用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問妳地小朋友學邊種算 - 珠心算, 公文式, 奧數等等 ?? ...
樓主: tramtram
go

請問妳地小朋友學邊種算 - 珠心算, 公文式, 奧數等等 ??? [複製鏈接]

原文章由 河馬媽咪 於 07-9-15 17:16 硐表
各位請留意,

miss覆左我, 暫時只可以到屯門, 元朗, 天水圍&荃灣區, 有興趣既mami, 可pm我留資料!

之前pm過我, 但不是住這區的, miss話暫時抽唔到時間去教, 很抱歉! ...

河馬媽咪:

我囡囡有興趣學, 我住荃灣區, 囡囡4歲, 可否PM資料給我?

各位

我之前已聯絡 Miss, 知佢星期三 10:xx a.m. 可以係荃灣教, 請問有無媽咪想組 2人班.
我住荃景圍
有興趣請 PM 我,
傾傾....
THANKS

Anyone know if Tsuen Wan has e.nopi lesson?  How is it?  Thanks!

綠楊幼稚園 - 同學仔媽咪話好多人一班
愉城芳芳幼稚園
原文章由 vhunghk 於 07-9-19 23:29 硐表
Anyone know if Tsuen Wan has e.nopi lesson?  How is it?  Thanks!

tramtram,

知唔知好唔好?

原文章由 tramtram 於 07-9-20 12:22 硐表
綠楊幼稚園 - 同學仔媽咪話好多人一班
愉城芳芳幼稚園

好難講喎....
不如, 妳有機會去 centre 研究下.
我公司隔離咁岩, 有得學, 睇過下佢地 d worksheet 咋.
(每堂做5本)
原文章由 vhunghk 於 07-9-23 23:33 硐表
tramtram,

知唔知好唔好?

Thanks!

原文章由 tramtram 於 07-9-24 17:47 硐表
好難講喎....
不如, 妳有機會去 centre 研究下.
我公司隔離咁岩, 有得學, 睇過下佢地 d worksheet 咋.
(每堂做5本)

末呀, 時間都唔夾.
我知老師好忙, 我都係諗住夾得成先打比佢咋
唔該晒
原文章由 河馬媽咪 於 07-10-1 11:07 硐表
tramtram,
你搵到mami夾未呀!如果你搵到既話, 聯絡左老師先好confirm時間呀!因為老師d時間可能會有更改架!希望你盡快搵到partner學啦!

河馬媽咪:
可以加埋我嗎
(I have put my name under your list)
[姓名 --------------- 地區---------小朋友年齡
Brenda08----------Tsing Yi------near 5 yr old
PCmom------------荃灣朗逸峰---4 yrs old
joeysimon----------九龍塘-------near 5 yrs old
jvc2002----------沙田------------5yrs old
ericbobo------------荃灣----------4歲3個月
puifun-------------荃灣----------4歲
Christyltl888(GG)-------------美孚新村----------5歲
milk2004----------荔景--------兩位五歲半小朋友
issacmama--------荃灣----------5歲
tramtram--------荃灣----------4歲4個月
(之前問過老師得早上先可以出荃灣, 真係夾到再問實)

[ 本文章最後由 tramtram 於 07-10-2 17:03 編輯 ]

原文章由 tramtram 於 07-10-2 16:54 發表
河馬媽咪:
可以加埋我嗎
(I have put my name under your list)
[姓名 --------------- 地區---------小朋友年齡
Brenda08----------Tsing Yi------near 5 yr old
PCmom------------荃灣朗逸峰---4 yrs old
...

vb1668---- Ma On Shan --------7 yrs old
我囡囡腦筋不太懂轉彎, 數學計算就 ok, 但理解很差, 現升小二 7歲, 讀了1 yr 珠算都不會在功課或日常使用, 不知繼續學珠算定轉 KWIK or 奧數呢 ? 可能要轉另一間學珠算   

太多選擇, 那種適合呢, 有咩好介紹?

經常聽到一家長話唔知聽邊個講,話邊種邊種
數學好,度老師又點好點好,所以就不如幫
阿仔報讀個數學課程啦!

不過我最緊要知道: 1. 自己小朋友需要乜?
                               2. 坊間課程教緊乜?

公文數:主要是利用大量習作訓練計算(Caculation) 。
            嚴格講不是課程,是習作。

學林數:主要教授中文文字體(解難題) 。

珠心算:主要用影像算盤學習學前簡單計算,
          並不能計算小學生全面數學。
         學返而容易混亂正常計算。

enopi: 英文數學。家長要考慮是否吻合
            自己小朋友校內課程。

奧數:  奧林匹克精神,精益求精。
           真正奧數,超越文字體。
           五年級以上,有數學天份者可報讀。
           (五六年級報讀要小心,用太多時間學
           奧數而影響呈分試就得不償失。)

KWIK Maths:教導學生用方法計算(calculation)。
                     因為用方法計算的原故,
                    計算能力比一般學生三、四陪。

其實大家應該睇睇自己小朋友讀緊幾年級,
個課程唔佢。唔好人話好你就讀。

例如人地仔讀奧數讀得好好,不過人
個仔六年級,而你個仔讀緊一年級,咁就咪攪啦!

學生唔同階段的數學學習重點如下:
1.幼稚園(K2-3): 學數算(counting) 。
                          及少許計算(calculation) 。
2.初小(P1-P4) :學習計算(calculation) 。
3.高小(P5-P6) :解難題(即文字體) 。

所以最緊要知道自己小朋友依家階段係學緊乜?
有邊種課程幫到佢依家學習?

「學而時習之,不亦樂乎!」(論語)
外面課程學,能夠學校用得番,
學校成績先至會進步,細路仔先至會學得開心!
‹ 上一主題|下一主題