用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?
樓主: sinityleee
go

Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?   [複製鏈接]

你地d仔真係

我女升中了……甚麽中英文書都未睇过……地理历史更無接触过……唔知点死~

crystalwsm  咁點解你囡囡咁叻嘅?  發表於 16-7-12 23:46

IloveJJ 發表於 16-7-12 22:49
我仲响度了解緊中中同英中既分別,其實有咩原因係英中好過中中呢?
大家都知語文要浸,除非英文差到会影响理解同学习,否則中中明顯係比人浸少6年英文,而且会係唔同科目既範疇,而最終入大学,相信大部份亦是英文教授吧~出來工作免不了英文越好越有利?我是中中畢業,除了本人,对身边同学來說,英文是心中-條剌~(當然仍有小数英文好的同学,但他们多是中途出国浸过咸水的)

IloveJJ 發表於 16-7-29 17:06
哦!咁我會覺得,讀英文中學,係可以提升英文能力。而英文能力好,係對出來社會工作或生活重要,但我覺得對 ...

我係PC畢業,简单d講,我同我既同学(理科班唔計),英文差係心中-大條剌……大学畢業又如何?同鬼佬开会都唔敢講多两句……PC乜都好,就係英文差,我同自己講两个女-定要係英中畢業。

hkpapa852 發表於 16-7-31 09:54
以前PC英文係用淺一截既syllabus,英文差D係唔出奇,但今時今日大家文課程一樣,分別未必會係想像中咁大了 ...

其实可以想像到,单-科英文提升到只係一样,其他地理历史通識聖經音樂家政都係中文,甚至理科班都係英書中教,校內集会甚至通告-律中文,浸英文既時光以六年計,可以相差十万八千理遠。而且学生係会揀自已舒服既語言,好自然課外閱讀亦以中文為主(简直係不歸路),我同学正愁点叫个仔多讀英文書(我亦愁个女从不掂中文書)……明嗎?曰子有功~单一科英文提升就好似中小学生,如平曰無浸英文,单靠-星期補-堂英文,效果有幾好大家都明~更何况DSE的英文本身已係2nd lang既level......

hkpapa852 發表於 16-7-31 09:54
以前PC英文係用淺一截既syllabus,英文差D係唔出奇,但今時今日大家文課程一樣,分別未必會係想像中咁大了 ...

無淺到~當年我弟讀循道(小学),大家用同-本英文課本,只不过循道教快半年~
你呢个数據王大可以望下SMCC同PC 英文考level4/5既差别?

cmchang0927 發表於 16-7-31 14:16
我那個年代(差不多廿年前讀u)時識到個pc畢業的同學,yr 1 and 2上lecture時,常常問eg glycerol是否xx甘油e ...
是現实吧~中五畢業後到英国repeat OL, -篇300字的Econ essay被改得体無完膚~大-時-篇千字essay要請同学先為我執好grammar才夠胆交,三年以來欠下不少人情……对,那种不自信是會跟你-輩子的。

dubbies 發表於 16-7-31 12:49
關於Dahl的書 有過你唔會信的info 就係2007年的ce英文校本評核書單有The Witches在內 而呢個書單延伸至 dse ...

Witches我女小五已看完,实难以想像中学生会讀这个。執屋時找到自己中三的readers, 給小五的女兒讀,被问為何-行三个生字間低了还查了字典寫下中文翻繹,对她來說沒甚难度……
与Witches同程度的書,小六生去申請SPCS也不会用來做book report呢~

MASAYA 發表於 16-8-1 14:00
我有親戚全家兩代人,八成培正畢業,全部都出國讀大學,大半去英國讀,冇諗過佢地英文差喎...
佢地教養好 ...
对~~我有十來个理科班的,中三出国,甚麼飛機工程司、腦科医生、整容医生、財經紅人、三藩市做記者……三百幾人(我當年有9班)总有精英份子,就如十四億中国人當中,英文流利發音標準的倒有不少~我自己都外国大学畢業,但英文水平到边,心知肚明。

hkpapa852 發表於 16-8-1 15:24
話說我當年讀大學, 都有位培正畢業既學校, 不斷問我好多名詞既中文名...... 咁我都認為係幾大鑊既.

不過我 ...

係因為現今家長重視英文,早早提供語境,若然只靠学校……今時不同往日(若你坚持)皆因家長不同了,以往年待,父母擺你入PC就算,-心只要直上中学至畢業,乜都唔再理,只要年年升班。而家唔少小学toptop的会人望高处入英中,我同学囡囡今年就正正会同我女一齐升同-间英中做同学,禁即係佢英文都有番禁上下~
再講-个例子:我女幼稚園有个SC同学,大家P2英文朗誦節同場,两年不見,我心裏觉得不是味兒,怎說SC英文都有一定水平,當年幼稚園同班的,怎麼現在变成這样?她就是PC的~

Rattie 發表於 16-8-1 22:11
女兒中文津小升英中直資,身邊同學絕大部分係來自英小,中一時的確係被比下去。但讀完中二個夾縫已經收窄唔 ...

所以我觉得中学浸果六年何其重要~由四科变10~1x科,時间精力效果以倍数計。

不过話說回头,若然小学時英文底子差距太大(如果家長有心有力栽培,有时中小亦唔代表英文好差),就算夾硬上英中亦真係跟唔上,EK上例子見唔少。

Rattie 發表於 16-8-1 22:59
記得有次女兒同我講返佢中一時其實係唔太聽得明老師上堂教咩。嗄! 好在佢唔係當其時講我知,否則佢阿媽我真 ...
我呢d中中畢業既阿媽更加係愛莫能助,佢要自生自滅了……

little_yolky 發表於 16-8-2 17:44
我自己當年都係中小上中中, 但學校同你一樣, 數理係英書中教, 英文科就緊係完全用英文啦, 唔知點解一D問題 ...
Sorry, 我地上英文堂都講中文……貫徹中文教学。

dubbies 發表於 16-8-3 18:37
我看過些培正的工作紙和用書,以及英國文學內容,比普遍中中以至英中的內容都要深入,因此推斷培正英文科成績 ...
當然同普通中中差幾級,話哂都叫中中龍头名校~我只係話佢同英中(唔係so called英中果d英中呀~)又差幾級禁啫~

Eat_Sleep_Play 發表於 16-8-3 22:34
你真係講得好鬼啱,我女次次英文考試都9字頭,但佢D英文差,堅係差,叫佢睇多D英文書死都唔肯,日日捧住本 ...
有時阿女睇書係睇故事內容,有時唔識就成句估,係从來唔查字典,話要停低查字就睇得唔过㽼~

Eat_Sleep_Play 發表於 16-8-3 23:42
我囡係會查字典,但嫌煩,睇睇下就唔願再睇咁如果唔查字典,又唔識解,咁睇嚟咪無用囉?
...

如果揾啱程度既書,间唔中两三个字唔識都無礙佢明白故事既。

Eat_Sleep_Play  又驚淺得滯佢無興趣  發表於 16-8-4 11:02

IloveJJ 發表於 16-8-30 09:32
其實會唔會係你自己欠缺自信喳?我剛同細佬飯局,問咗佢對中中、英中既睇法(兩個細佬一個B1英中,一個B3中中 ...
乜都係中文,連上英文堂都講中文,講英文机会係0, 詞彙低B, 聆聽連听芝麻街都觉得有难度,何來信心?

little_yolky  我都係中中,但英文堂明明係只講英文喎。  發表於 16-8-30 15:02

IloveJJ 發表於 16-8-30 12:59
係呀!所以佢話去外國讀書就學oral囉!即係咁,佢建議我俾佢哋打RPG game,然後去外國讀大學,就聽講讀寫都 ...
我觉得你細路个case比較特别,不能做norm..  一般無自信係十分正常,最坏打算係永遠群亞洲人,尤其是而家呢个年代,係外国学-口流利PTH比英文更易,中国学生太多太多~

mcl203 發表於 16-8-30 13:14
係外國同係香港有D唔同,係香港你未必發覺自己既發音唔準,但係外國只要音唔準,佢地唔會就你,唔明就係聽 ...
禁你又放心,大学时有印度同曰本学生,口音比HK学生更令人听出耳油,-样过关~
‹ 上一主題|下一主題