用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 怎樣知道教琴老師是否有料 ?
樓主: 3b
go

怎樣知道教琴老師是否有料 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 怎樣知道教琴老師是否有料 ?

hi femme,

pls check pm!!

yuk hei mun   

femme 寫道:
pls PM to me also. thanks a lot

[quote]
tinetinew 寫道:
hi kuenkuenmum,

pls check pm!!

yuk hei mun   
[/quote]
我叫旭薯!我好乖乖,所以daddy,mummy and 哥哥好錫我......

LOVERBB : 可否PM你仔仔個鋼琴老師資料給我? 唔該呀!!!

loverbb 寫道:
本人真係對choose老師好有experience .....
仔仔之前都係grade 2 - pass (之前仲估仔仔唔努力,無天份) grade 2 之後轉左個老師 (老師係好高級的演奏級.音樂系..主修鋼琴) 之後仔仔 grade 5 141分... 比賽幾次都有獎 .... 下個學段仔仔會去考演藝學院
不要覺得仔仔or 小朋友有問題... 其實老師的影響老真係好大   
4歲7個月K2考試中英數常識全部優良並得到禮貌獎和復活蛋設計獎
4歲6個月會用普通話背誦駱賓王的「詠鵝」
4歲5個月K2測驗英文數學常識成績優良(中文仍需努力)
4歲4個月識彈John Thompson's Modern Course 首四頁(不用看譜)
Celine在2003年12月23日在聖保祿醫院出世
出生體重3.35kg身高53cm頭圍36.5cm

其實我都吾知囡囡今次呢個老師教得好吾好. 佢係演奏級. 不過佢教的方法真係有D另類.  囡囡今年7歲,不過因為有一D原因,佢斷斷續續咁學,其間仲轉過幾個老師, 所以囡囡直到現都仲係初級.  今次呢個老師都係跟左

My friend think her daughter's piano teacher not 有料 enough.  She just found one more teacher.  My friend said her daughter has two piano teachers at same time now.  It may last for at least two months until she find out which teacher is better.  I don't think it is good for her.  Any people had such experience.

del

[ 本文章最後由 加油 於 07-7-3 15:17 編輯 ]

究竟發生左乜野事呀,其實我編文章好長,但係吾知點解只係出左一

簽名被屏蔽

點解都係冇左我段文章既

[ 本文章最後由 加油 於 07-7-5 20:11 編輯 ]

醒目開學勳章

hi 加油,

其實我之前都有留意你的文章及想回應,不過當我sent出回應時bk網就down咗!!我想講如果你比較質疑她的教法,你應該同老師商量,講清楚你的疑慮! 我兒子的琴老師非常注重坐姿手勢,到現在四級亦非常嚴緊,因她說如果小時學坏手勢或指法,大個就很難糾正!初級時,她更堤意買lego給我果仔齊tim話可以訓手指的靈活性!有時上堂彈scale,我亦要求她用英語教授!其實上次考二級及今次考四級我都無請翻譯! 親自同老師傾傾la!!

yuk hei mun   

原文章由 加油 於 07-7-5 20:05 發表
點解都係冇左我段文章既

怎樣知道教琴老師是否有料 ?

我都覺得要找一個好既鋼琴老師係唔容易,可能自己要求高啦!
不過自己不懂彈琴 ,個人覺得雖然自己唔識,但都想了解更多,希望為女兒找到一個合適鋼琴老師!
真係好開心呀!
我想自己都有成十個要求,要細心,要對幼兒心理有了解,愛心,關心,要讚賞方式,個人修養及品格,音樂學院畢業,有教學經驗,不是一般八級或演奏級,要係音樂方面有進修.......真係多方面要求 !

真真真係好開心呀!
囡囡現在鋼琴老師完全合乎我要求,阿女好鐘意!
意想不到就是和我一樣都係基督徒,仲有係教會有兒童和音樂事工!
日本滑雪之旅日本滑雪之旅

最好有熟人介紹. 有口碑. 不過有時又會人夾人緣. 我覺得可以先跟老師見見面,了解一下他的經驗, 教學方法, 言談舉止, 表達能力等等.

我不贊成試堂. 1. 一堂不能見到真功夫, 好多時學生和老師都要WARM UP. 因每個學生都需要不同的教法. 2. 讓孩子有"試下"的觀念不好, 如果沒有下決心學, 怎會有足夠的學習動機, 又怎會學好?

除非老師好大問題要馬上轉人, 否則一般靜靜觀察三幾個月, 有意見跟老師溝通, 互相了解最好, 成日轉老師大大影響學生進度和學習態度. 我本身是鋼琴老師 (當然曾經也是學生!), 可以從雙方角度看, 給你參考一下.

I am looking for a piano teacher for my daughter who is learning G5.  Can anyone recommend a good teacher to me ?

醒目開學勳章

hi,

hung hom or kowloon city is ok??

yuk hei mun

原文章由 AnnXie 於 07-7-8 19:09 發表
I am looking for a piano teacher for my daughter who is learning G5.  Can anyone recommend a good teacher to me ?

我囡囡都在琴行學左四個月,老師不是時常在琴行,是可代表她是兼職? 兼職老師是否比較多拉長時間?教我囡囡個老師又真係無乜要求,好多時,我在囡囡練琴時(每日都有睇囡囡練琴)發現的問題,如:手指放不好,彈彈不用手指頭彈,手放不好向外,有D位彈多次都彈不到等等問題,每次上堂時和老師講,老師一定話無這些問題,每次問老師囡囡學成點,老師都一定話好,我自己覺得老師對囡囡無要求,時常都話好.老師每次教一至兩首歌.開始時我沒有問她是多少級,因為怕唔好意思!我現在都唔知道點樣失知老師是否好.我沒有見過老師其他學生.請問可以點做?我開始留意鋼琴,想租琴回家,請老師上門教,可以睇到老師點教.我囡囡話,現在老師,每次上堂都沒有彈比她聽,只叫我囡囡自己睇住新歌彈,如果彈錯音,就在書上寫住正確音,叫囡囡自己回家練習.是否真的這樣教????
原文章由 Ivy124 於 07-5-22 09:45 發表
ming2

等我搵日去tom  lee望下先...希望個老師ok啦...因為我都唔想我囝初學比佢教懷

[ 本文章最後由 mandyfung 於 07-7-9 11:37 編輯 ]

簽名被屏蔽

ming2    我都明白老師是否拉長時間好睇老師本人,當然,做家長的,好希望老師用一種合適的方法去教小朋友,小朋友得到合適的教法. 如果我現在先問琴行老板,他會否和老師說,令大家不好意思?我囡老師就係乜都話唔緊要,我就同你一樣想法,手指放不好,好難改.但我每次提出意見,老師都話ok,唔緊要,無問題.點好.
原文章由 ming2 於 07-7-9 11:06 發表

mandyfung

唔....老師成日不係琴行並唔代表佢一定係兼職0既,因為有d琴行並唔係咁鐘意請一個老師教晒咁多日,萬一個老師有咩事,咁就一時間好難搵人幫佢代晒所有堂架啦...另外,當然有d老師亦唔鐘意係同一間 ...

簽名被屏蔽

我係一個全職鋼琴老師,我有以下意見!

原文章由 3b 於 07-5-16 13:31 發表
自己對鋼琴完全唔識, 想幫囝囝搵教琴老師, 怎樣知道老師是否有料 ? 可否要求佢出示証書 ?   

HELLO~其實你絕對可以要求老師出示任何證書,但本人覺得這是一個令各位家長心理上比較安心的事,但並不代表他係唔係一個可以教得好你小朋友的老師...因為我自己覺得你睇佢學生成績更為實際!我從來沒有學生媽咪要求睇我證書,或者可能我大部份學生都係家長一個介紹一個,仲有最重要係你小朋友同老師夾唔夾,做家長的你就自己跟緊少少,其實妳地一定可以感覺到老師O唔OK,一個老師好唔好有冇料,真係冇定律!就算比一個好有料的老師你,她有好多證書,但她經驗唔多,或者夾唔倒你小朋友,咁你又覺得會係點呢?其實老師有心去教好你小朋友經已OK,呢D你做家長係一定可以用時間去感受倒!!

我教琴的!我有以下意見,希望幫倒你啦!

原文章由 ming2 於 07-7-9 18:04 發表

mandyfung

你可以下次用另一個方式去問下琴行老板有關你宜家老師0既資料...例如你話,你有朋友都想黎跟你小朋友個老師學琴,不過對方想問一下老師0既資歷...等等,但你又唔多清楚,所以幫朋友問下,咁咪得lor ...

其實小朋友係一張白紙,佢地其實冇野係做唔倒,只不過要用咩方法去教導佢去做,手指曲起,指尖彈,係我一定要我學生做倒的事,另外拍子準確,學睇音就會係接住落黎的要求,唔可以話小朋友太細,佢大大下就會OK,或佢手指未夠力等種種理由去縱容,小朋友其實好聰明,只要老師教導後,做家長再加以耐性去陪伴他們,他們一定可以做到的!!仲有,我覺得做家長要多D去同老師溝通,因為你地係接觸小朋友最長時間的,不過有時我都明,去琴行學,都好難可以同老師傾多句,因為你地可能返工,跟本連接觸老師機會都冇!你地有咩疑問,可以隨時同我傾下,我解答倒你地,我都會盡我能力去解答你!!

老師有料與否,不是幾多張證書!

我見倒都有位鋼琴MISS回應大家,我自己都係教琴,不過我私人教的,但我都有相同感覺,簡單D講…做家長真係可以跟下個小朋友上堂,其實有好多野就會知道,你地係大人,雖然你地可能呢方面認識唔多,但你地有一樣野一定可以知道,係個MISS有冇心機去教你小朋友,而你地亦可以憑以下事項可以知老師係點...
純粹個人意見...
1>重姿勢,坐姿、手指一定要曲起
2>教小朋友數音符,緊記係<數>,唔係死記
3>一定要小朋友數拍子
如果個MISS好堅持以上幾點的話,我覺得個老師唔會太差!
做家長亦要合作去幫助你的子女去做好,大家都有責任的,老師一星期只見你小朋友一日,但你地對住佢係七日,所以你地可以陪伴小朋友上堂或練琴,一定事半功倍!
‹ 上一主題|下一主題