用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 sjc chatroom
樓主: 147258
go

sjc chatroom [複製鏈接]

Re: sjc chatroom

hi 新幹線,

我都唔知其它媽咪揀定左未, 等佢地真係揀定左就出來一次先, 你有無好既提意呀,
我的作品我的作品

Graces 寫道:
各位媽咪,
想請問係唔係即是幼稚園的學生一定升到其小學呢?請賜教,多謝。

Yes.  I remembered that when my son was studying in K3, SJC had sent a notice to me to request for paying fee as reservation for a place in P1.

我睇過好多介紹學校的書及網站,大部份學校的教育語言都是中文。甚至甚麼甚麼英文學校的教育語言都是中文。但它們都說SJC的教育語言是英文。這代表甚麼呢?
:-) :-) :-) Let's be friends! :-) :-) :-)

the pool,

我想佢的意思係sjc多數係會用英文多d掛, 你係咪揀定左入sjc呀
我的作品我的作品

hi all,

近排好似好小人講野, 她鬼悶呀,   
我的作品我的作品

manman1994,

Thanks for your reply.

Hello,
講起近排好小人講野,我都覺得好似係小人左d,可能係因為大家都定左落黎啦~~~interview 又完左,學校又收左,留位費都交埋,我自己個心都定左,又可以專注返自己的工作,而家等的,就只係交雜費的日子,或者到時大家的話題又會多起上黎。
gemini 寫道:
hi all,

近排好似好小人講野, 她鬼悶呀,   

我諗都係聖若望比較照顧到小朋友的真正需要。例如小班制啦,K1,K2,K3都是上午返學啦。K2,K3 時,還照顧埋午睡。還有那間比它更好呢?如果有,我都想知。
至於名唔名校,對小朋友來說不重要。況且,入到名幼稚園,不等於一定入到好的小學。都唔知三四年後學制又會改成點,過左依幾年先算啦。
:-) :-) :-) Let's be friends! :-) :-) :-)

gemini,
你好得閒咩?我好忘呀?你幫我做晒D野就唔悶啦。ok? ^0^

我都覺得小學是幾年後的事.不用太費心了. 
總之e幾年開開心心就算啦.唔諗得咁多.
時代唔同啦. 書有排讀.我只希望他 e 幾年幼稚園開開心心.

ThePooh
我自己就覺得聖若望好岩我心水, k2, k3返到3:30pm, 又有老師教做功課(好過搵工人教), 又有小朋友一切玩, 幾開心呀!  至於善事, 捐款(少數), 我自己就可以接受.  因為我公司都會將'參與社區'(行百萬行, 捐血, 到老人區派米等等), 作為評估工作表現既一部份, 我諗這是一種風氣.  總之, d捐款吾係俾學校自己用, 而係用去幫人,我就冇問題.

右話約出來, 等D小朋友熟落一下. 2004- K1
但都無佐下問.
請問邊個係搞手呀?

Dear all,

我唸不如係出年5月交左雜費之後大家約出0黎見下面啦! 唔知大家意見如何?

新幹線,

好呀, 到時找個人做sjc會長, 找多d節目俾d小朋友玩, 等佢地返到學校見到個個都識得既就唔會驚啦, 我地又可以大家交換下學校既資料..

我的作品我的作品

屋苑都有業主委員會,不如我地又黎一個家長委員會啦。

我以前都是讀天主教學校,佢地有些節日是會進行捐錢活動的。有陣時又會有賣物籌款活動。總之有錢出錢,有力出力,都是為了幫助有需要的人。但從不會免強的。我細個都有幫手賣旗架。不知幾開心。

Hi 各位媽咪,
有否媽咪交了sjc的留位費之外,亦交了崇真留位費的呢?因為我兩間都很鐘意,各有各的優點,所以很想分享下您們的意見.
謝謝!!

Aoi

我都同你一樣呵.
兩間都交佐.
不過sjc用英文, 而祟真就用中文多.
期實我比較喜歡後者, 因地方大d.
但我個bb因遲d要反去讀書, 所以選了sjc
等佢第日比較容易d讀上去.
咁你呢.

gemini

咁不如你做搞手啦.

Hi Sally1,
你bb要返去讀書?外國嗎?那麼你的選擇應該沒錯了.我也很鐘意崇真的學校資源,空氣環境.佢地幼稚園是用中文敎學,但上到小學是用英文敎,我問過學校學生會否不容易適應,老師答我說不會,因為每天也有外籍老師敎英文15分鐘,憑星期二又有英語日,憑星期四有普通話日,如加上課外的英語增潤課程便更好.那麼英文程度應會良好.而且學校正外排給家長選擇是否返國際班,英文敎學,但亦會有用普通話敎的中文堂.
不過如要出來跟sjc學生比,真的很難有答案.而我却又很喜歡sjc的小班制及上課環境,英文程度又不必擾心,出來面試又好似幾好條件(當然也要看個人質素).不過好唔鐘意要坐成個鐘頭校車先返到學校(旺角-->sjc).

Aoi
我之前都有考崇真, 但最終都無留位.  我表姐個仔係讀崇真小學四年級, 但英文都係麻麻地, 最總要係吾敢講英文.  而我亦問過我表姐既意見, 話崇真好好又吾係, 吾好又吾係. 當時佢叫我睇下有冇其他選擇先揀崇真.  
‹ 上一主題|下一主題