用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請大家回應一下.....(好擔心)
go

請大家回應一下.....(好擔心) [複製鏈接]

請大家回應一下.....(好擔心)

好想問下大家, 自閉兒是否特別喜歡看轉的東西??  咁係會幾耐??
因我的小孩(1.5歲)很喜歡看轉的東西,如車輛和風扇.. 聽人講這是自閉兒的特徵之一......

Re: 請大家回應一下.....(好擔心)

唔好亂聽及亂諗呀~~  可大可小.

有問題問專家.   問下DR. T呀?????

可能個小朋友比較好奇, 想望清楚唔定..

<<人地話>> : 自閉兒.........比較唔多同人講, 自己玩多, 自己同自己講野, 比較社交唔好, 自己向往自己既野..   (記住無實質既專業証據, 就唔好亂禁諗, 會C得人多架)
露 絲 :-)

DELETED BY WEBMASTER

DELETED BY WEBMASTER
該用戶已被刪除

peggyp,

你小朋友同我仔仔一樣,佢18個月都係咁所以轉介到兒童智能中心,但到今天3歲醫生都未能評估到係自閉不過醫生話有都是好輕微,要再到4歲到時會比較看得清楚,但你小朋友講嘢ok嗎同情緒會唔會好差,我仔仔情緒2歲開始是比較差可能講嘢唔係好叻所以醫生話一定有影響,所以我仔仔屬於語言遲緩個班,你慢慢觀察下唔好太擔心住現在好多機構可以支援我們     
我最愛的BOWIE 仔2004/3/7 2.73kg (早產b)2006/12  30lbs 92cm

PEGGYP,

自閉症主要有以下三大特徵︰
1. 缺乏社交技巧 - 如缺乏眼神接觸;
2. 重覆及固執性行為 - 如常要行一定的路線;
3. 語言發展緩慢 - 如1.5歲還不用食指指出他專注或想要的 東西。

如有晒三個特徴可到健康院安排做評估!
唔好自己嚇自己! :

你唔好咁擔心啦! 你未做評估就擔心, 咁如果無問題,你咪白擔心,你擔心個問題又唔會解決,你唔擔心個問題又唔會解決,所以白擔心係無用,實際d,去做個評估,我見我一d朋友的仔,佢都係將d 車排成一行,如果有人攪亂佢,佢都會唔鐘意,但佢長大了,而家四歲半,都無問題,所以唔可以單憑一兩個特徵就話係自閉,你個仔仲係細,d 醫生話要到兩歲才可以肯定d,你可以再去上一些家長課程,了解多d,而家資訊咁發達,你都可以上網望下,不過,始終都係有人問會好d,有人望吓你個仔,會好d, 你等唔切,可以去私家做評估,唔駛咁擔心嘛。
‹ 上一主題|下一主題