用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 教育失敗 人心難歸(陳競立)
go

教育失敗 人心難歸(陳競立) [複製鏈接]

lamyeelok 發表於 15-2-20 15:01
大家可以接受外蒙獨立自成一國,為何抗拒西藏、新彊也獨立成國?而事實上彊、藏歷史文化與中土差異甚大。

...

祝大家羊年進步.

咩獨咩獨, 我以為係MK班年青人ge 思維.

咩教主,
咩國師.
咩公主.
好可愛.

不過, 好可能係極少受眾.

另外, 所謂思維, 只不過跟政治關係(利益)有關.
跟祖先, 跟歷史, 有幾多關係. 藉口而已.

EK講返 d正經嘢好d.
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

lamyeelok 發表於 15-2-20 17:13
MK班年青人ge 思維比起班媚共狗奴才、或乜都以為係美國勢力嘅低智B的確有意思得多。

唔需要理受眾多定少 ...

見人見智喇!

MK, 智慧高, 能力好. 又偉大... 人盡皆知.

"對真正民主自由有理想的人是仍然存在,並非個個一定只跟政治關係(利益)有關",
我年紀老了, 無咗天真.

二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

lamyeelok 發表於 15-2-20 17:27
你並非無天真而係無知。
世界那處民主自由不是靠少數追求理想及無私的人一代接一代努力推動多年才有機會 ...

民主, 如果, 靠宜家班咩教主/國師/....蛇都x!

"無知 "....多謝了!
知少 d, 唔使咁傻仔.

lamyeelok 發表於 15-2-20 17:57
吓!乜有人話過追求民主要靠宜家班咩教主/國師/....嗎?

竟然有人不單止無知,仲咁傻仔會以為講親民主就一 ...
所以, 我都話你講得啱.

班"友仔"唔係代表民主.

回覆 awah112 的帖子

我到台灣,的士司機跟我說。最尊敬的昰蔣經國。別的,藍綠沒啥意義。

hogwarts 發表於 15-2-21 10:37
文鬥,不用流血就做到權力更換,已經是不細的成就。

綠島由政治監獄,變成旅遊景點,就算是巨大成功了。

民主就是鬥爭??? 唔明.
不管, 文鬥或是武鬥. 對民生有何利益呢.

我絕對唔反對民主.
但係, 我覺得好可惜.

二十年的台灣, 沒有進過一步.
除了, 台北101大樓, 和有點過時的捷運,
工支, 生活水平, 進了多少.

我以前的台灣老闆, 二十年來, 只有旅居美日, 中國大陸.
孩子也長大後, 離開台灣.

反而, 自由度更大.

眼光大了. 到處都美好.

大家有時間, 不如睇下韓國KBS電視台拍的 "SUPER CHINA"紀錄片.
Youtube已經有中文字幕.
過去, 是歷史之外, 歷史還會前進的.
不管, 大家什麼立場, 這紀錄片, 可以看到一點現實狀況.

samchan2179 發表於 15-2-27 15:31
多國電視台,有哂立場,唔得中肯!

不管, 大家什麼立場, 這紀錄片, 可以看到一點現實狀況.

你地各有各話: 李旺陽...就等於中國. 國共歷史又等於中國......

就算, 今天的習近平, 已經與江澤民不同喇.

抱殘守缺, 對於香港人, 有什麼好處!!!

lamyeelok 發表於 15-2-27 16:19
其實我的立場很簡單,我明白要內地政制改革,取消一黨專政,邁向全面自由民主,還有很遙遠的路,也未必可在 ...

你唔使同我解釋。我比唔到你。5

goodenough 發表於 15-2-27 23:08
誰令香港百業淍零?香港都要多謝中國大陸!

肯定係曾蔭權.

goodenough 發表於 15-2-27 23:08
誰令香港百業淍零?香港都要多謝中國大陸!

"百業凋零" . 好老作wor.  請舉例.

但係, 行業集中, 沒有遠景和願景.

仲有所謂犯人議員, 否決創科局, ... 香港還有什麼路????????

goodenough 於 15-2-27 23:51
否決創科局,香港還有甚麼路?那....創科局是香港還魂丹?唔怪得網友話小心「語言偽術」!成也偽術、敗也偽 ...
廢話。點解香港前無去路。

eviepa 發表於 15-3-1 09:24
//民主的好處不用爭論,但不是唯一!一國兩制下,而主權國是尊權者,中國國力如日方中,要改变有機要付出内 ...
又唔講民主嗱!物先腐而蟲生,或物先腐而重生。
兩者俱存在。

‹ 上一主題|下一主題