用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 個女讀英中一,開始談戀愛,唔知點處理。 ...
go

個女讀英中一,開始談戀愛,唔知點處理。 [複製鏈接]

個女讀英中一,開始談戀愛,唔知點處理。

我係單親daddy,個女讀緊英中一,三個月前,開始有男仔追,個男仔係 band 3 中三生,個女成日掛住煲電話粥,陪佢玩 on line games,直至深夜,成績一落千丈,唔知點處理,好煩。

Re: 個女讀英中一,開始談戀愛,唔知點處理。

咁你同佢傾時佢有咩反應

不好意思,恕我直言,在阿女心目中,這一刻男孩的地位可能會比你高,朋輩的力量已經很大,更何況拖友的魔力,現在叫他們分開簡直沒可能,但可否跟班主任或社工談談?她不想被班主任知,就問學校社工好了.雖然可能怕有反效果,但總不能袖手旁觀.

(其實望就望他們自己甩拖啦,但最怕未等到這一天就已經搞出事...)

maba 寫道:
咁你同佢傾時佢有咩反應

我就係唔知點同佢傾,想取吓經先。
我依家扮乜都唔知,只係怪佢掛住玩,唔好好地温書。

噙日我將上網set咗晚上十一時後停用,剷去所有 on line games,將電腦設定成受限制用户。

今早把室內無線電話拆走,留返個有線電話响個廳度。

咁做希望有用啦,但我又怕有反效果。
我要返工,個女放學後就無皇管,好擔心呀。

PPFAMILY 寫道:
不好意思,恕我直言,在阿女心目中,這一刻男孩的地位可能會比你高,朋輩的力量已經很大,更何況拖友的魔力,現在叫他們分開簡直沒可能,但可否跟班主任或社工談談?她不想被班主任知,就問學校社工好了.雖然可能怕有反效果,但總不能袖手旁觀.

(其實望就望他們自己甩拖啦,但最怕未等到這一天就已經搞出事...)

因為我要返工,個女放學後就無皇管,好擔心呀。
遲D暑假,搞出事的機會好大,點算呀?

到轉係你, 你會唔會因為無呢d資源而唔拍拖?
想知平時你地既關係係點架? 有無傾吓計?

smartck
收pm

smartck,

你一下子完全封殺晒你囡囡,其實咪盞佢好會更大ge 反抗,小朋友係呢個階段開始會反叛架喇,我認為妳都係要多d 同佢溝通,囡囡係你ge,唔可以用返工做藉口架,要放多d 時間俾小朋友呀。

smartck 寫道:
[quote]
maba 寫道:
咁你同佢傾時佢有咩反應

我就係唔知點同佢傾,想取吓經先。
我依家扮乜都唔知,只係怪佢掛住玩,唔好好地温書。

噙日我將上網set咗晚上十一時後停用,剷去所有 on line games,將電腦設定成受限制用户。

今早把室內無線電話拆走,留返個有線電話响個廳度。

咁做希望有用啦,但我又怕有反效果。
我要返工,個女放學後就無皇管,好擔心呀。[/quote]

聽過梁天明的講座,談及像你囡囡的個案.

佢好強調一定要讓小朋友知道"家"係永遠歡迎佢支持佢的.而佢話puppy love,10居其9.9都係失敗.因你是單親爹哋,可能你覺得同阿囡講這些好像不大適合.你家有沒有大佢一點的姨姨/堂家姐/姑姐/表姐等等可以同佢傾下呢??? 讀書時拍拖不一定是錯的,但係要讓佢知道時間就一定分配不到.

你可以到圖書館找孩子的第三個六年這本書來取取經.

maba 寫道:
到轉係你, 你會唔會因為無呢d資源而唔拍拖?
想知平時你地既關係係點架? 有無傾吓計?

我希望少左 on line games,就會少左共同話提。
無左無線電話就唔會瞓响床煲粥,傾電話會少D。
更希望個女會自然疏遠佢。

以前都有計傾吓,每日二三十分鐘度,依家成日佢煲粥,無時間同我傾。

Homama2004 寫道:
聽過梁天明的講座,談及像你囡囡的個案.

佢好強調一定要讓小朋友知道"家"係永遠歡迎佢支持佢的.而佢話puppy love,10居其9.9都係失敗.因你是單親爹哋,可能你覺得同阿囡講這些好像不大適合.你家有沒有大佢一點的姨姨/堂家姐/姑姐/表姐等等可以同佢傾下呢??? 讀書時拍拖不一定是錯的,但係要讓佢知道時間就一定分配不到.

你可以到圖書館找孩子的第三個六年這本書來取取經.

Many thanks for your advice.

smartck,

你今個week 同亞囡去吃餐, 帶佢去佢至鍾意果d野食,
一路食一路傾計, 唔好罵, 比佢知你既想法,
一切由傾計開始.......唔駛怕羞
:

不如,識埋佢個男友仔,起下佢底,同佢friend下,了解下先啦.或者到時有計呢!

愛情越有阻力,越係難分手.人係反叛動物,阻力越大,佢地以為愛得更偉大.

maba 寫道:
smartck,

你今個week 同亞囡去吃餐, 帶佢去佢至鍾意果d野食,
一路食一路傾計, 唔好罵, 比佢知你既想法,
一切由傾計開始.......唔駛怕羞
:

好多謝 maba 你嘅意見。

呢個 week 係 mother's day,有 D 棘手。

smartck,

may be fri or sat .......  

smartck 寫道:
呢個 week 係 mother's day,有 D 棘手。

CHUCHU 寫道:

不如,識埋佢個男友仔,起下佢底,同佢friend下,了解下先啦.或者到時有計呢!

愛情越有阻力,越係難分手.人係反叛動物,阻力越大,佢地以為愛得更偉大.

個男友仔係堂哥 D 同學,Band 3 中三學生,住東涌,要出九龍揾 band 3 學校讀,可想而知。我住九龍,個女去香港讀有D名嘅英中。我可以話佢哋係唔同世界嘅人,唯一嘅共同語言就係 on line games,依家佢哋嘅同語言可能係"如何對付我"  

smartck,

maba 好叻架,你試下佢ge 方法丫,最緊要係你行要行第一步先呀,第一步係最難行,開左步就可以順住嚟行架喇,俾d 心機呀。

maba 寫道:
smartck,

may be fri or sat .......  

[quote]
smartck 寫道:
[/quote]

smartck
其實首先要溝通,欠缺溝通,女女覺得好寂莫
佢做既野我經歷過
我而家21 age,仔仔3 age....
我讀書時比你女女更難教
點解?家人越對我嚴,我就越反感
我根本唔想留係呢個家~~
但而家我明白~父母咁做係為我好
但當時細,根本唔明...........
so~你要多d同你女傾計,了解佢心事,不要鬧,不要封佢d野~
我深信你同佢講道理,佢會聽............不要用上班沒時間做籍口吧,抽小小時間......小小就ok~你都唔想女女做錯事~
細個冇人同我傾我真係覺得好寂莫.....................
好唔開心~

ping_yu 寫道:
smartck
其實首先要溝通,欠缺溝通,女女覺得好寂莫
佢做既野我經歷過
我而家21 age,仔仔3 age....
我讀書時比你女女更難教
點解?家人越對我嚴,我就越反感
我根本唔想留係呢個家~~
但而家我明白~父母咁做係為我好
但當時細,根本唔明...........
so~你要多d同你女傾計,了解佢心事,不要鬧,不要封佢d野~
我深信你同佢講道理,佢會聽............不要用上班沒時間做籍口吧,抽小小時間......小小就ok~你都唔想女女做錯事~
細個冇人同我傾我真係覺得好寂莫.....................
好唔開心~

萬二分感激 ping_yu 嘅意見。
我明嫁,我已經盡力克制自己,無鬧佢,但偶然都會發吓父威。
除咗朝九晚六外,其餘時間我都可以陪佢,我無揾籍口呀!
噙日,我本着我所做的一切,全為女兒着想的心,我厚着面皮,在極唔情願的情况下,call 個女嘅媽咪幫手同個女傾下。
我都會好快好快揾個適當嘅時侯同個女傾吓。

smartck
good~祝你成功
其實係冇溝通情況下,真係好易壞
因為其實覺得個家比唔到安全感自己
我以前就係咁~成日think快d結婚有自己個家就好
其實我而家都好後悔,但往往當局者迷
你女其實已經好好~我以前我媽一唔like就打我~
細佬佢地唔right,又係入我數...............
anyway~多d同佢傾下計,盡量同佢close d
等佢覺得原來father不是講唔到道理既人~
其實作為父母只能關心佢同咩人來往,比意見個女~
同佢講應該做既事,同唔該做既事~
但最係決擇都係你女身上,識想的可能會明~
唔識既真係要比耐性.................
我都係冇讀書後出黎做野先有改變~~~`
但太遲了....有好多野miss左就係miss左~
希望你同你女講既時候佢會明~
‹ 上一主題|下一主題