用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解會小四被追上?
go

點解會小四被追上? [複製鏈接]

有無諗過,有可能喺上到高小,呈分試就殺到埋身,阿媽開始發功谷定仔女,準備P5?如果你仲傻更更,就會不進則退。機會只喺留俾有準備既人,無理由到P5先如夢初醒去谷吧?梗喺P4開始啦。而且有好多中學會睇埋P4成績的。

JJDBB  媽咪開始發功,咁考出黎的成績究竟比媽咪定比自己呢?  發表於 14-3-21 16:52

JJDBB  媽咪開始發功,咁考出黎的成績究竟比媽咪定比自己呢?
點答好呢?

我只喺講個事實答樓主既問題,而你講到既喺讀書應有既態度同方法。媽咪發功,當然唔夠小朋友自發禁好啦。但其實有幾多小朋有真喺自發呢?所以我覺得成績好的學生,除左能力之外,仲有好多其他特質,例如:自理好、成熟、小心、organsied、記性好、做野有效率。。。。之類。而呢d特質,唔喺可以“突然”之間由無變有,所以同學“突然”上到P4成績好,應該“歸功”媽咪~~

囝囝mama    發表於 14-10-8 00:33
JJDBB  明白了!  發表於 14-3-21 17:27

有無發覺,排名高的同學,多數各科平均好(9字頭),而排中間的(e.g.4X~5X)的就會某d科好,某d科差(e.gEng & GS有95,但中/數得82),一拉就拉低曬名次。

little_yolky 發表於 14-6-9 10:06
唉, 你真係唔明白, 老師都好行貨下的。家長日問佢, 阿囡學術上仲有咩可以改善既地方, 佢笑笑口咁話:無了,  ...

老師對阿妹comment都喺“已經好OK”。不過我地會講下喺屋企又點呢?除學術外,又有乜要改(老師會俾意見),要知道人無完美,總有d野可以改善的,無論喺生活上呀,有乜壞習慣呀之類,老師都會俾意見。我有乘機打下“小報告”呢~~~講阿女點點點,老師就可以喺校內做d野去“整治”她。
‹ 上一主題|下一主題