用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 游泳嘅防晒
go

游泳嘅防晒 [複製鏈接]

游泳嘅防晒

6月會帶囡囡去學游水, 自已都應該會落埋水, 唔知边隻防晒好D呢? sofina perfect white spf50 or shiseido Annesa 金色果知呢?
另小朋友又用边隻防晒好(both face & body)? 有無特別要用D乜去幫小朋友洗左D 防晒........

Re: 游泳嘅防晒

如要落水就要買d防水禾~   spf 愈大就愈防哂 !

至於小朋友, 我多數用spf7十幾果d再加件防哂衣; 其實作用唔大, 只不過好過冇咁囉~ 落水果時, 最好黃昏4, 5點啦, d水仲暖暖地, 又不至好哂.

清洗方面, 用普通soap清洗就得喇, 冇咩特別ge~

Re: 游泳嘅防晒

每個人皮膚對紫外光的吸收能力都不同,例如有人曬2分鐘便會發紅,但有人曬20分鐘才發紅,SPF度數就是幫你延長免被曬紅曬黑的時間。

例如你2分鐘便曬紅,若揀SPF 15的防曬品的話,則你會於30分鐘後才被曬紅。
(2 x 15= 30). 如果你不肯定自己曬多久才會紅, 你可以將SPF度數 x 5 或10 作為參考分鐘.

市面上的防曬霜有不同SPF度數,度數愈高,防曬能力愈強,但以SPF15至SPF30最理想。平常出街和運動SPF30應該已足夠.

防曬度數太高會阻礙毛孔呼吸, 容易長出暗瘡,除非你需要長時間在戶外活動, 否則其效用跟SPF30分別不大。另外, 皮膚愈白,黑色素的保護愈少,故愈需要防曬用品或較高度數作保護.

以下為常見防曬品防曬係數說明:
UVB ﹕紫外光的一種,破壞皮膚表層,令皮膚紅痛及變黑。而市場上大部分的防曬品皆含抗UVA成分。

UVA ﹕ 另一種的紫外光,禍害較大,深入傷害皮層,易令皮膚鬆弛哀老及出現皺紋等. 因此買防曬用品,除防UVB外,一定要買防UVA才真正有效幫你防紫外光的傷害。

至於防晒衣,這點我不太清楚 以上都係一個教練話我知。
‹ 上一主題|下一主題