用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無字天書(聰明人才看到內容)
樓主: edu_father
go

無字天書(聰明人才看到內容) [複製鏈接]

回覆:edu_father 的帖子

完全同意樓主的講法!! 適合自己小朋友0既學校就讀,永遠比能否入讀神級學校來得緊要!

回覆:edu_father 的帖子

哈哈!不過知易行難,我真係要時刻提醒自己! 宜家大女已經K2,要開始幫佢諗諗升小0既0野!! 煩惱ing..

引用:Quote:魚爸爸+發表於+13-10-15+12:38+哈哈!

原帖由 edu_father 於 13-10-18 發表
「知易行難」真係考起好多人,包括本人在內!所以朕都經常鞭策自己堅持信念。其實魚兄你講得出這四個字,已 ...
感謝皇上0既祝福! 當然最希望我個女可以做到公主0既師妹啦!! 不過,實際一點來諗,最緊要都係搵間著重品格培育0既學校,就算唔叻,都起碼有正確0既價值觀!

另外,想請教皇上點樣可以提高小朋友0既自信心呢?

引用:Quote:魚爸爸+發表於+13-10-19+14:12+感謝

原帖由 edu_father 於 13-10-21 發表
唔好講請教啦,朕每日都仲學緊野,大家研究一下啦。朕覺得個個子女性格都不同,果真係法無定法,合適朕o既 ...
明白皇上的說話,宜家我都係用緊鼓勵0既方法提升佢0既自信心,不過呢0的0野唔係一朝一夕就會有成效! 希望真係幫到佢啦!

至於所謂正確0既價值觀,都係希望佢對事情0既對錯有基本0既準則;希望佢面對困難時,能夠以積極0既態度去解決;最終希望佢能夠有推己及人0既精神! 哈哈,諗得好完美!!

另外,我對皇上所提0既中庸之道,都非常認同!!

引用:Quote:魚爸爸+發表於+13-10-21+12:59+明白

原帖由 edu_father 於 13-10-22 發表
魚兄果然天資聰敏慧根過人,連朕都唔知自己UP緊嘜o既野,魚兄都能夠解讀得透徹,朕甘拜下風佩服佩服。朕相 ...
皇上太謙虛喇!! 我都有幫囡囡參加一0的朗誦比賽同舞蹈表演!!好開心見到佢0係台上0既表現開始有小小進步!! 希望佢繼續能從鼓勵聲中,提高自信心啦!

培育小朋友真係唔容易啊!! 遲0的細佬讀埋幼稚園,家姐又上埋小學,真係周身唔得閒!! 不過,我信我會享受箇中樂趣的!!

‹ 上一主題|下一主題