用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返全日工的媽咪, 仲要自己湊噃學放學, 可否分享一 ...
go

返全日工的媽咪, 仲要自己湊噃學放學, 可否分享一下經驗 [複製鏈接]

返全日工的媽咪, 仲要自己湊噃學放學, 可否分享一下經驗

自己返朝九晚六, 讓囝囝讀全日幼兒園, 想自己一手一腳湊噃放學, 係咪真係好簡單, 好容易? 有經驗的媽咪可否比d意見, 分享一吓?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Re: 返全日工的媽咪, 仲要自己湊噃學放學, 可否分享一下經驗

baby_Qoo 寫道:
自己返朝九晚六, 讓囝囝讀全日幼兒園, 想自己一手一腳湊噃放學, 係咪真係好簡單, 好容易? 有經驗的媽咪可否比d意見, 分享一吓?

易唔易好難講因個個人有自己嘅湊仔方法, 我個人都覺得handle 到 , 加上好彩老公會幫下手, 我多數逢星期五晚去下街自己休息下, 老公湊囡囉, 其實日日放完工仲要自己湊係會有小小累!  
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

Re: 返全日工的媽咪, 仲要自己湊噃學放學, 可否分享一下經驗

monkey妹,

多謝你回覆, 其實我唔係話怕辛苦, 因為自己都預咗, 我老公都有幫我手, 日常生活無事無幹就完全無問題, 但比如話一d突發事情, 例如打風黑雨, 自己或囝囝生病.....會唔會有d嘢係自己考慮唔到, 勿略咗嘅呢? 所以想聽取吓各位有經驗的媽咪分享吓囉! 你係咪都係無請工人, 無99同媽咪幫手呀? 有無試過有咩突發事攪到亂哂?

我都係剛剛開始左1個月自己湊返學放學, 因為婆婆唔得閒湊, 我個囝返N1, 好多時放工後返到屋企都冇晒時間, 又要食飯, 又要沖涼 (包括自己同個囝), 加上家務; 老公工作非常忙碌, 冇麥時間幫我, 所以都唔知可以維持幾奈. :cry:
我都係擔心囝囝病左返唔到學, 唔知點算 .  
monkey妹,

多謝你回覆, 其實我唔係話怕辛苦, 因為自己都預咗, 我老公都有幫我手, 日常生活無事無幹就完全無問題, 但比如話一d突發事情, 例如打風黑雨, 自己或囝囝生病.....會唔會有d嘢係自己考慮唔到, 勿略咗嘅呢? 所以想聽取吓各位有經驗的媽咪分享吓囉! 你係咪都係無請工人, 無99同媽咪幫手呀? 有無試過有咩突發事攪到亂哂?

醒目開學勳章 貢獻勳章

你係咪都係無請工人, 無99同媽咪幫手呀?

我無請工人架, 咁我就有媽咪做backup, 所以都ok囉!  

醒目開學勳章 貢獻勳章

Mcmug03 寫道:
我都係擔心囝囝病左返唔到學, 唔知點算 .  

你一定要搵定人做backup, 小朋友返學一定有機會病架, 如果到時先諗就煩啦, 除非你可隨時自己放假湊番, 至於辛苦無法啦, 做得人呀媽就預左要辛苦, 其實最緊要係老公體諒你辛苦會幫下手, 小朋友湊湊下好快就大架啦!   平時有機會就唔湊一日半日, 搵人幫, 放鬆下自己咁就無咁辛苦囉!

我開始左兩個多月啦! 我有婆婆做backup, 但係我個囡就病既比例都好多, 基本上有三份一既時間係冇返到學, 我有試過少少傷風都比佢返學, 因為想佢唔好返吓停吓(學校都建議0甘做) 但結果係, 拖長左個病, 睇醫生長左, 最終請假都長左! 所以需然講係讀全日學校, 但真係冇個人backup唔得!

另外仲有既就係, 係接左佢之後, 0個幾個鐘真係好趕, 要煮飯, 要同佢沖涼, 時間真係好趕, 我個囡九時左右就要瞓, 故此係佢瞓前0個幾個鐘, 真係好似打仗! (真係要同比足心理準備自己! )

醒目開學勳章 貢獻勳章

dinosaur923 寫道:
故此係佢瞓前0個幾個鐘, 真係好似打仗!

Totally agreed!

Re: 返全日工的媽咪, 仲要自己湊

非常同意dinosaur923的打仗理論,我都打

醒目開學勳章 貢獻勳章

[quote]
hei2005 寫道:
非常同意dinosaur923的打仗理論,我都打

*_*" 真係唔係好似自己想像中咁容易!! 其實我都有婆婆backup, 不過真係想像唔到d完全無人backup的媽咪的經驗!

我都頭痛緊e個backup既問題, 不過天冇絕人之路既.
monkey妹 寫道:

你一定要搵定人做backup, 小朋友返學一定有機會病架, 如果到時先諗就煩啦, 除非你可隨時自己放假湊番, 至於辛苦無法啦, 做得人呀媽就預左要辛苦, 其實最緊要係老公體諒你辛苦會幫下手, 小朋友湊湊下好快就大架啦!   平時有機會就唔湊一日半日, 搵人幫, 放鬆下自己咁就無咁辛苦囉! [/quote]

嗯! 絕對同意! 好一句"天冇絕人之路"! 做咗人呀媽, 無咩係攪唔掂!就算幾辛苦都要做好d比呀囝睇! 各位在職媽媽努力! 希望再有多d媽咪分享吓!

你地各位都好勁呀, 放工已經倦, 仲要去接仔女, 好偉大....

你地放幾點呀? 我份工放6點, 但唔會即閃, 就算6點15分走, 返到家都要7點, 所以....所以我決定 give up 份工了....

睇見呢個問題,又另我想起我的煩惱,自已係返朝九晚六,但從來未試過6點準時收工,好多時都做到六七點先走得,而且好難請假,所以一直都要婆婆湊放學,早上如果早就自己送返學,晏就婆婆湊,放學就一定婆婆,因為自己份工收工唔準時,返到屋企有時都八九點,早就七點幾都幾煩,所以一切都由婆婆幫忙,但婆婆經常都病,佢一病我就煩,因為冇人幫要自己一手一腳,如要好似我咁樣收工放工係冇可能的,有時頂硬上老板又唔鍾意,所以一直都想搵多一個backup,每次婆婆或囡囡病我就開始煩呢個問題,因為唔係每次都可以請假唔返工,囡囡返N1到現在每個月都有幾日病,未試過有一個月唔使睇e生.我都同意湊放後好似打扙一樣,手腳慢小小都唔得,感覺好似要分身術一樣,對我而言如果冇婆婆幫我想不可能自己湊返學放學.唔係辛苦的問題,而係要睇下份工可不可能在突發時配合到,真係要贊下可以做到又返工又湊囝的媽媽,我成日都想向佢地學下嘢.

醒目開學勳章 貢獻勳章

candytsy 寫道:
而係要睇下份工可不可能在突發時配合到,真係要贊下可以做到又返工又湊囝的媽媽,我成日都想向佢地學下嘢.

你講得啱份工配合到好緊要架, 好彩我同老公都好可以响突發時侯請假或早走, 加上有我呀媽做backup, 咁先ok咋!

醒目開學勳章 貢獻勳章

醒目開學勳章 貢獻勳章

醒目開學勳章 貢獻勳章

moonychan 寫道:
所以....所以我決定 give up 份工了....

我等緊中mark six 學下你give up 份工

‹ 上一主題|下一主題