用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 有冇仔仔讀緊嘉諾撒聖心幼稚園?
go

有冇仔仔讀緊嘉諾撒聖心幼稚園? [複製鏈接]

有冇仔仔讀緊嘉諾撒聖心幼稚園?

朋友個仔仔今年會入讀嘉諾撒聖心幼稚園 k1下午班,想問下有冇媽咪知道多唔多男仔讀呢間學校呢?

我個仔今年啱啱畢業, 升小一, 通常都唔係咁多男仔入聖心。

我囡都係聖心幼稚園畢業, 今年升六年級(小學下午校), 佢果個年代男仔真係好少人, 得三、四個, 我個仔今年就有成六、七個, 都叫多架啦!

我仔今年升k2啦,好似都有七八個......呢度真係好少男仔既媽咪上黎
原文章由 beaclem 於 07-8-16 13:37 發表

我囡都係聖心幼稚園畢業, 今年升六年級(小學下午校), 佢果個年代男仔真係好少人, 得三、四個, 我個仔今年就有成六、七個, 都叫多架啦!

Hello, Sindy

已經p.m.左你啦, 咁你今年咪要準備亞仔升小既野囉

原文章由 Sindy 於 07-8-16 18:47 發表
我仔今年升k2啦,好似都有七八個......呢度真係好少男仔既媽咪上黎

未...出年呢個時候先煩....hehe,thanks ar
原文章由 beaclem 於 07-8-17 13:33 發表
Hello, Sindy

已經p.m.左你啦, 咁你今年咪要準備亞仔升小既野囉

原文章由 beaclem 於 07-8-16 13:37 發表

beaclem
可唔可以透露你囝囝升邊間小學呢?我今年都要幫個仔報幼稚園,諗緊報唔報聖心好.因擔心升小問題,唔知可以去到邊間小學(我住中西區).

唔洗咁客氣

男仔多數高主教都收, 我都有聽聞過話st. paul boy's 通常都鍾意收聖心男仔。

至於我個囝果班, 有2個st. paul co-ed (包括小兒在內   ), 一個華仁, 一個高主教, 一個入英皇同學會小學。

上午校就有一個男仔入高主教, 其他就唔係咁清楚啦。

希望可以幫到你啦!

原文章由 ^O^ 於 07-8-21 13:26 發表

beaclem
可唔可以透露你囝囝升邊間小學呢?我今年都要幫個仔報幼稚園,諗緊報唔報聖心好.因擔心升小問題,唔知可以去到邊間小學(我住中西區).

我今年要求郭修女幫我個寫信時,聽到前面個家長問佢,話佢個仔想入 ST. JOSEPH,但修女話依間無 mud 聯絡,反而高主教就有了.
cherrynequ

beaclem

St. Joseph佢自己有kinder, 派完位後, 佢多數收番自己kinder既學生, 好似聖心一樣。

原文章由 cherrynequ 於 07-8-22 16:52 發表
我今年要求郭修女幫我個寫信時,聽到前面個家長問佢,話佢個仔想入 ST. JOSEPH,但修女話依間無 mud 聯絡,反而高主教就有了.
cherrynequ

I would also like to let my son apply for next year K1
because his sister is also graduated from SH Kindergarten
and now studing in SHCS pm section.  

Is there any bigger chance if his sister was a past student
in SH Kindergarten?

原文章由 beaclem 於 07-8-22 13:51 硐表
唔洗咁客氣

男仔多數高主教都收, 我都有聽聞過話st. paul boy's 通常都鍾意收聖心男仔。

至於我個囝果班, 有2個st. paul co-ed (包括小兒在內   ), 一個華仁, 一個高主教, 一個入英皇同學會小學。

上 ...

除左私校/直資外,津小通常會派邊間呢?我想個仔讀津小.

有一個疑問,若入到聖心幼稚園,但只得5分(宗教分),會唔會有機會派到去quarry bay間嘉諾撒小學呢?同教會會否著數d呢?

原文章由 ^O^ 於 07-9-10 16:37 硐表

除左私校/直資外,津小通常會派邊間呢?我想個仔讀津小.

有一個疑問,若入到聖心幼稚園,但只得5分(宗教分),會唔會有機會派到去quarry bay間嘉諾撒小學呢?同教會會否著數d呢? ...
我諗優勢係叩門方面一定有,佢地唔只同教會,仲同修會添

原文章由 jnwchan 於 07-9-10 00:22 硐表
I would also like to let my son apply for next year K1
because his sister is also graduated from SH Kindergarten
and now studing in SHCS pm section.  

Is there any bigger chance if his sister was a ...

I think more or less would have priority for admission.

原文章由 Sindy 於 07-9-11 09:00 硐表
我諗優勢係叩門方面一定有,佢地唔只同教會,仲同修會添

sindy

thanks.其實我之前問過你類似的問題,所以希望你唔好嫌我長氣& stubborn.

我老公唔太prefer個細仔讀聖心kindy (如收的話),因佢擔心太多女仔心理和社交上唔得balance.但因佢係家中第二個小朋友,所以佢少左5分,咁係派位方面會好唔著數.而我地係11網,咁少分根本唔駛望可以入到好學校,靠攪珠真係要聽天由命,又未必入到天主教學校.但如佢入到聖心,咁就希望可以憑藉同修會既關係取得優勢,希望可以入到香港嘉諾撒學校(一間好的學校).唔知咁諗啱唔啱呢?

我都想知多d聖心既野, 而家都無咩idea, 我一直都以為聖心唔收男仔添, 而家我可以為囝囝重新考慮, 其實最關心係升小一問題, 同埋間學校會唔會好辛苦, 請指教...

Hi ^0^,
你係咪好似有個女都係SHCK?  我都有個女讀SH,依家都唸緊好唔好比阿仔入, 一樣担心佢小一的問題.

beaclem

請問聖心幼稚園有冇工課做呀? 幾多年級才教A-Z呢?教得好唔好?

每天都有簡單的工作紙, 有時都有聖經工課. 每星期就有新聞分享, 親子閱讀 etc. k1已教abc(phonics).

原文章由 Pamfish 於 07-12-14 00:17 發表
請問聖心幼稚園有冇工課做呀? 幾多年級才教A-Z呢?教得好唔好?

Hi Chan Wing Yee,

Thank you!

Is the chinese subject in SH kindergarden teach by Mandarin or Cantonese?
‹ 上一主題|下一主題