用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教~~~~慈雲山區邊間band2中學校風好呢?
go

請教~~~~慈雲山區邊間band2中學校風好呢? [複製鏈接]

請教~~~~慈雲山區邊間band2中學校風好呢?

女女成績麻麻,平時考試只係全部合格咋,因為返工關係冇得去學校門口睇d學生斯唔斯文 請教各位媽咪有冇好介紹
女女運動都唔錯,今年又入左滾軸溜冰的港隊.係學校風紀,唔知有咩中學有機會收呢

Re: 請教~~~~慈雲山區邊間band2中學校風好呢?

CW-KK
如果係正慈雲山就無乜,但係附近嘅可以考慮下佛教孔仙洲,呢間啲校風都唔錯~
如果囡囡運動比較突出,其實可以搵啲高少少banding嘅,好多學校都會考慮,不過,你自己要衡量佢會唔會讀得辛苦~~

smpoon
多謝你意見 其實我自己心水中學係表弟讀過間學校村的保良局何xx中學,但近年佢d升左band1,所以驚有難度.不過都會試左先.
另外女女讀緊土瓜灣農x小學,都多中學選擇,但想返中學時可以近屋企d.佛教孔仙洲校風好既話都會考慮,因為女女自己都知如果入間校風唔好的學校都會容易變得.....

絕對可以博何蔭棠,雖然佢話自己轉左band1
但只係因為佢係新學校,設施好,
所以有好多band1尾用來做第2or3志願入左去
事實他只屬band2程度
你第2志願可選孔仙
這校一向校風不錯,係好多band2生的選擇
我係保良一中學生,所以對慈雲山的學校都幾熟

To:momodog1990
黃大仙中學網band one(男)中學實在太少,請問一中與協和的校風,校內功課壓力如何?謝謝!

協和近年出現跌banding的情況
由band1中變成band1尾
不過校風唔錯
讀書壓力唔算太大
但要參加好多課外活動

To:momodog1990
謝謝你的回應!
很多人都話一中係書虫學校,你點睇?

咁入得一中都一定要有返咁上下成績
講真就真係有一班人係書蟲
但我自問就唔係
而且入左去同之前性格都無咩大改變
其實係書蟲去到邊都係書蟲
好似我咁鍾意玩始終都係鍾意玩
但保一真係一間好學校
因為入面D老師好好
當我玩到心都「創」的時候
D老師實會同我們苦口婆心
所以我地好多人都知道唔可以玩得太多
有時都唔知點解聽D老師講完之後
我地又真係勤力D
而且有好多好勁的人
我們都唔敢玩得太放肆
總之入得來CE成績都唔會差
不過要有心理準備呢度讀書要承受好大壓力

多謝回應!令我對一中又多些了解.
‹ 上一主題|下一主題