用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血幼稚園 跑馬地寶血幼稚園家長會Part 2
go

跑馬地寶血幼稚園家長會Part 2 [複製鏈接]

醒目開學勳章

06年度资料来自我地高班填既问卷。

我地交回问卷无几耐, 主要用来六月尾比低班家长开报小一家长会看, 老虎狗太太同心花花应该有一份。。。我都想八下呀!再过多一排,尘埃落定0西, 就会upload上网。

07年度高班都未开学, 系唔会甘快有资料架。

原文章由 pamila 於 07-7-11 17:50 發表
各位寶血媽咪,
你地好~我想幫我囡囡都下年k1讀寶血呀.我有些資料想問下你地.呢兩年寶血派去咩小學多呢?
因我睇寶血個web, 佢地剩係update到05年咋. 咁06 & 07係咪派得唔好,所以咁耐都唔update上去??

醒目開學勳章

多谢老虎狗太太开art 2!

原文章由 老虎狗太太 於 07-7-4 12:09 發表
各位我地開左Part 2 啦,我係Part 1發表唔到

心花花

聽日係咪取消左"玩水"呀

[ 本文章最後由 YongXin 於 07-7-12 12:33 編輯 ]

醒目開學勳章

你真係識揀。

0甘話得係一间天主教学校,就梗係重视宗教培育:日日祈祷,教聖经故事,去教堂,認識天父。

我本身無宗教信仰,所以觉得宗教培育都好吖,係德育培养一種;就算阿女日後要信天主教,我都会尊重她的决定。

我自己讀宝幼 --〉宝小 --〉聖保禄,讀了十幾年聖经,我都無信天主教,仲一路都有跟阿妈去拜神拜祖先。

信仰係好多因素影响既,但係宝幼就真係不会“一定令到小朋友信教“。

原文章由 mimi1102 於 07-7-16 17:31 發表
唔好意思, 我好想比個女讀寶血k1, 因為覺得環境, 教師同教學質素都好好, 但係我本身係佛教徒, 聽人講寶血的宗教意識好強, 一定會令到小朋友信教, 我本身都好尊重天主教, 但係有d 唔係好想個女的宗教信仰同我地一 ...

醒目開學勳章

校網有好多新相同新資料呀!

畢業旅行, 家長義工聚餐, 06小一派位成績等等.

醒目開學勳章

我將阿女全年既通告, 分班名單, 活動場刊, 幫忙卡, 給家長的信, 生日會邀請卡, 課程綱要, 單據等等一大堆文件, 按月份用一個大box file file起, 仲file埋網上印出來既老師相, 同我自己整既有名班相. 讀了三年就有三個box files, 雖然好似好瑣碎, 但係全部係美好回憶, 阿女時不時都要拿來看, 回味每一個月在寶幼既生活.

[ 本文章最後由 YongXin 於 07-7-27 11:30 編輯 ]

醒目開學勳章

時間真係過得好快.

學期尾仲問阿女有無唔捨得, 大小姐都矇査査. 依家知喇, 以後都無得搭花花校車, 以後都無得返幼稚園喇...個樣幾愁呀! 前幾日去同學仔生日會, 見返面, 哇!阿女開心到今日都未開心完呀! 仲唔夠皮, 想"見0西全班同學仲好"!

原文章由 老虎狗太太 於 07-8-2 11:40 發表
唔經唔覺放左暑假就快一個月,好快又返學啦,囡囡有時都話好掛住老師

醒目開學勳章

我女當年喊到11, 12月都仲會不時喊呀! 頭0個幾個星期就更加日日喊. 但係老師好有辦法既, 係朝早喊一陣既0者. 仲有有0的小朋友, 直情開始識得安慰返同班同學添!

原文章由 vanyau 於 07-8-2 14:47 發表

係呀,我都覺得時間過得好快,已經八月了.
我囝囝8月30日就返學了.
真係怕怕,我諗我囝囝一定會哭到死去活來

醒目開學勳章

搬0左來呢度, 唔知各方好友識唔識路呢?

醒目開學勳章

学普通话,英文,phonics,琴,画,等大小姐唔洗0甘無聊,又等我啊妈可以趁阿大小姐上堂时,可以0向屋企静0下。。。我都有開始同大小姐温小一书喇!等她习惯0下,唔洗到開学时懵盛盛。

原文章由 catherinefung 於 07-8-6 15:31 發表
Hi !

成個暑假你地去左邊度玩呀?我覺得放暑假仲辛苦,星期一返早期訓練,星期二、三學英文,星期六學畫畫,逢星期日去游水,晒到囡囡好似朱古力咁,又去左海洋公園,迪士尼又玩左3日2夜,仲有4個星期開學,好想囡囡 ...

醒目開學勳章

嘻嘻! 通常返學頭兩, 三日, 小朋友係未必會喊既, 新鮮嘛, 太多野看, 太多野做; 到第四, 五日開始返正常時間, 就會喊喇.

原文章由 sigmund 於 07-8-20 08:22 發表

嘩!家長都有兩日上個半鐘頭的時間,好緊張呀∼

今個星期六開會都應該講細節了,到時見!

醒目開學勳章

即係咁, 小朋友喊係因為不習慣, 不捨得媽媽.

因此, 真係要0係某一點就要忍心, 如果唔係, 就唔知要糾纏到幾時幾日, 小朋友都唔能夠享受上學既樂趣.

要比小朋友知道一個訊息: 點喊都好, 妳都要返學, 媽媽都唔會陪妳. 當她知道喊都無用既時候, 就會接受現實, 大個仔大個女, 開開心心返學架喇!

當年係我自己送她回校, 阿女喊0西拉實我唔比我走架, 總之要信任老師, 老師會叫家長適當時候走. 送完阿女返學自己返工途中, 個心好實架, 唔知個女收聲未呢? 唔知識唔識抹眼淚呢? 必經階段, 雖然當時有點忐忑, 依家想起, 又係美好既回憶.

原文章由 sigmund 於 07-8-21 00:01 發表

噢,咁都得 

醒目開學勳章

實不相暪, 我三十幾年前讀寶幼中班(當年無BB班既), 都成四歲幾, 我仲記得第一日返學, 哇! 我喊到豬頭咁, 到依家我都仲記得自己幾咁掛住阿媽那種感覺, 又要老師抱, 又要老師tum; 後來我自己知道喊都無用, 而且要老師抱住我, 成班同學望住我, 有少少羞, 慢慢就唔喊啦!

[quote]原文章由 sigmund 於 07-8-21 19:49 發表

要試

醒目開學勳章

我係1975( )年度高孝班架。小學去了宝血,中學去了聖保禄。

宝幼無n1,只有k1-k3。你真係識货,选宝幼,你看看你先生同姑奶,就知宝幼专门出产高质产品。

原文章由 feliciak 於 07-8-24 00:01 硐表
我都想幫我囝囝08年報寶幼,所以上嚟八吓取吓經,点知見到妳話以前自己讀寶幼,覺得好'橋';事關我老公同佢家姊又係三十幾年前讀寶幼嘅 ,我就估妳地當時係咪同學仔呢? 我老公仲 ...

醒目開學勳章

咦? 甘你家大老爷,有无留当年响教堂前影那幅,全体高班畢业相?有我地个样架。如果有, 等我话你知边个系我丫。

我都有留低0西幼稚园时既成绩表,手册都有本呀!

你真系答得好!

原文章由 feliciak 於 07-8-26 01:50 硐表
我老公都係75年讀高班架喎 !不過佢係高勇班,同妳同級唔同班 ;最抵死係佢居然仲有keep到當時嘅成績表,仲問我成績表上面張相係咪好似個仔wor!我梗係話我阿仔靚仔好多啦:loveliness: 。

...

醒目開學勳章

我都有留意妳阿女0的髮型架, 睇相啦, 我有時返學見到啦, 畢業禮啦(妳睇我幾八卦)...好靓呀, 貼頭辫, 分開一份份咁. 妳真係好有心機呀!

原文章由 vanyau 於 07-9-19 15:30 硐表

老虎狗太太:
你囡囡會報那一班呢?
第二期我會不會在學校見到你呢?等我教下你扎辮仔. ...

醒目開學勳章

全對, 講得好好呀! 又多一個寶幼荣譽推廣顧問.

認真講, 選寶幼比小朋友讀, 係送比小朋友最好既禮物, 可以讓他們開心充實成長, 順利銜接小一.

vanyau: 阿仔發燒, 好返0西未?

原文章由 vanyau 於 07-10-4 10:29 硐表
讓我試下解答你的問題.

1. 這學校環境及設施如何?衛生程度如何, 有蚊患嗎?
 由於這學校依山而建,樹木也多,空氣非常清新.如果我說沒有蚊,你會信嗎?但是學校方面的預防工夫都做得很足,除了一般的環境衛生外,每個課室都有蚊機 ...

醒目開學勳章

呵呵! 唔幽默0的, 點做人呢? 我講0羊似0羊. 除0左肉緊到人地以為我係寶幼教職員外, 響出面同其他媽咪講開買衫比小朋友著, 講到又以為我係做童裝既.

好同意, 寶幼既語文訓練, 小一準備訓練好夠, 好實用, 令到小朋友可以好順利過渡.

原文章由 vanyau 於 07-10-4 16:37 硐表

你真攪笑,什麼”寶幼榮譽推廣顧問”!人地唔知以為我好似你咁是學校派來的
我真的沒有選錯寶幼,眼見其他朋友的孩子,有的功課太多,默書測驗,我都怕怕!有的又太簡單,升到小一時又適應不到,銜接上出了大 ...

醒目開學勳章

老虎狗太太,

個榮銜係妳之前頒比我架, 妳唔記得拿?

妳交0左自行表未? 加油! 努力!審慎樂觀地面對.

原文章由 老虎狗太太 於 07-10-5 11:53 硐表
YongXin & vanyau

有你兩位係度我都唔敢講說話,因為你兩位所講的已經係我所想的,多謝兩位"顧問"

補充一句,其他BK媽媽到時交表時當你一踏入學校一定會被深深吸引,到時我地講咩都無用,我都係讚成小朋友係幼稚園階段要開開 ...

醒目開學勳章

幼兒班觀課日要下學期, 大約二/三月先會安排. 到時小朋友學校生活會比較上軌道, 妳會見到他們好開心, 好天真, 好攪笑, 對家長來說亦好難忘, 因為你會發現原來個小寶貝都可以好獨立.

無電話就即係妳個小朋友做得好, 無大問題囉. 我以前會email比老師, 但都係間中; 因為我知道家長雖然會好緊張子女, 但係老師都好忙0下既. 老師每學期中/尾, 會晚上打一次電話, 同家長詳談, 唔知依家仲係唔係呢?

原文章由 sigmund 於 07-10-8 08:23 硐表
其實各位都係專業人士,如果唔係我地又點知咁多野呀!

係呢,我地幼兒班家長可唔可以觀課,因為真係有點擔心,每日送了囝囝返學,就唔知佢點,我知有班主任會打電話俾家長,但我就一個都冇!

:cry: ...

醒目開學勳章

噢! 可能我用詞不當. 呵呵! 唔係小朋友有問題, 而係家校雙方共同幫助小朋友, 適應學校生活, 互相瞭解.

原文章由 sigmund 於 07-10-9 08:25 硐表

YongXin,

好期望觀課的日子!

據我所知,有老師係晚上打電話俾家長,不過佢個囡囡唔係有問題,祇不過係跟進吓小朋友係屋企的情形,所以我先有擔心的一問啫  ...
‹ 上一主題|下一主題