用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗幼稚園 歡迎~~玫瑰崗幼稚園家長
樓主: ILoveYou520
go

歡迎~~玫瑰崗幼稚園家長 [複製鏈接]

Re: 玫瑰崗幼稚園~~~家長園地

囝囝真係好鐘意返學架.
去年PN(2歲班)因為第一年辦學,全班得12人,我都係膽粗粗去試下比佢返.原來校車有d好似car seat既安全belt比2歲bb,而且一定有姐姐or老師跟車,我先放心咋.
記得佢去年中秋節自己bring既燈籠爛了,老師送了一個發光小玩意比佢,到宜家佢都好愛惜架.
去年學校要籌款,我地都有walkathon同綜合表演.我同老公見到佢既show真係開心到不得了...估唔到老師可以教到佢地唔驚仲記到d動作.(可以到小兒website既2006年7月睇片)

各位,
我都黎報到先     
我囝囝將會讀 k1 全曰班呀, 多多指教     

mrswhat, 多謝哂妳既分享呀   

mrswhat,
Hi!我希望我囝囝可以好似你個囝囝咁鍾意返學就好嘞!

你個囝囝係咪橙色o果朵小花呀!so cutie!! 佢地跳哂舞咁好可愛呀!
我好想了解多D有關PN班嘅嘢,可否再分享多些呢?謝謝指教!!
mrswhat 寫道:
囝囝真係好鐘意返學架.
去年PN(2歲班)因為第一年辦學,全班得12人,我都係膽粗粗去試下比佢返.原來校車有d好似car seat既安全belt比2歲bb,而且一定有姐姐or老師跟車,我先放心咋.
記得佢去年中秋節自己bring既燈籠爛了,老師送了一個發光小玩意比佢,到宜家佢都好愛惜架.
去年學校要籌款,我地都有walkathon同綜合表現.我同老公見到佢既show真係開心到不得了...估唔到老師可以教到佢地唔驚仲記到d動作.(可以到小兒website既2006年7月睇片)

BuBumammy:

hi... 咁啱我地都係下個月尾先搬去赤柱WO:
我而家住係元朗,好呀,大家多d聯絡吖,赤柱開左個
圖書館,裏面有個室內兒童遊戲室,都幾好玩架,
得閑去行下...

mrswhat:

我都有睇片呀,你仔仔好得意呀,相信應該很難忘呢,^^
你仔仔係咪class A miss Ip 嗰班呀??
我仔仔interview時係miss yip in 佢,
佢好鐘意miss yip 架...

milk_milk:

我同你睇法一樣呀,讀全日太辛苦了,由其我個係細仔,
有一段時間,我個仔唔肯午睡 ,我都想過不如讀全日,
但同d姑娘朋友傾開,佢地話我又唔係要番工,
襯仔仔未上小一,不用一定讀全日,要多些見面溝通,
要好好珍惜呢幾年,時間一過就無得追,我都覺得好啱,
所以都係到k3才再考慮喇..:wink:

731mon:

hi.. 多多指教呀..      

菜菜子, 你可能有機會同bubumummy or mrs what 一班, 都幾好, 又係鄰居又係同學。

其實我有d 擔心女女自己一個人上學, 但係呢一日佢點都要面對, 有d茅盾...有冇人有咁既心情呢??

mrs what 多謝你的分享, 果段片佢真係好可愛, 佢果陣都係兩歲幾, 可以做到咁已經好叻, 你一定好開心仔仔咁喜歡自己的老師同返學。

731mon,
hi~~hi!
菜菜子,
Hi! 我都好鍾意"蒲"library睇書

milk_milk,
Hello!! 我囝囝同唔到菜菜子囝囝一班

各位媽咪
Hello,小兒9月升讀K1全日班,

想同大家分享下,仔仔在屋企樓下的幼兒園,返全日班n1已接近一年,這一年他在自理各方面表現理想,在學校裡學會自己吃飯、刷牙、午睡、摺被,下午茶點後,學校又安排很多不同活動比小朋友一同參與,我覺得返全日唔錯,生活作息定時,如果返半日,我屋企得佢一個小朋友,反而會怕佢會悶,所以我決定繼續選讀全日班!

想問下9月1日係咪會有家長講座!

其實讀全日同讀半日都有好處架, 讀全日起碼下唔會唔知係屋企做咩, 又有小朋友陪佢, 又有老師教佢都ok 架, 但如果屋企有人湊小朋友, 佢可以係下晝學下其他興趣班, 都唔錯呀!!
9月1日係家長會~~我都會去呀!!!

by the ways
bubumummy 我個女30個月大了, 佢都已經不過自己去洗手間唔洗著片了

milk_milk
你好嗎?請問知唔唔家長會幾點開始,小朋友可以去嗎?
我仔仔日間已戒片,但夜晚仲未可以!   

BuBumammy
小朋友的適應能力很高,學野會很快的,PN班的老師會知道怎樣幫助2歲班的小朋友!所以唔洗咁擔心

BuBumammy 寫道:
你担心囡囡邊方面呀?我就唔係咁担心囝囝一個人上堂會喊,我反而担心佢自理能力太低做成混亂,產生不安或不快law!囝囝而家22個月大嘞!但尚未戒到片! 女仔好多方面都叻D,你囡囡幾大戒到片呀?指教吓吖!Thanks!

mrswhat
你仔仔的扮相很可愛趣緻!      
係呢,你仔仔9月份是否升K2?
想請問k1的課程如何?有無功課?學校多唔多活動?
可否分享下學校的一點一滴,讓我們一班的準家長了解下!       

Hi 731mon,
你囝囝同我囡囡同班....~!

小魔怪baby,
完全同意 ah...! 我囡囡都係係屋企附近的幼兒園反開半日班, 前幾個月同佢轉返全日班, 校長話佢完全冇問題, 我有時早少少去接佢放學佢唔願走 ...! 初時我以為佢轉左全日班, 日間瞓多左, 夜晚會瞓少左, 點知佢比前作息定時左, 晚上比較之前更易入睡....! 我家都係得一個小朋友, 我想佢多d 同同齡小朋友一齊成長, 好過成日對住姐姐, 我問過玫瑰崗d 老師, 佢地話全日班都會多 活動 d !

我驚自己mix up pn/k1既野,如有錯漏,歡迎指正.

去年pn返12個月,不過8月返到10號到.上學期冇家課,下學期開始畫線條,仲有一星期一次既閱讀報告(total 10 weeks).每星期有手冊講學過d咩.冇認中文字,但會認 1-10 ,英文大階.上學期主要學表達自己,自理同學校rules(e.g. queue up),囝囝都係比老師教"介片".saturday 有課外活動, 2個活動大約$1200(not sure) include bus fee.

This year 有家課,認中文字,1-100,英文小階.課外活動係sat and thu.if you join the activities on Thu, you need to eat lunch at school.

Yes, my boy loves Miss Ip so much.

mango22
你好嗎?我覺得學校的餐單有很多樣化,而且一定少鹽少味精,仲係日日有湯有水果,呀仔之前唔多喜歡吃雜豆,但在老師的教導下(軟硬兼施)     ,已沒有抗拒吃了。

mrswhat
好多謝你的分享!
另外,學校上課時,老師會否幫小朋友影下d生活照片,晒比家長留念?

我家小姐 係屋企食飯成半個鐘先食完, 成日走上走落, 但係係學校完全冇呢個問題, 老師話佢係學校自已舉手 tim 飯, 自己午睡, 我初初都唔信, 有時靜靜去裝下佢, 又真係食得有紋有路....!   

mango22
我隻小魔怪咪又係,係屋企我已開始要佢自己食飯,叫一啖先食一啖,有時口都乾    ,但係學校,老師話佢係頭幾名食完,唔通學校d飯好味過屋企!   

BuBumammy
面試時,我覺得老師、環境各方面,都不及玫瑰崗好!
BuBumammy 寫道:

Nice to meet u!
cherry42007,請問點解培正比你印象麻麻呢? 願聞其詳!我囝囝個best friend打算下年考培正K1,所以幫佢問吓!Thank you!

mrswhat
想請問你k1一班大概有幾多位小朋友架?
學校有什麼課外活動比小朋友參加?
謝謝你!
‹ 上一主題|下一主題