用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 快升小一,需唔需要參加升小一預備班呢? ...
go

快升小一,需唔需要參加升小一預備班呢? [複製鏈接]

快升小一,需唔需要參加升小一預備班呢?

可否比些意見。   

Re: 快升小一,需唔需要參加升小一預備班呢?

你個小朋友派到邊間小一, 有d小學暑假會安排預備班比d家長同小朋友, 你可以致電個間小學問下

We send the boy to a preparatory class.  He is going from a Chinese kindergarten to an English primary school.

請問有無好介紹呀??
Unclejt 寫道:
We send the boy to a preparatory class.  He is going from a Chinese kindergarten to an English primary school.

Please check pm.

醒目開學勳章

個人經驗覺得要睇幾樣嘢:

1. 小朋友自理能力,(如果已經係好醒,識自己做功課,執書包呀咁咪可以唔駛上囉.)

2. 小一本身暑假有冇搞呢d班, (有就最好要返!)

3. 幼稚園有冇教一d小一銜接俾小朋友, (如果訓練已經足夠就可能唔駛嘞.)

4. 小一學校o既態度 (有d小學開頭係好relax 咁等d小朋友慢慢適應,但有d會比較嚴(但暗中都係俾小朋友慢慢適應o既),兩者分別我覺得在於學生出錯時(如坐唔定,漏功課,帶錯書o既小錯),老師會唔會好惡咁責備定係仲係好似幼稚園d老師咁相對和顏悅色囉.)

我囝囝當年冇上,因我錯誤高估咗佢o既自理能力,開頭都幾煩,仲有少少覺得後悔. 而囡囡今年九月都小一,但我覺得佢真係醒過哥哥好多,所以如無意外都唔會上,除非小學自己辦就當別論.

我知除咗商營有好多呢d適應班外,明愛,小童羣益會呢類機構暑假都會辦,價錢仲好大眾化添!

Unclejt 寫道:

Hi Unclejt

Would you pls pm me more info of this class?  Mine is a girl and she'll study in an eng priimary too. Thanks!~

any class recommend ,pls pmme
thanks

醒目開學勳章

我女讀緊間幼稚園已經做得好好.

最近既學習主題, 就係"畢業了!". 學習內容係:

- 明白畢業既意義, 欣賞自己三年來既進步, 多謝師長, 珍惜友情;
- 小學生活跟幼稚園生活既唔同;
- 介紹小學各科目名稱, 接觸 (當然唔係讀, 而係比小朋友揭下望下) 小學教科書;
- 參觀同系小學校園;
- 模擬選班長, 助選, 自我拉票.

仲有其他, 可能阿女無講咁多比我聽.

學校K3下學期, 開始聽寫能力訓練, 亦每人派一本模擬家課冊, 日日都要抄家課, 回家家長要簽名.

YongXin:

請問你還會否比你小朋友讀 <升小一預備班呢 >?

YongXin 寫道:

我女讀緊間幼稚園已經做得好好.

最近既學習主題, 就係"畢業了!". 學習內容係:

- 明白畢業既意義, 欣賞自己三年來既進步, 多謝師長, 珍惜友情;
- 小學生活跟幼稚園生活既唔同;
- 介紹小學各科目名稱, 接觸 (當然唔係讀, 而係比小朋友揭下望下) 小學教科書;
- 參觀同系小學校園;
- 模擬選班長, 助選, 自我拉票.

仲有其他, 可能阿女無講咁多比我聽.

學校K3下學期, 開始聽寫能力訓練, 亦每人派一本模擬家課冊, 日日都要抄家課, 回家家長要簽名.

醒目開學勳章

onsf,

唔會囉, 幼稚園做得咁好.

不過, 我會再加強阿女既自理能力訓練, 同埋講下要點同朋友相處呢
‹ 上一主題|下一主題