用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家齊來讚賞我地小朋友既老師~~
go

大家齊來讚賞我地小朋友既老師~~ [複製鏈接]

大家齊來讚賞我地小朋友既老師~~

我好欣賞我小朋友既老師, 他們不斷努力去教好我小朋友.   他們教懂我小朋友有獨特既思考能力, 使我小朋友在感恩的底下自發性寫信讚揚老師既美得.  初時我很驚訝, 覺得小朋友既行為會比人唔多欣賞, 直到我小朋友寫第2封信既時候, 我才明白我小朋友是真心去欣賞他的老師.   作為家長的我, 好興幸生了這個孩兒, 作為孩兒的他, 興幸遇到欣賞他的老師, 作為老師的她, 興幸當上我兒班主任.  這個環環雙扣的局面, 我希望可以直到永遠.

我的孩兒一天一天的成長, 雖然過程中他下了很多苦功, 什至乎無家長應同, 但他還有不離不棄既老師去願意協助他, 父母既幫助唔大, 朋輩既幫助唔大, 但老師既幫助最大.

曾經我也同其他媽媽一樣去誤解老師既行為, 但我現在感受到老師既恩惠.  

打從心裏去問自己一句, 自己既丈夫都不能做到配合自己家庭既需要去教導小朋友及給與他們適當既溫馨.   那為何要把丈夫做不到既責任強加於老師身上呢??   做一個媽媽係好辛苦的, 做一個好好既媽媽更難, 做一個獨力去照料小朋友既媽媽更加難.   我明白你們很需要人幫助, 我也很需要, 但換轉角度去想想, 誰人會幫老師呢??

所以, 我希望多些家長會在我的topic裏多些表揚老師既功勞, 多些培小朋友閱讀bk家長既留言, 那麼小朋友在欣賞別人/老師既同時, 亦會不知不覺中成長, 學會欣賞老師, 學會欣賞別人.

我們可以為老師做到的, 只有這樣.  因我知道好多老師都會看家長既留言及去改進自己, 但如果一面倒的不斷大罵他們, 他們會好傷心, 到時誰去教我們的小朋友呢??
露 絲 :-)

Re: 大家齊來讚賞我地小朋友既老師~~

Hi 露絲!

唔知你重記唔記得我呢?anyway....

好高興睇到你呢個post,你的小朋友可從老師的幫助�愛心下得到你意想不到的效果(他們教懂我小朋友有獨特既思考能力,使我小朋友在感恩的底下自發性寫信讚揚老師既美得),當然有你這個全心全意,想盡方法去教導你小朋友的好媽媽啦啦!

你應該係講你個細仔,係咪?可否講多些例子及方法給我們聽�參考?
我自問是個不合格的媽媽,無耐性,又易發脾氣,真的很佩服你.

小孩遇上一個好老師真是可改變一生,我個仔今年班主任好好,好鍾意返學,真係要講聲多謝,所以打算學期尾送份禮物比老師,大家有咩好提意(K。3)

‹ 上一主題|下一主題