用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有關在加拿大出生及回香港問題~~~~
go

有關在加拿大出生及回香港問題~~~~ [複製鏈接]

有關在加拿大出生及回香港問題~~~~

係加拿大出生baby(回歸左之後),回來香港後(父母親都係香港人)是不是可以即時申請身份証及將來可入讀普通幼稚園及小學 唔該~~~

Re: 有關在加拿大出生及回香港問題~~~~

花心, 係我呀      父母係香港人, 可以去人民入境處幫個加拿大藉BB申香港居留權(在其加國passport蓋上).  BB可以係香港居住及入讀普通幼稚園及小學, 同一般小朋友無異...只係冇3粒星....居住7年以上可成為永久居民

人民入境處資料, More Info : CLICK HERE

awah112 寫道:
(父母親都係香港人)...咁父母親有冇入加拿大藉?如果有就唔同情況。

咁如果有入呢? 我都係同一情況, 不過係澳洲

父母是香港人, 你可申請永久居留,不需住滿七年,我亦是這樣申請.

awah112 寫道:
(父母親都係香港人)...咁父母親有冇入加拿大藉?如果有就唔同情況。
父母都入晒加籍架啦

父母入哂加籍, 咁.... 就等於一對外國夫婦在外國生BB, 咁就好難拿居港權了.....

若要做, 就要向入境處證明將會在香港長期居留, 如父母在香港有公司聘請, 入境處才考慮給予臨時居留權, ETC....

父母是香港人就得啦, 而且我個仔也是 97年年頭出世, 完全沒問題, 不但可申請永久居留, 而且還可以申請回港證及回鄉證, 方便好多。

簽名被屏蔽

即使父母相方都係加藉,但只要有一個係有香港居留權,就可以申請小朋友的居留權。一般都係由媽媽申請好 d ,唔駛比 immigration 問咁多野。
留意,國藉 & 居留權係兩樣野,我有加藉,唔一定代表就冇香港居留權。
佢地會係小朋友個 passport 蓋個印,話佢有居住香港的權利。
不過,除了蓋印,我就冇幫小朋友申請回嚮証,身分証,特區護照等,我怕影響佢地身為加拿大公民,在香港的權利。
( 會唔會有影響我唔知,不過我唔想搏。)
有居留權,就有齊香港人的權利,如免費教育,醫療等。
btw,我兩個小朋友,一個 97 前出世,一個 97 後出世,都冇問題。
‹ 上一主題|下一主題