用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心, 將近兩歲半仲係講BB話!
樓主: lelemama
go

[聽/語障] 好擔心, 將近兩歲半仲係講BB話! [複製鏈接]

我個仔都係咁,但我個仔己經評估左係遲緩,醫生話其實比佢早D上學會對佢語言有幫助,所以你唔好擔心,我個仔現在好似日日自己自言自語講外星話,仲要坐唔定,唔聽指令,教佢蘋果,橙都仲好似唔多識咁...我咪仲擔心,我都為左個仔QUIT左份工,希望帶佢做多D訓練,同多D小朋友玩會見到進步喇!其實比起我未QUIT份工前,佢係進步左好多,起碼去到陌生地方唔驚,仲會自己走去玩,又識得拖下人,係唔識得講野同學野慢啫,我地有晒心理準備佢年年考第尾架喇! ^^

回復 lelemama 的帖子

我仔仲有半個月就足兩歲了,暫時排緊兼收位,其實佢呢兩個星期都係咁講外星話,唔知係咪開始想講野呢?佢有時失驚無神會爆啲人話出黎架!
其實我都好想試針灸,因我朋友個仔又係針完就識得講野,但我又怕我個仔脾氣大,會係咁郁唔比針,佢平時比人剪頭髮都係咁喊架,所以一直唔敢試!

回復 chengkwaiyung 的帖子

我未針架~諗住安排佢十二月先針,因我想上埋剩下的訓練先~到時針左再通知大家~

回復 cloudwingwing 的帖子

你可以經社署安排搵社工幫你排有關服務,但事前你要帶你的小朋友先做評估,有以下兩個途徑(以我所知):

1. CAC (兒童智力中心)
2. 心理專科醫生 (如協康, STEPS等都有提供有關服務)

評估後, 你再去搵社工幫你排有關服務(I/E/S)

希望幫到你~

我個仔針左七次之後, 無論眼神, 認知和理解力, 與人相處都改進左好多, 雖然講野仲係一時時, 但明顯係多過宋針之前, 有時佢會跟我地口水尾講幾個字~ 醫師話大約都要針半年至九個月先見到成效, 期望再見到小兒的進步喇~

cloudwingwing  請問可否 pm 我資料? thanks  發表於 13-1-4 19:13

回復 wilyun 的帖子

i don't know why i can't pm to you woo...

琴日我帶我仔去左荃灣的遊樂場玩, 佢竟然突然間識得輪候喎! 仲要會拍下小朋友個SHOULDER用對眼仔望人小朋友呀!我真係好開心!!! 起碼之前佢由當人無到, 到現在開始想同人地濷通, 已經有好大進步了!! ^^

回想返真係無決定錯自己放棄工作自己揍返同埋不停咁四圍帶佢去街街!! 希望大家都要努力呀!!
‹ 上一主題|下一主題