用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想安排仔女去英國讀書, 可怎預備
go

想安排仔女去英國讀書, 可怎預備 [複製鏈接]

引用:想安排仔女去英國讀書,+打算中三過英國,+本

原帖由 Samba 於 13-07-22 發表
想安排仔女去英國讀書, 打算中三過英國, 本人是公務員.
但對英國學校不認識及沒親戚.
現我可先從哪裏搜集 ...
你打算自己考抑或搵 agent?

1. 首先你要找一個地方你想去,如 London, Liverpool ,

2. 男校,女校,男女校。

3. 學費。

4. 用以上條件找了一堆學校之後就從當中搵一D rating 較高嘅學校。

5. 上網找找關於這些學校資料。有沒有唔好嘅評語。每間學校都有唔同,有D注重音樂,有D注重體育,要慢慢睇。

以上只係初步方法,接下來就係續一篩選,因考入學試係要俾考試費,所以要留意。

希望你可以搵到心儀學校。

Ding

引用:i+want+to+know+as+well?

原帖由 2boysmum 於 13-07-23 發表
i want to know as well?
公務員英國寄宿津貼,以每年計

1. 學費GBP 7,437 (yr 7 - yr 13),每個 term最多 claim GBP 2,479

2. 交通費每年 HK$23,600

Ding

引用:Quote:Ding+發表於+13-7-23+11:16+公務員英

原帖由 winniesiu 於 13-07-23 發表
補充: 3. 頭一次$500買喼錢

係咪自己比晒, 先向政府申請?
有買喼錢嗎?

Ding

引用:Quote:Ding+發表於+13-7-23+13:58+有買喼錢

Yes!
用咩 form 申請,Thanks

Ding

引用:Quote:Ding+發表於+13-7-23+11:16+公務員英

補充: 3. 頭一次$500買喼錢

係咪自己比晒, 先向政府申請?
學費/機票要俾左先再 claim

Ding

引用:Quote:Ding+發表於+13-7-23+17:24+用咩+for

原帖由 winniesiu 於 13-07-25 發表
claim 機票果張(SPA FORM 1 GF615),
喼錢係$504至真,
果張form 重可以申請埋 travelling expense, 即係 ...
張form 我睇過,知可以claim traveling ,不過睇唔到邊度 claim 旅行喼。

Ding

引用:Quote:原帖由+Ding+於+13-07-25+發表張form

原帖由 miffy3005 於 13-07-25 發表
claim 旅行喼$, 記憶中好像在page 3,但都係計落機票果畢錢度claim ($23xxx)。

...
Thanks, 不過都算了吧!如claim3套機票都過額

Ding

引用:Quote:miffy3005+發表於+13-7-25+12:37+cla

原帖由 winniesiu 於 13-07-25 發表
yes, p. 3 UABA,  應該唔係計落機票果畢錢度喎!
原來衣度 claim ,唔該晒

winniesiu  no thanks! 我重有好多嘢請教你  發表於 13-7-25 13:42
Ding

引用:等左好耐,終於有呢個post! 我曾問過一間Ag

原帖由 剛果公主 於 13-07-26 發表
等左好耐,終於有呢個post!
我曾問過一間Agent,佢話英國有某學校,香港公務員子女係再有學費減免,不過,個 ...
係有嘅,不過果D學校質素,設施,校舍唔會好,你要留意,如果只是為過去而過去,讀了差的學校,子女學壞左就得不賞失!

Ding

引用:Quote:原帖由+Ding+於+13-07-26+發表係有嘅

原帖由 Sweetheart12 於 13-07-26 發表
請問公務員子女讀大學是否已冇津貼?好似係中學才有!
唔計讀幾多年班,津貼只俾到18嵗,滿19嵗就無

Ding

引用:請問出名的boarding,+自己申請好定找agent+

原帖由 samsam123321 於 13-07-27 發表
請問出名的boarding, 自己申請好定找agent 會較好?
兩樣都得,但經agent就方便D,因為有人幫你跟,又唔收手續費。自己搞就大彈性D,因為agent 服務唔會覆蓋晒英國所有學校

Ding

引用:邊樣入名高中chance+高D?經Agent+VS+自行

原帖由 samsam123321 於 13-07-28 發表
邊樣入名高中chance 高D?經Agent VS 自行申請。
另外問,如果經agent 又唔收錢,agent 食咩野? ...
名校主要係睇你考入學試成績,音樂或體育有無好表現。成績唔好咩 agent 都無用!

每收一個學生,學校都會俾 commission 個Agent,所以佢地可以唔收我地錢,服務態度好就有口碑。

Ding

引用:咁要幾早申請?

原帖由 samsam123321 於 13-07-29 發表
咁要幾早申請?
睇下你間學校多唔多人申請,有D人放完暑假就申請,愈早申請學校收生都鬆少少,而且多選擇,有D學校會set定只收某個%海外生,所以如決定去,就早D搞!

Ding

引用:Quote:原帖由+Ding+於+13-07-30+發表睇下你

原帖由 chanti 於 13-07-30 發表
係呀,九月可申請定下年九月開學,超名如一百名以內既學校好多未到十二月已無位,除非之後有人退學有一,二 ...
排名100就打崩頭,我個仔無咁叻,揀了間排400,10月申請收左,12月聽 agent 講已滿,因為佢只收20%海外生。所以愈遲搞學校選擇愈少!

Ding

引用:回復+Ding+的帖子 對英國不太熟,如何選擇

原帖由 JoannMok 於 13-07-30 發表
回復 Ding 的帖子

對英國不太熟,如何選擇地方?
都唔難。

1. 你鍾唔鍾意近大城市如London, Manchester 之類,本人就不太喜歡。

2. 撇開近大城市嘅地方,再看看地英國中部,北部,南部有咩地區,wales 也是一個不錯的地方。

3. 集中在你選嘅地方找學校便可。亦可以搵左學校再從中慢慢楝,如果你打算下年去,仲有好多時間

Ding

引用:政府點退錢?不是英磅,是港幣,日日價有分別

原帖由 bigfoothk 於 13-07-30 發表
政府點退錢?不是英磅,是港幣,日日價有分別的,點交單是最好??
會直傳入職戶口。
我平時會留意英磅,見佢跌就入貨,好似之前見11.6就入定用黎交學費,如果見D英磅升咪入 form claim 錢,不過唔好期望個差價會賺好多。

bigfoothk    發表於 13-7-30 13:41
Ding

引用:箍牙是本地定英國??私家定政府?

原帖由 bigfoothk 於 13-07-30 發表
箍牙是本地定英國??私家定政府?
如果你係公務員,子女又未夠18嵗就梗係去番政府啦,免費嘛!除非等唔切先去私家

Ding
‹ 上一主題|下一主題