用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 我是禧年畢業生,大家對禧年有D咩唔明,歡迎問我 ...
樓主: KCBC
go

我是禧年畢業生,大家對禧年有D咩唔明,歡迎問我 [複製鏈接]

係, 我都覺得圖片真係有O的問題, 好黑...
你現在是做緊野定係讀緊中學AR ?

原帖由 維維WaiWai 於 10-11-17 10:25 發表
Hi Hi !

好多謝你開左依個 topic 解我地禧年家長疑難呀 ~~

可5可以話比我知精英班同非精英班既分別呀 ?

你讀禧年考試時, 覺5覺得出題時考圖片問題時, 通常d圖片都係黑漆漆咁, 你讀時係咪咁架 ?

Thank you ~~ ...

仲有, 我想問, 你覺唔覺得一日得一個小息太少le ?

原帖由 維維WaiWai 於 10-11-18 10:04 發表
多謝你回覆呀 ~~  

我有d 唔明, 乜3 - 4年級唔係A, B 班一樣架咩, 點解你講A班好過B班既 ?

d 圖你未畢業時都反映過架喇 ? 依家都仲係咁喎, 我小朋友今年聖經比最尾果幾幅圖攪到冇晒分, 果課 ...

我都同意, 唔太明白仲咩噉早就要分精英班, 對個小朋友心理真係好大影響..
小朋友真係會覺得自己點讀都係一樣, 感覺真係唔太好. 最慘係所有人都知學校係點分班, 同學或家長一問個小朋友, 你讀咩班? 其實小朋友真係好大壓力.  

原帖由 KAnn 於 10-11-18 14:59 發表
這個comment是亞女現時補習社老板和我閑談亞女上次考試成績時有感而發, 她補習社學生多來自區內, 她說她所見有些學校將好成績同學平均分到不同班, 或不太早分精英班, 能將成績一般或稍遜的學生慢慢成績提升, 她所補 ...

最慘係, 所謂的午膳小息個小息, 食完飯, 唔可以郁, 唔可以傾計, 只可以看書, 做功課, 畫畫.  真係幾可憐.
坐佐噉多堂, 食完飯都仲要坐, 其實都唔太明, 點解傾計都唔可以?

原帖由 KCBC 於 10-11-18 18:26 發表

我都覺得!
小息實在太短,食野都唔夠時間
由樓層落到地面都要幾分鐘時間啦
6年級班房仲要喺6樓喎!

yes, 仔仔都有講可以細細聲.
不過我只是覺得我們上班都會期望午膳時間可以鬆鬆抖抖, 食完飯可以行一行, 這樣好像健康些. 午膳後也會精神些.

原帖由 vee_hei 於 10-11-20 20:04 發表
我仔仔話可以細細聲說話的.

其實個段時間既然學校編佐為午膳小息, 噉正常小息無理由要好似轉堂噉要靜靜, 真係好似好可憐.

原帖由 elainepekkle 於 10-11-21 13:28 發表
聽講話, 佢地好似有個叫自律比賽, 有老師會係食飯小息觀察各班後評分.  所以有老師會叫同學小息要乖一些, 不過若班中有同學高聲傾談, 可能會影響分數.  據我女兒告訴我知佢個班暫時係全校最低分數呢! 所以.........: ...

時代真係唔同晒, 我地細個讀半日都有2個小息.. 依家真係o的時間好趕. 其實都有同老師傾過, 老師都覺得無奈, 佢話如果午膳個小息比佢地行去操場行, 佢地就會學少佐野, 唔夠時間... 不過佢地食飯連小息都係得50mins, 真係幾少.. 我都係叫亞仔忍下, 食完飯自己抖下, 叫佢講少o的野.. 哈哈.

原帖由 2009_SHW 於 10-11-22 11:13 發表
我仔話就算轉堂時有些同學仔都會講下講(可能佢自己都有講),一聽到老師腳步聲就收聲,午膳後佢話可以睇書同做功課,都會有同學細細講野,同埋課堂會有討論時間,唔會成日無得講野,佢話小息好多人買野食,有時就黎夠鐘小賣部會叫佢地 ...

老師同我講, 如果佢地想行下, 只可以係去洗手間... 真係得意...

原帖由 KCBC 於 10-11-22 17:26 發表
午膳時間太短:(有時我食飯都食唔切,因為老師可能會遲落堂,到左打午息鐘又要收飯盒 ~
午息時,規定要去課室圖書箱度借一本書尼睇 , 中英輪住睇
(今個星期睇中文,下星期睇英文) ...

ymca2001你好, 我同仔仔都不是計算別人的人, 我仔仔是個大方都不得了的小朋友, 我說出來都不是計算什麼人(我從來都沒有說什麼人的壞話). 我只是覺得依家小朋友真的很辛苦, 一天上課由早上8時到放學3時. 如果連午膳小息都不可以給他們小少少的放鬆時間. 只覺得他們辛苦.

原帖由 ymca2001 於 10-11-22 20:17 發表

以前我讀書時都係兩個小息,但係好慘,小息分別只有十五分鐘. 老師遲兩三分鐘落堂,加埋上上落落, 真係只有不足十分鐘的時間小息. 禧年以前都有兩個小息,不過家長不喜歡,加上同學小息時間過短......取消了.
針沒有兩頭 ...

你講得岩... 都唔好講去玩, 如果食得慢的同學, 連食飯時間都未必夠.

原帖由 Sandwiches 於 10-11-26 09:10 發表
小息時間短,食飯時間又吾足夠,話就話12.25食飯,但要老師到課室先開始準備開飯,又要派飯,又要洗手,又要禱告,起碼12.35 or 12.40先開始食,如果你食得慢又死。
無時間去玩or做功課呀。
...
‹ 上一主題|下一主題