用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男女生成績比較
go

男女生成績比較   [複製鏈接]

我女果屆,头五只有-个男仔……

little_yolky    發表於 18-3-1 17:33

HaYi 發表於 18-3-1 22:33
Sfa 本身男仔比女仔多好多,可能因此前列多男都吾定?
KTS有2/3係男仔。可能每年唔—样,我細女那年女仔標青好多~

little_parents 發表於 18-3-1 17:02
Kts 今年六年級有的怪,頭十差不多全是男生

哗~~十年唔逢-潤~我禁多年都未見过。

bettyay 發表於 18-3-1 23:52
也有聽聞!以往一向女仔排頭的較多!不止今年小六,再落一年都係男仔叻D!小四三未研究! ...
哗~~禁要進展到升其他男校?女生選擇-向多。我校男生不外乎DB LS SPCC。要試SJC QC KC WYK那些?

猴子爸 發表於 18-3-2 11:42
是的,加上高小时需要糅合不同的数学知识应用在答题上,如果之前的概念已经弄得不大清晰,到那时就更糟糕, ...

我估……最接近仔女細时係阿妈多过阿爸……而少数阿妈係数学天才,但从細細个阿媽就可以伴讀,所以語文訓練上較数理發展早及有把握?

我自己都係無数同音樂天份,所以两个女我真係無係呢两方面擺時间。

BTW, 我两个女都係-頁HP都未睇过~

教淺考深-向要不得,無論边科都係-样,未分高下之前,只会令家長俾仔女疯狂補習。

Ktfk    發表於 18-3-2 21:29

我細女那年同班有位男同学数係越前幾級,其他科正常。佢極其量係可以唔洗上数学堂,自己去图書館自修。平曰佢都係參加名校外比賽,我地小学無考深,所以通常佢都係100。
‹ 上一主題|下一主題