用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 你哋啲資優仔女有無焦慮
go

你哋啲資優仔女有無焦慮 [複製鏈接]

帶佢睇醫生啦!
for every one criticism, three positives must be given.

回覆 浩霆豬豬 的帖子

要等幾耐?如果要等成年的話,考慮下睇私家先啦。先唔好諗佢資優,好少八歲小朋友會有他那種分離焦慮(成日打電話找妳)。
資優可能加劇他的問題,但亦可以成為他的幫助。因為他的理解力好,好快會從醫生處學懂幫助自己的方法。
但我就不認為他焦慮是因為資優,好多資優孩子都沒有焦慮。應該分開睇。
for every one criticism, three positives must be given.

浩霆豬豬 發表於 14-1-8 13:16
已經安排咗三月見醫管局兒情計劃,佢專門幫助小朋友緊張焦慮嘅,私家我問過精神科好貴,今朝同老師傾過覺得 ...
聽妳講以為好嚴重嘛!唔係話無資優小朋友有焦慮,只係話不是個個資優小朋友都有焦慮。有時候我地係因小朋友其它問題,走去評估,因而發現小朋友有資優。
‹ 上一主題|下一主題