用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局硏究明年學校預早通知自行分配學位 ...
樓主: sell2japan
go

教局硏究明年學校預早通知自行分配學位   [複製鏈接]

如果呈三前公佈就有趣了。只要部份已有着落嘅收收油,剩低學生有機升band。

goodboy1    發表於 19-2-28 12:55
goodboy1    發表於 19-2-28 12:54

hkpapa852 發表於 19-2-26 15:43
其實只有極少官津校會係呈三前公佈到自行派位結果...... 呈三時間唔撞自行面試已經好好了!
其實我係贊成自行應該先公佈,對學校和部分學生有利。B1校可以和直資競爭學生,不用處於捱打局面。學生可以同一時間選擇付費或公費學校,例如QC,LSC和SPCC,DBS間選擇,各適其式。

hkpapa852 發表於 19-2-26 18:40
要收油的,有直資offer個班一樣會收
比起自行人數少好多。

方向正確,但還需看最終細節安排,回歸後有大量前科,最後搞到天怒人怨。

hueyman    發表於 19-3-1 10:55

hkpapa852 發表於 19-3-1 09:55
方向係好, 但現在既建議明顯不夠心思熟慮, 如果咁就實行, 反效果會更多
唔認為直資有權拒絕抽飛,不過他們可以選擇早於四月上交人頭。
只要諗清楚,其實唔係咁麻煩。

每個學生直資外可以In 兩間,而每人都只有一張學生資料證,自行確認後可以到最終學校註冊,最好多留一個月,俾音樂椅轉轉轉。應該幾刺激,到最後一刻可能有神校收。

little_yolky 發表於 19-3-1 11:31
我諗最強烈反對既係B1C-B2A既直資。DBS都死, 一批學生入咗LS, 唔抽飛就奇。
B1直資軟實力比津校好得多,貴為LSC喺家長會都話資源唔及其他直資,要好努力先可以免被放離。唔覺得DBS,DGS,SPCC等會失去太多生員,B1C或B2直資就要多努力,加強優勢去競爭。

反而我覺得直資會加大獎學金吸引猛人,大家受惠。
‹ 上一主題|下一主題