用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一問
go

一問 [複製鏈接]

點偏袒法?資源點唔公平分配法?打個比喻,派出去游水比賽既總係最叻最有機贏果幾個,其餘多坐冷板櫈,咁係咪叫偏袒?係咪唔理三七廿一個個可以落場先叫公平?唔係囉。直資學校資源充足,中英數分set上,又開IB, AL課程,盡量做到最理想。偏袒少數,唔乎合“經濟原則”,理論上係咪多啲學生考取優績,比衹放希望係最top果滲好啲呢?况且如上邊所講,top既學生對自己有要求,有目標,曉自動波,洗乜要人偏袒?

Rpp 發表於 23-3-26 11:48
我認為直資投入最多資源係特異功能果批人,照顧學習進度,又要請人訓練又要出去比賽。
...

笑死。訓練係家長去做的,功勞可大了。為校爭光係“為她人作嫁衣裳”吖~~你幾時聽過啲運動員話:我番學校操水練劍練跑?咪玩。

學習?自己要負責的。

Rpp 發表於 23-3-26 13:29
唔係學校有教練訓練佢哋咩?要家長額外負擔訓練費用?學校無搵人幫手跟學習進度?嘩咁特異功能入去做什麼 ...
原來你唔識遊戲規則

Rpp 發表於 23-3-26 16:42
無特工的家長朋友呀!
唔好玩。蒲咁耐EK,衹會聽見學校“搶人才”,收特異工能學生,幾時有聽過去自家栽培??你知既~~
‹ 上一主題|下一主題