用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同 vs 優才 vs 聖方濟各
go

港同 vs 優才 vs 聖方濟各 [複製鏈接]

Music chair d 人轉來轉去邊得閒記著你一個,放心去馬la

MrBeast 發表於 15-4-24 06:55
Music chair d 人轉來轉去邊得閒記著你一個,放心去馬la
Ps 凡事都有例外,若你之前寫過好多封信比校長令佢對你印象深刻,咁又唔同講法

三間天南地北,近屋企與否亦是重要考慮因素

mimics218 發表於 15-4-24 14:56
近遠都唔係最重要(有不少同學住對面海),認同學校理念才最重要!
跟得到咪唔重要,跟唔到就重要。

ppmmbb 發表於 15-4-25 16:14
我朋友個仔讀緊,無話教快!

其實現今小朋友的程度,學校揀過,英文就算教快一年絕對也不是問題,反而聽聞GT英文要70分才能上中學,parents should be aware.

mimics218 發表於 15-4-25 15:55
最理想係學校係正樓下,唔係就諗下啲交通時間值唔值??真係有幾位朋友搬屋就返學 ...
只能說在ek有人話阿fd 個fd 叩入一條龍名校,叩得入的都不是等閒之輩,但因住得遠,考試係包尾幾名(我估係班名次),人講故我照聽,信不信就尤你。

fostermak 發表於 15-4-25 20:06
要上優中,校方寫明中數過60,英文過70
只要學校transparent, 同意不是問題,但當年簡介沒提過,我只是在ek看到一個story才得知。相對地hkuga 在簡介就好清楚講清楚升中的要求。
‹ 上一主題|下一主題