用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳州留學
go

澳州留學 [複製鏈接]

澳州留學

個女快去澳州留學,請問可不可帶d出前一丁去,因為我知道澳州好多食物都唔比帶入境。

Re: 澳州留學

Sydney 好多出前一丁賣. 澳幣 0.65 至 0.70. 大約港幣三至4元. 不如留番D位帶其他嘢. 另外其他 State 有唐人鋪基本都可以買到出前一丁, 同埋李錦記產品. 一些大型的西人 Supermarket e.g. Coles, Woolworths 都有. 不過貴D
另外食物方面一定不可以帶蛋, 肉類, 蜜糖, 燕窩.

妳送機時要帶多個行李袋,要來妳自己用!
因為通常出國讀書都會帶好多野,多數都會
超重,所以要帶定行李袋帶多餘的物品返屋
企,第日再寄比佢!
係呢你個女去澳洲那裏?
我個仔去左布里斯本
瑗瑗BB女[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid139/p0ac2648a663a4a2dabe4beca679a42f9/f7009e02.jpg.thumb.jpg[/img]

我個女係去柏斯,唔知那處有冇唐人街的超巿?我今天開始買些日用品比佢,但又想買些竹庶芧根精、夏‘梳’菊等比佢自己仲飲清熱,又怕唔比帶,你知比唔比?

sauhan,
If your daughter is going to study, it is better for her to adjust what food she can get from there. Instead, bring enough warm clothes and accessories are far more important. As far as I know, Australia are very restrict on any food, why bother to go through that?

Now all airlines reduce the luggage allowance and I doubt how much you can put in 2 suitcases?

不用擔心. 有中國人的地方就有 ChinaTown. 我係 Sydney, 但去過Brisbane and Melbourne, 都有 ChinaTown. Perth 一定都會有. 你不如帶多幾件衫. 呢度就嚟冬天啦. 凍過香港架. D衫幾貴同老土.

你可以去以下 Website.
http://www.daffa.gov.au/aqis/about/public-awareness/int-students

但係喺澳洲CHINATOWN買嘢都幾貴架~~

我以前個agents教買竹庶芧根精、夏‘梳’菊等比佢自己仲飲清熱係比帶的,嗰邊買野都幾貴,柏斯比較小唐人好清靜,本來我党我個仔都係去柏斯,但佢想讀酒店管理而布里斯本間學校讀呢科比較好所以先去布里斯本,你個女讀那一科呀
仲有我老公話D澳元會升,買定都好架
瑗瑗BB女[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid139/p0ac2648a663a4a2dabe4beca679a42f9/f7009e02.jpg.thumb.jpg[/img]

其實係澳洲(SYDNEY同MELBOURNE),好多地方都有唐人嘢買架,出前一丁,唔使帶喇,只係貴香港少少啫。

澳洲對帶食物入口好嚴格架。

謝謝各位的回應,我想我都係買少d東西比佢帶過去,令原換多d澳元比佢,我己經日日check住個價位,等佢低少少我就換!
  呀,你們係唔係都是比一筆錢佢自己帶過去慢慢洗,咁d錢會收係邊處??

開個銀行户口收埋佢. 唔好帶咁多現金出街. 會俾人老笠架.
呢度D銀行好多Banks Charges, 不過 ANZ 好似可以 Exempt 如你可以證明你是Full time 學生 (e.g. 學生證)

最好到時再問下. 你會陪囡囡過嚟嗎?

我個仔話澳洲D利息好高,所以我都滙左2萬澳元比佢放喺銀行收息,等佢慢慢用

y2212212000 寫道:
我個仔話澳洲D利息好高,所以我都滙左2萬澳元比佢放喺銀行收息,等佢慢慢用

係呀. 高過HK架.

有6厘咁高

請問要帶些甚麼東西開戶?柏斯有些甚麼可靠的銀行,例如:‘會豐’,每月最低結餘多少?短時間全部提走有冇手續費?因個女住大約兩個月要飛去悉尼。

要問下個仔先知,呢幾日佢學校係假期去左黃金海岸玩,過2日佢番來問下佢先

謝謝y2212212000

呢度有4大銀行 (ANZ, NAB, Commonwealth & Westpac) 加 HSBC, 都很可靠.
個人建議 HSBC 或 ANZ. HSBC 的利息高, Bank Charges 少, 缺點是分行少.
ANZ, 如你是學生的話可免Bank Charges.
到柏斯後, 記得去ATO (呢度的稅局 Australian Tax Office) 申請 Tax File Number. 將 Tax File Number 俾銀行, 咁你存款的利息就不用被扣那麼多稅, 否則是48.5% 的

sauhan,

其實你囡囡係咪最終會到Sydney讀書?

我個女係大學去浸沉於柏斯,但佢會趁假期飛去悉尼和墨已本玩,做大學生真開心!
‹ 上一主題|下一主題