用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 蒙特竣利教材
樓主: cm93002
go

蒙特竣利教材 [複製鏈接]

Re: 蒙特竣利教材

請問香港边到有買呀 ?

thanks  
妹妹豬 齊來做個好朋友)

多謝JojoB, 正話check 到D:-

http://www.montessorihk.com/
褱面嘅產品个紹

JojoB,
我想問多一些,
因為未試過網上購物,
請問是不是入錢落佢地户口,訂好貨,D貨會直接寄來香港,需不需要運費!?

謝謝 lionly...

大家好, 我見今期學前教育61期, 在教學新法都有介紹"蒙特竣利專家按年齡-家中實踐自學精神".

1) 根據書中所講,其實好多教材都可以自己制造, 但係買比較有系统同方便, 我想請教大家係咪睇完有闕書藉, 按書介紹先買俾阿b學習, 如果就咁去買, 会不会用得不得其法呢 ?
2) 我阿b剛1歲大, 之前上過一些語文之類playgroup, flashcards..,上完幾堂之後, 自覺一些可以自己教/制造, 成效一樣,如flashcards, 一些又太深,用太多体能, 宝宝冇咁有興趣. 從中我領唔, bb太細最好從遊戲中學習, 開心快樂嘅成長, 好過太快吹谷. 想問吓大家占解会選擇 蒙特竣利教法...
3) 教bb前会不会上一些有闕家長教肓課程or俾bb去上有闕playgroup...

thanks.

唔咳JojoB,
我對蒙特竣利教育都感幾有興趣, 原本想幫bb報montessori-基礎課程, 但係嗰度話先要照顧者上一個8小時課程先報得, 我己经報了, 其實都是想知多D先, 無所謂!!
bb快滿1歲, 要揾到合佢用嘅嘢, 是耍不斷找尋, 嘗試, 希望今次找對...對bb奇望, 唔係耍佢好叻, 正如你所講, 其中一樣是希望佢能思考獨立, 成熟...
蒙特竣利教育-我現在睇好多資料, 書藉, 唔知將來揀幼稚園会不会都改變唸法 !!!

To:  cm93002

See:
http://infinitychildren.com/default.aspx

"Little Montessorian"
http://www.childrenworks.net/

我都在Uny見到有一段時間, 我見每段年歲賣嘅玩具真係唔多, 一件起兩件止, 網上面想買嗰D又冇, sale嗰D又好似唔係咁啱玩, 所以我先唸吓有冇堂上, 等阿b上完玩完先買, 我原本問上堂嗰到有冇玩具借, 因為好多家長問過, 佢地話暫時沒有, 但係会將小朋平時學到玩到整一套買俾家長.

不過如果大陸D質素好, 又平, 我又有興趣喎 !!
我有開日本反斗城D玩具都好有趣, 但都係香港冇得買 !!

特別多謝在這題目提供資料嘅朋友, 好感謝你們...

浚媽媽
我唸應該会訂, 但我耍用D時間,
睇下個list 每套包含什麽玩具,
容我check 吓, 再覆

#浚媽媽-係咁你会占揀 ??

謝謝

隻跳跳馬香港玩具反城都有得買,不過只得一個款一個紅色,阿b11個月買俾佢玩,佢好鐘意,騎了上去隻腳少少未掂到地,都玩得OK,香港買110左右啦.
啲膠幾好,冇問題
睇大陸馬仔相,都有9成9似香港嗰隻

[quote]
Happy小米 寫道:
浚媽媽,

請間个跳跳马, 小朋友幾大先啱玩 ?
我唔知依家買, 啲膠會否溶, or老化..

[quote]
浚媽媽 寫道:

我想向大家推介<卡通驴跳跳

我正一遲到大魔王, 各位媽咪真係做嘢好爽, 特別做嘢最多嗰幾位媽咪, 真直得一讚. 我唸我耍留番下一批先買啦︿

我想請問有冇家長買了套Baby Montessori $12800 俾屋企個小朋友玩, 可否俾D意見我.

Many Thanks.

多謝 kp061078,
你bb現在幾大, 用了幾耐, 效果好唔好呀?
我bb啱啱1歲, 屋企所有嘢都幾乎俾佢玩到悶, set玩具我都幾有興趣, 不過比較貴D, 因為之前都買了一套語文教材, 雖然Sbb1,HE1好好, 但係驁佢睇唔哂, 可能遲D先考慮, 不過佢地嗰套語文概念同設計真係幾好...

我啱啱send了個mail俾"LM"問, Happy小米 多謝你嘅意見, 問完有資料同大家一齊分享....

Happy小米 寫道:
zitaeric,

我都有買baby mon, he1同sbb1.

如果你想買baby mon$12,800 果套, 你不如去"Little Montessorian" 買佢地正統果set (如果係加拿大做), 可能唔使12800咁貴..(水貨都要$10,000)

我買左先覺肉痛.

Baby Mon (BM) 嗰套是韓國製造
Little Mon (LM) 是加拿大制造

大家都係 M. 教材,

LM 同大家正準備訂大陸夢园"係classic版,
(我啱啱send了mail去LM問價...)

賣BM 間Agent都有classic版買, 但好貴好貴.
BM 係经改良過嘅M.教材, 概念原於M.
較適合bb玩 (1-3歲), 個人覺得都唔錯, 不過又係好貴.

siukei 寫道:
okay, i see!

想問多句,同Baby Mon的教材有duplicate嗎? Thx!

[quote]
kp061078 寫道:
siukei,
你等今次訂,然後睇下佢套教學光碟,你就會認識好多,我就係咁睇完想再訂多o的.
[/quote]

Yes !!

See U later.

cm93002 寫道:
[quote]
zitaeric 寫道:

See:
http://infinitychildren.com/default.aspx

zitaeric,
我都報咗呢個家長培訓班,係24/1個全日班,你係咪都係呢日呀?如果係有個伴嘛
cm93002[/quote]

我都同Little montessorian傾過, 唸星期四去買, 有8折俾我, 而且每件都有中英文講解.
佢地話今年年中D貨先齊哂, 遲D可能再買一些.  
佢地個会我唸都会join埋...

今日上了台灣誠品個網訂書,都有一些中文繁体蒙特竣利嘅書,都幾好,大家不防多個選擇.

Happy小米 寫道:
kp061078,

同你傾完, 又燃起我心個團"蒙特梭利之火"   
謝謝你!

希望我地bb都會係一個成功既蒙特梭利小孩啦!

不如遲啲我地fans開一個交流蒙特梭利教育既topic啦!

好多謝認識你,
但係我報了24号全日課程,
另外話25号己经可以俾bb上佢地嘅堂啦!!

上完堂我地一齊交流吓...

saurus 寫道:
zitaeric,

My friend and me have applied for the same course at infinity children too. it’s the course for parents have baby age under 3. we have joined the 2-lesson one on 3 &10/2-07, how about you? Hope we can meet on the class and share more about Montessori.

[quote]
zitaeric 寫道:

See:

[/quote]

今日去了Little Beetles(HABA)買了幾款玩具俾bb. 衣間係我好鐘意嘅玩具店, 德國製造, 大部份係木嘅玩具, 雖然貴D, 但質感, 顏色, 手工都好好, 佢地有顏色嘅部份 如果俾小朋友放入口都好安全.
大家買蒙特竣利玩具之餘, 不防去Little Beetles睇下, D玩具都幾有趣, 有許多唔同種類嘅積木, 同蒙特竣利玩具模式有D幾似. 本人誠意推介, 一間在Lee Garden II 2/F, 另一間在Time Square 9/F. 店褱面雖然有很多款玩具, 但係唔齊哂, 如果有興趣, 不防叫店員俾本catalogue你睇, 可以訂來年新貨...

Re: Order

各位家長朋友:

今日星島日報A20版大幅報道:
標題:內地網店售劣質教育玩具-家長貪平集体訂購易破碎有危險...(指透過親子網站訂購)

個人閱後不反對內容提醒各家長-(不過在這褱大部份家長都知!!), 的確是善意的提醒.

反而見到一個大圖片 文字寫:教肓玩具商呼籲家長在網上購買益智產品時耍留意質素...
這篇文章唔知係那個俾資料,但幅相俾人覺得有"利益沖突"之嫌. 只是本人閱後有感? 請勿介懷!!

一個家長

‹ 上一主題|下一主題