要準備去旅行,頭都大晒.

無人留言,是放晒暑假,還是找不到這個topic呢?

開家長會時,見到有些家長對學校依依不捨,有些傷感.
好彩我還有三年在學校.

原文章由 pamila 於 07-7-11 17:50 發表
各位寶血媽咪,
你地好~我想幫我囡囡都下年k1讀寶血呀.我有些資料想問下你地.呢兩年寶血派去咩小學多呢?
因我睇寶血個web, 佢地剩係update到05年咋. 咁06 & 07係咪派得唔好,所以咁耐都唔update上去??

以我所知,今年派得唔錯,詳細我都想知道.

我有些舊校服想送出,不知道有沒有人有興趣呢?

冬季:
1.運動外套(24碼)兩件(只剩一件)
2.運動衫(看不清楚,但幾大件)(已送出)
3.運動褲(22碼)(已送出)
4.kl粉橙色衫(15碼)(已送出)
5.k2粉綠色衫(碼數看不清)兩件
6.k3白色衫(碼數看不清)兩件
7.吊帶一條

有興趣pm我.

[ 本文章最後由 vanyau 於 07-7-17 09:51 編輯 ]

原文章由 老虎狗太太 於 07-7-27 12:44 發表
YongXin

你實在太好啦,我諗我未必會做得到

我初頭都有儲起,但後來發覺越儲越多.
囝囝由開始讀書,諗諗吓發覺唔係辦法.
最後我想到一個好辦法,用相機拍下,儲係電腦內,實物就拜拜囉!

原文章由 老虎狗太太 於 07-8-2 11:40 發表
唔經唔覺放左暑假就快一個月,好快又返學啦,囡囡有時都話好掛住老師

係呀,我都覺得時間過得好快,已經八月了.
我囝囝8月30日就返學了.
真係怕怕,我諗我囝囝一定會哭到死去活來

原文章由 老虎狗太太 於 07-8-4 10:35 發表
會唔會係暑假所以呢排無乜人入黎呢

囡囡鬧情緒鬧了很久.哭就哭了幾日,但就時常說不想返學.扭扭擰擰,攪到我心都煩晒.可能囝囝剛出世,爭寵?

我囡囡現在直情當咗自己是小學生了,因為身邊有頗多的朋友仔,都是升同一學校.另外,我係某某書局見到同校的小朋友時,我會主動和她們傾計,久而久之,我識咗好多同校的人,跟住又介紹給囡囡認識.我想她應該不會陌生掛?

可能有弟弟會讀寶血,她知道應該有很多機會返寶血,所以沒有太不捨得.只是生日會前夕,她說想請埋啲老師出席生日會.:):)

原文章由 QL 於 07-8-15 17:17 發表

vanyau,

"可能囝囝剛出世,爭寵?" - 你生第3個小孩子? 你真是厲害 , 我有兩個都已經頭都大啦, 你好叻呀!!恭喜恭喜

你攪錯了,我只得兩個"麻煩友".
我只是回憶大女入學時的情景,所以怕囝囝入學時也很會哭.
你說得對,兩個已經令到我頭大,三個我都不敢想?

原文章由 sigmund 於 07-8-16 08:31 發表
早呀!搬左之後好難搵你地,大家好!

仲有兩個禮拜先返學,囝囝成日都話冇人陪佢玩,我又冇報暑期班,日日都係兩個互玩,仲唔俾我行開做家務呀,點算!

想請問依家出左分班,但係每班都有兩班,係唔係正式 ...

頭兩日是方便老師照顧小朋友,所以才分開兩班上堂.(因為有很多很多小朋友會哭)
而正式上課時,會31人一齊上課的.
另外,大班又會分成三小組,方便他們分成三組上課學習.
班主任有兩個,但每班通常都會有多一位老師幫忙的(因為有三組).

原文章由 sigmund 於 07-8-18 06:46 發表

唔該哂! 咁請問九月三日開始就唔駛家長陪返學呀!

9月3日沒有校車,所以都要自己帶小朋友返學.
其實,頭兩日陪返學時,一開始會家長小朋友一齊的,老師會順便派學生的東西和一些注意事項.之後老師會借故請家長離開(好似說去洗手間等等),沒有你的小朋友沒有哭得死去活來,通常老師都不會再請你進課室的.
所以9月3日,多數只是帶他們去返學.我記得三年前,我就在會議室等囡囡放學時,認識了很多家長.希望到時可以與你們認識一下.

原文章由 sigmund 於 07-8-20 18:10 發表

吓,第四日開始我地應該唔俾陪喎,咁係唔係要〔待命〕直至佢唔喊?

第四日已經有校車坐,只要狠心些送他上校車,校車一開就唔理得咁多.

原文章由 YongXin 於 07-8-21 10:21 發表
即係咁, 小朋友喊係因為不習慣, 不捨得媽媽.

因此, 真係要0係某一點就要忍心, 如果唔係, 就唔知要糾纏到幾時幾日, 小朋友都唔能夠享受上學既樂趣.

要比小朋友知道一個訊息: 點喊都好, 妳都要返學, 媽媽都 ...

極之同意,如果讓小朋友知道哭一哭,就能令媽媽不走或陪多一陣,那就慘了,會沒完沒了的.所以要狠心一些,想當年我都心掛掛,想她早些放學回來.

原文章由 心花花 於 07-8-30 12:44 硐表
提一提低班及高班的家長,開學日(9月4日)係星期二,所以要著運動衫呀。

我囝囝今日開咗學了,他很開心!
順利渡過第一日.

原文章由 心花花 於 07-8-30 14:41 硐表
vanyau

恭喜晒!囝囝好叻喎。

多謝你.
第二日,囝囝都ok.
但下星期一(第三日),就有隱憂,因為父母可能要開始離開課室,到時不知道他會不會哭呢?

原文章由 sammili 於 07-9-1 14:35 硐表
各位,我仔今年讀高班義,細女讀幼兒智,有冇同班同學仔喺度呀?

我囝囝今年都是幼兒智班,是史廸仔組,你囡囡是那一組的,星期一你會不會陪返學呢?如會,到時見.

原文章由 sammili 於 07-9-3 19:36 硐表

我女係跳跳虎組,今日都好順利,因我女之前都讀左成年幾幼兒園,所以都慣左校園生活。

哈哈,又順利渡過一日啦!好開心,他過得很開心,沒有哭過呢!

原文章由 sigmund 於 07-9-5 10:09 硐表

今朝就係咁啦,拜拜都冇講 :cry:

唔知佢一陣會 ....

我囝囝今日很順利自己上咗校車,還勁開心的在車上猛向我揮手和飛吻,一啲不捨得的感覺也沒有.
放學下校車見到我,好開心的立刻飛入我懷中,還說很愛我,很掛住我添.我都很開心.

sigmund,
你的小朋友今日如何呢?有沒有哭?記住就算有哭都不能心軟,努力加油!希望你也能順利過渡!

原文章由 sigmund 於 07-9-5 23:58 硐表

vanyau,

佢有冇喊,我唔知道!但係放學接佢個時就呆呆滯,唔知做咩

sigmund,

試吓放學接他時,送他一粒糖仔,讚他大個仔可以自己上學,媽媽為此而獎勵他.(記住要重點說明是媽媽獎勵他的,不可以事先說明,如果你返學我就送你什麼的,那以後就慘了!)
努力加油!

原文章由 sigmund 於 07-9-7 10:24 硐表

知道啦!不過我仲有隱憂,好似唔知佢的表現點!

其實你真係担心的話,可以打電話回校給老師問問.(記住不要在上課時間打給她們,最好是Lunch或者放學後)
‹ 上一主題|下一主題