用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: like_travel
go

好羨慕你地有資格係呢個topic度分享!呢知我將來有冇機會?我想請問,頭先有家長話spcc收人睇睇全港排名,乜香港學生有全港排名?點樣可以知道自己的全港排名?

我間小學由於有直屬中學,學校校長一定唔會幫學生申請提名考spcc,我地少左一個渠道

Fong23fong 發表於 12-3-8 18:11
看來大家都很期待本星期六可收到取錄的信。但其實如果DGS又取錄?或男仔其他名校又取錄,  會讀邊間? ...

我又搭訕……我會揀co-ed,我個人比較喜歡謙遜的style

恭喜賀喜!
羨慕呢!

我日日情不自禁走入黎望幾勻,真係恨到口水流!請問大家可唔可以做做好心,point out一些要提早鋪排既事情?又或者分享下,你地覺得spcc想要咩學生?
唔該,唔該!

Golf007 發表於 12-3-13 12:01
第一、操行•••最低A-
第二、成績•••如果不是來自比較top的小學的話,最好全級top 3 或以上
第三、特異功能•••如非好有代表性的就吾駛諗啦!留多d時間讀書,催谷下個全級排名好過啦!

...

1.呢樣唔太擔心如果佢唔突然癲既話
2.間小學係眾所週知chur得好行果隻,top唔top就唔敢講。咁全級10名內有冇機?我隻仔最高試過第二最低第八,視乎佢果期乖唔乖,不過其實五名內應該無難度
3.呢樣煩。雖然我地都有入校隊,但都係團體形式,例奧數、雜誦、樂團咁,冇個人代表性,有得揀我都情願成績入。但我地學校好鬼小家,驚死叻學生走,唔同佢地報國際學科評估,我只能靠自己報考世界數學測試,小兒小學組雙優,但出年同佢報考中學組就唔敢包仲有冇雙優,英文呢就KET   PET都考完啦distinction,咁我地仲有咩可以做?

另外,面試會問咩範疇既問題?唔好意思咁多問題。

martie  Relax. Secondary School is only one small milestone in life. If our target is restrictive, the result may put us off. There are very good schools other than SPCC. Not worth having too much pressure.  發表於 12-3-13 13:37
marisayg  pls check pm.  發表於 12-3-13 13:30
ohnono  看來只欠你自己的自信心!  發表於 12-3-13 13:19
‹ 上一主題|下一主題