用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 sjc chatroom
樓主: 147258
go

sjc chatroom [複製鏈接]

Re: sjc chatroom

Dear ThePooh & BB Chu,

呢幾日好忙冇時間上網, 我都係:  

SJC is still my first choice.

1) BBChu - sjc
2) Thepooh - sjc
3) 新幹線 - sjc

係呀! 我都覺得唔係咁多人識"聖若望", 我早排坐車的時候撞到一個我唔識的sjc的媽咪(因為我見佢囡囡著住sjc校服, 所以就同佢傾起上0黎), 我一問佢, 佢就問返我"你都知sjc呀?"佢都話唔係咁多人識. 不過佢話sjc係一間令佢好滿意的學校. 佢囡囡都好鍾意.

仲有想同你地拜早年祝大家:

[size=x-large]
身體健康!
心想事成!
財源廣進!
恭喜發財!

恭喜恭喜......

請問有冇家長知道SJC小學`派位程況? 因除了SJC外, 還有其他幼稚園已取錄, 正在考慮.  請幫忙!

DSM,
其實很多人都問了同你一樣的問題,但從來沒有一個明確的答案。我都唔知佢地真係冇資料,還是唔想講。報名個日又唔比人參觀課室,入面真係唔知點?樣樣都神神秘秘。
雖然系咁,但所有家長都覺很依間是一間好學校。我會比我個女讀。
:-) :-) :-) Let's be friends! :-) :-) :-)

4) Kinma - sjc

Pls includeme if you have any gathering in future.

5) 文迪 - sjc

5) 文迪 - sjc
6)mjzz - sjc
我們應該感恩 神的話語令人清醒

我初時仲以為得返Thepooh,新幹線和我仍然選SJC, 

dsm
早前明報有個SJC訪問,就上年既小學畢業生,有派到瑪利諾,拔萃,喇沙,德望,德雅,聖羅撒,華仁等等.而訪問中亦講到他們大部份是第一志願獲取錄.  

真係好啦, 我地的SJC會又可以熱鬧D啦!

文迪,

請開PM啦!

BBChu,
你有冇keep住份報紙呀?如果有的話,我想睇呀。
:-) :-) :-) Let's be friends! :-) :-) :-)

5) 文迪 - sjc
6)mjzz - sjc
7) littleeva - sjc

我多數都讀 SJC  希望大家有機會見面.  
我再SEARCH 個關於 SJC 小學的TOPIC.  綜合來說SJC 是不錯的學校.  英文程度高 而且又是小班教學. 惟一的問題是$$$

我仔而家讀緊N1 班都要 $2000 , 而SJC 就2500
我覺得唔算貴.
至於 K2 K3 要 成 $3500 就貴左少少 不過是全日.
我諗好多全日的 幼兒園都係收咁上下.

其實幼稚園貴少少, 我都可以接受. 因為間間幼稚園都要收費. 而SJC質數好D. 貴DD 都值得.

反而小學是 $3250 就幾貴啦. 因為如讀政府小學是不用$$$ 咁 用 0 去比較$3250 就貴D.

不過SJC 小學是 41區. 即是可以考 41區中學. 又幾好喎.

我條數就係咁計 : 3250 X 10月 X 6 年 = $195,000

用200,000 去買了 41區校網 都幾底. 是關我有留意 41區的樓價. 好貴.  咁計落好過搬屋. 200,000裝修費都要啦.
HEHEHE 我好呀Q....

以上都係我選SJC 的原因.

ANYWAY 我仔都係 95% 會去讀SJC. 至於他將來能否讀得書.跟得上. 就要睇他啦. 我都盡了力. 機會也比了他. 算是做了我可以做的. 如果他不是讀書材料. 就由他吧.  天生我材必有用. 如果到時功課多,佢跟唔上. 咁未轉校LAW>
此終由深轉淺 易過 由淺轉深.

littleeva

其實使開3千幾學費, 即使日後上到小學, 咪當個bb一路讀緊k3囉(而且可能到時發o左tim啦~)  不過我知道如果合資格, 可以申請書津, 而我自己開公司都照申請, 係一d家長教的, 不過到現在我都未曾去 ~^^~

唔知sjc會有冇咩活動, 可以多一點給小朋友作同齡社交 ^^
我們應該感恩 神的話語令人清醒

Re: littleeva

Littleeva,
你係邊度見到關於SJC小學既topic呀?我去小學個topic度都見唔到。我想睇呀,第幾版呀?或者你bring 返 up 佢啦。
我好想知多D關於SJC小學既野。我覺得佢地個幼稚園就幾好,但對佢地既小學就認識不多。我不是住在41區校網,到時轉去41校網其他小學的機會不大,所以我想睇埋佢地既小學。
佢地又話英文點好點好,但睇佢地既小學只得一位外籍教師,我又未聽過佢地既中國人老師講英文,都唔知點。

其實有d錢真係吾慳得.  要學好英文真係要由細train返黎(除非你family係英文溝通).   

BB CHU  & ThePooh

可以參考:

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewarchive.php?topic_id=91383&forum=7&53

Littleeva,
我岩岩去依個topic睇過。我唔明點解佢地既Science and computer 是用中文教。
咁即是有邊科用英文教呢?英文、數學 ......
咁體育呢?仲有冇其他科目呀?
中文:Science, computer, bible, chinese
英文:English, maths
用中文教既科目仲多過用英文教???
乜野叫做"以英文為主要教育語言呀"???

THE POOH

您留意下多D小學TOPIC. 好多學校都係用中文教Science and computer 我諗係易D明.

其實小學唔係好多科目咋.  我知SJC 小二已經要學 X 數. 普通學校是學緊 + 一 數. SJC 是教高一年級.

Littleeva,
唉,覺唔覺好煩呀?
你有冇報其他學校呀?我仲報左St.Catherine, 五月份就要作最後決定啦。

St.Catherine 我冇報啦. 其實 ST.CAT 都唔錯. 不過冇小學.  而我又不是住在 KLN TONG 區. 我唔想到小學時又煩過.  雖然好多ST.CAT  都考/派到不錯的小學. 但是每個家庭背景不同.可能人家有別的分數 (EG. OLD BOY , RELIGION, PROFESSIONAL...ETC)  而我和老公只是普通人.所以怕都時考唔到心儀學校. 都係讀D有埋小學的幼稚園好D. 買左個BACK UP 先.

我都系咁諗。到時再報小學,如果報唔到更好的小學,起碼有間唔錯既小學做backup.
‹ 上一主題|下一主題