用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返全日工的媽咪, 仲要自己湊噃學放學, 可否分享一 ...
樓主: baby_Qoo
go

返全日工的媽咪, 仲要自己湊噃學放學, 可否分享一下經驗 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

Re: 返全日工的媽咪, 仲要自己湊

Hei3705 寫道:
細都要食啦。申苦D都要

yes yes
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

各位姊妹,

船到橋頭自然直,唔好咁快擔心啦,輕鬆啲香港人   

醒目開學勳章 貢獻勳章

chunkiuBma 寫道:
船到橋頭自然直

我不嬲都係咁架啦
我仲好輕鬆咁個個星期五晚都約人打雀雀架

嘩,你又真係幾輕鬆,你就好啦,我剩係大肚打過一次,到而家都未打過

我不嬲都係咁架啦
我仲好輕鬆咁個個星期五晚都約人打雀雀架

嗯!我都好同意各位的意見, 一星期煮3-4餐, 有時返99到食, 有時返婆婆到食, 幾好y! "船到橋頭自然直" 係播! 仲可以約人打雀雀!   

妳去咗打雀,邊個睇仔??

妳分工咁好,9:15返工,5:40可以放工。我返9:00遲d返都比人叫入房話,妳遲收唔代表妳可以遲到呀!           

fc_cookie 寫道:
妳分工咁好,9:15返工,5:40可以放工。我返9:00遲d返都比人叫入房話,妳遲收唔代表妳可以遲到呀!           

其實我係返遲
[/url]

醒目開學勳章 貢獻勳章

fc_cookie 寫道:
妳去咗打雀,邊個睇仔??

老公囉 我一早同佢講我逢星期五都會約人打雀, 要佢湊囡呀, 一星期放自己一晚去鬆下都要架!

Hello,

I am new here.  I am a full time housewife since Sept last year as my son started his nursery class since then.  I worked as secretary before being a full time mother and I got a maid.  But unfortunately that my son got delayed in speech and knowledge and the doctor said it is common for speech delayed for those family with one kid only, taken care by domestic maid.  My maid is a filipino, speaking english at home.  My husband works 7 days a week with almost no public holiday but earn very little.  After getting report from the doctor, I decided to terminate the maid and take care the kid myself plus that I need to take him to speech therapy and integrative therapy in Heep Hong during weekday and Saturday.  I really need to have my own job for finance but since the therapy has to be taken during weekday so no way (Heep Hong is really expensive) .....   I don't have any elderly/relative to help.  So is there any working mother with similar situation and still could work out?  Or any mother with part time job and take care the kid and housework solely by herself ?  Or any suggestion for my situation?  My son already studying in a full time school with extended hours service.     

大家好
我兩個寶貝現在讀緊育嬰院全日制...我都係自己湊返放學呀,好在我份工穩定,冇ot,返八點半到五點...所以我早上八點就同老公湊兩個寶貝返學,到五點半到就湊佢地兩個返屋企,好在婆婆有時都放五點可以幫下手接...加上育嬰院係屋企樓下所以方便好多,如果吾係湊兩個真係幾辛苦....

返到屋企就更加忙,要同婆婆分工合作,婆婆就負擔煮飯,而我就幫兩個寶貝沖澡,開奶比哥哥,跟住妹妹食奶,之後陪下佢地玩,拾下o的野,就食dinner,好在佢地兩個通常九點左右就目訓覺,之後就有少少私人時間law

其實幼兒園好多都可以延展的,如比bb延展的話便不用時間太趕了,bb又可以在學校食完晚餐先放學,是否會好一些?
;-)

延展係好好,有埋晚飯食。但我盡可能一定唔會俾佢最做最遲個個走,好慘,我仔仔試過最遲走,所以小朋友走晒,好悶

唉! 我嘅返工放工時間聽落好似好d: 朝8晚4, 放學無問題, 但點送返學至好呢? 囝囝9月返n1, 有無校車可以7點幾上車ga? 由於$$問題, 無請工人喇......又唔可以特登叫婆婆咁早來就係為咗送返學.....我住旺角區, 有無保娒車介紹? 老公仲早過我返工, 都唔可以靠佢......點算好?      

HI,請問你兩個寶貝現在讀緊邊間育嬰院全日制啊!

我囡係育嬰院大o既,我地一開始已經無打算請工人,一路都係 2 公婆一腳踢 亦都無話有 back up,係以前有暑假叫 99 睇住幾日,平時囡囡唔舒服都係我地自己請假!!
以前囡囡細,又要餵奶泵奶就真係好似打仗咁,依家大個讀左 N1 真係舒服好多,我地 11 點半都可以    不過要煮飯真係幾辛苦架.....我老公煮
Everything that happens in this world happens at the time God chooses!!
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

我BB都係返育嬰院,一開始都唔打算請工人,因為唔想有個陌生响屋企,又未必照顧得好及$$問題。日頭送佢返學放學,又要返工,真係好疲倦。好耐無煮飯,平時返亞媽度食,如果唔返,就會响街度食或者食飯盒,基本上只係得我照顧BB,因為老公唔係準時放工,仲有佢勁疲倦過我,所以我都好辛苦。

個仔K1比婆婆湊,後來要幫呀哥湊仔,我就轉

除了小朋友病外,還有學校的假期(新年、暑假、聖誕)、教師進修、運動會.....等等需要放假或家長陪同出席,每年差不多要十幾日
我們在天上的父。願人都尊你的名為聖,願你的國降臨,願你的旨意行在地上,如同行在天上。我們日用的飲食,今日賜給我們。免我們的債,如同我們免了人的債。不叫我們遇見試探,救我們脫離兇惡。因為國度、權柄、榮耀,全是你的,直到永遠。阿們。

醒目開學勳章

我每日都湊個女返學先返工, 但我就無辦法湊佢放學  :cry:
我現在仲在公司做緊野, 不過 7:30 pm 都走 lu ~~
我住得遠, 返到屋企都差不多 9 點  
第時佢上小學, 我都唔知點算. 早上 6 點幾又話要起身返學, 咁夜晚 9 點半都應該要訓啦. 咁我第時返到屋企得番果半粒鐘, 點同佢 check 功課溫書呀     煩惱
hello hello ~~
‹ 上一主題|下一主題