用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 THE公佈2023年全球最國際化大學排名,港大蟬聯全球第一 ...
go

THE公佈2023年全球最國際化大學排名,港大蟬聯全球第一   [複製鏈接]

所以話呢啲排行榜得啖笑...

ANChan59 發表於 23-1-30 09:27
荒谬的事情,很多嘅。

你我最重要保持头脑清醒,不要相信什么排名,星星,状元就是。

就咁䁽吓眼,中國學生佔HKU海外生總數嘅~80%。就算LSE多中國學生(係最大戶),相對中國學生只佔LSE海外生總數嘅~25%。邊間「真」國際,一目了然... 都話啲排行榜得啖笑

stillgood20 發表於 23-1-30 11:20
昨天, 我查了一些數據和思索一下
1. 中國總人口/全球人口
2. 中國2022高考學生人數
其實印度同尼日利亞都係英國殖民地,不嬲都係英國留學大戶。而且印度/尼日利亞比較多有錢人(唔係講人均收入,係講有錢人數量。大部分人係窮,但係人口多,所以有錢人百份比少但係數量唔少...)

我自己30幾年前去英國寄宿嘅時候,最多嘅外籍同學就係印度同尼日利亞,根本冇中國大陸學生。讀大學嗰時多啲啲,但係都係小貓三四隻...

ANChan59 發表於 23-1-30 21:15
我反而覺得係小數,因為多數人只信數字遊戲,不了解所謂評分準則的排名,冇評分就唔識選大學及課程。:funn ...
我都覺得清醒嘅係少數。睇下EK啲帖就知大部份家長都盲信數據,乜Q都睇數據排行榜...

ANChan59 發表於 23-1-30 21:50
事實上選大學及學科冇得懶,係一個非常好的親子提升關係的活動,要珍惜。

如果是香港升大學,中三中四家 ...
其實我覺得選香港或者英國中學都係一樣...
彷彿整體成績好排行榜排得高嘅學校識得變魔術,或者啲老師係神仙,入咗就一勞永逸,輕輕鬆鬆入3大入牛劍哈耶...

barque 發表於 23-2-1 11:00
身邊唔少送子女去英國讀書six form的朋友,他們選校時不一字選擇成績排名最高和最好的學校。而是選擇成績 ...
清醒嘅朋友其實係少數,更多係盲目睇排名睇成績...

以上皆不是,冇感覺。

淨係覺得啲人為咗啲咁嘅排名樂上半天好幼稚...
‹ 上一主題|下一主題