用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返教會
go

返教會 [複製鏈接]

返教會

想和小朋友返教會, 返天主教定基督教好? 我沒有任何信仰, 但想小朋友在教友陪伴下成長, 請指教!

Re: 返教會

妳小朋友幾大呀 ?
係妳自已/小朋友想返 ....
其實帶小朋友返教會, 家長都好重要, 自已都要好堅持.
首先, 妳要可以去屋企附近教會參加聚會, 教會內事工個個都好好人, 佢地會介紹佢地教會妳認識, 妳可以睇下適唔適合妳.
妳係邊區住呀 ?

tramtram謝謝回應! 我住荃灣,附近有好多不同之基督教會, 亦有天主教堂, 心大心細唔知去邊好!

醒目開學勳章

Hi Wingmum, 提議你不如先多些了解基督教及天主教的分別, 背景或教義等等..., 再選擇適合自己的宗教.

hi Wingmum

我返開荃灣浸信會- 基督教, 教會好完善...
有小朋友主日學, 妳小朋友幾多歲呀 ?
如果妳有興趣 (不防先了解下), 我可以陪妳 ?
感謝主...
Wingmum 寫道:
tramtram謝謝回應! 我住荃灣,附近有好多不同之基督教會, 亦有天主教堂, 心大心細唔知去邊好!

"了解基督教及天主教的分別, 背景或教義等等"--呢個課題其實都幾複雜bor

Wingmum,
有人陪,有個照應,應該好過自己返嘅!
tramtram可以陪妳,不如就試下啦
我教會就喺長沙灣,我都可以陪妳架,但當然冇喺番荃灣咁方便啦!

TRAMTRAM, FAT謝謝您們!
我會考慮下再計劃下! 我小朋友3歲, 是否要分開上不同的主日學? 對不起, 有這麼多問題!

Wingmum 寫道:
我會考慮下再計劃下! 我小朋友3歲, 是否要分開上不同的主日學? 對不起, 有這麼多問題!

For Catholics, the one I go allow us to bring our kids to the class. They can either stay with their parents or go to another room to play. So it depends which church or district you want to go. For some churches, kids can baptism with their parents under the age of 5 so it really depends on the district/church. For details, u can pm me.

But u need to think u like to be Christian or Catholic.

hi Wingmum

我教會小朋友主日學由3歲開始...妳唔使擔心, 小朋友主日學十分輕鬆 (唱歌仔 - 聖詩, 講聖誕故事 - 圖書形式 (有導師姐姐教), 我個女上主日學係係佢自已平日上堂班房...小朋友會好易習慣...
妳如果驚佢陌生可以陪佢一 part, 無問題妳先離開.
至於妳先參加崇拜會有教會司事介紹教會妳認識.
要決定下一步...  
神會為我們安排, 交託給他吧.
Wingmum 寫道:

up

謝謝您們的詳細解答, 現在我好似無禁驚了!

唔使驚....
我頭頭都係咁開始
感謝主安排一位小天使帶領我
我都好樂意做這位小天使
有時間..call 我啦
Wingmum 寫道:
謝謝您們的詳細解答, 現在我好似無禁驚了!
‹ 上一主題|下一主題