用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 有何方法可加強小朋友的專注力?
go

有何方法可加強小朋友的專注力? [複製鏈接]

有何方法可加強小朋友的專注力?

我個仔而加4.5歲, 讀緊k2, 佢做功課時鍾意郁來郁去, 有時玩筆, 有時講
14/5/2006: 3.30kg (birth)14/6/2006: 4.34kg (1 month)20/7/2006: 5.58kg (2 month)25/8/2006: 6.41kg (3 month)16/11/2006: 7.5kg (6 month)

有何方法可加強小朋友的專注力?

kinlee, hi, may I ask u some question?
I hv a son who is 26mths old, and just started to school 3 days ago, and these few days all parent accompany w/ their kids. and only for 1 hr.
During this 1 hr, I found my son just only one never listen, and do what he wants, for example, during story time, all kids sat down, but he sat on the floor, not the chair, and sometimes lying on the floor.  On the other activity, he left fm the group, and went somewhere to play. I really feel upset about it, and I also blamed myself cos I didn't talk to him a lot when he was young, esp. he was born under 3 language environment.
When I told the teacher what I worry, they just told me not worry, he will adopt the new environment very soon, just gave him some time, and the teacher also told me there was 1 kid need max 1 mth to adopt, but it's rare case. And honestly, I really don't need to worry?? and what can I do? he 's now just only say few words in Eng only, but could understand some french, but not Cantonese, not at all. and the principle there asked me try to talk to him in cantonese, not english, cos what he's going now, it's international class, so he will learn english there. What do u think? Pls Help! THks!

我小朋友都有專注力問題,但佢又唔係所有野都唔集中,puzzle、捉棋、even做功課佢都可以集中,只要佢真係要落手落腳做既,佢都可以專心咁完成,但如果佢只需呆坐,冇實質野要做既呢,比如上堂聽書、閱讀果d,佢就無咩心機,好快遊雲  咁可以點呢﹖唔通要train佢呆坐﹖其實都唔係未試過架,但最終佢同你呆坐咁又點,佢個腦都係遊雲,呢樣我好難控制!還望指點迷津!

[ 本文章最後由 modele 於 07-8-15 00:16 編輯 ]

hi,我係之前0個個kinlee呀,...做幼稚園的...

你小朋友唔係專注力有問題,佢係聰明得滯唧......
試下同佢講下條件,例如叫佢聽你講一個好簡單的故事,然後問番佢故事的內容,答0岩就要獎勵下佢,訓練下佢聆聽0個方面

唔知得唔得架.....不過我諗可以試下0既..........

得的話記得話番俾我聽喎

希望可以幫倒你啦

原文章由 modele 於 07-8-15 00:14 發表
我小朋友都有專注力問題,但佢又唔係所有野都唔集中,puzzle、捉棋、even做功課佢都可以集中,只要佢真係要落手落腳做既,佢都可以專心咁完成,但如果佢只需呆坐,冇實質野要做既呢,比如上堂聽書、閱讀果d,佢 ...

kinlee,唔該晒你既提議呀,你既提議我都有做開,通常我會先講一次佢聽,講完會叫佢自己揭一次本書,然後佢講返一次我聽,個故事主線佢都講到既。我諗住咁係幫助佢表達能力,無諗過對專心聽講都有幫助tim,咁等我返屋企繼續做多d先!仲有一個問題,就係如果我只對住佢一個講,佢都可以留心既,但如果我係對佢兩個或以上既小朋友呢,當我eye contact唔響佢度時,佢好多就會飄移,跟住遊雲,所以家教既問題不大,因為通常係單對單,但響學校,差唔多個個老師都講得出佢個老問題,就係唔專心!:-| 咁唔通我次次講故事都搵叫埋隔離屋d細路一齊

modele,你講得冇錯,你真係可以試下叫多d朋友仔返黎同佢玩,一齊玩遊戲,講故事,然後俾機會佢同小朋友比賽答問題,等佢專心答問題,小朋友一有競爭就會好d架啦

我以前都有幫過一個family做呢d,佢每個星期定時會請d同學仔去佢地屋企,好似搞下大食會咁,然後我就好似歡樂小姐咁同d小朋友玩遊戲同講故事,持續一段時間,小朋友一定有所改善,不防試試呀

希望幫到你啦

原文章由 ahbilee 於 07-8-16 03:21 發表
你真係可以試下叫多d朋友仔返黎同佢玩

多謝你既分享,我會試下製造多d機會等佢響群眾之中留心聽野架喇!

hi kinlee,

真係好... 係度搵到個幼師, 希望你可以幫到我!!!
我又係發現小朋友做野唔專心, 呢排已經買咗d puzzle & 迷宮咁同佢玩,但佢又好似冇咩興趣咁(我已經係陪佢一齊玩架 la) 咁仲有咩辦法呢? 而我亦曾經同學校方面反映過, 唔專心呢個問題, 但老師又話唔覺, 唔知係咪班入面太多人, 老師根本留意唔到, 我真係好擔心小朋友有專注力不足呢個問題, 又唔知有咩可以幫到佢, 通常一個差唔多5歲既小朋友, 可以專心做一樣野幾耐既呢?

如果一個5歲的小朋友,大約可以有20-30分鐘專心做野

你有冇問問你的小朋友喜歡玩d乜野呢?你可以俾佢自己選擇佢鍾意玩0既野,睇下佢可以玩幾耐,玩0既時候,俾個鐘佢望住,要玩到個鐘嚮,佢先可以玩第二樣

久而久之,由玩佢鍾意0既野,到你想佢做0既野,都要俾佢知道要等個鐘嚮,佢先可以離開佢個座位,之後先再加上個時候

希望幫倒你啦

原文章由 262806 於 07-8-25 21:39 硐表
hi kinlee,

真係好... 係度搵到個幼師, 希望你可以幫到我!!!
我又係發現小朋友做野唔專心, 呢排已經買咗d puzzle & 迷宮咁同佢玩,但佢又好似冇咩興趣咁(我已經係陪佢一齊玩架 la) 咁仲有咩辦法呢? 而我亦曾經同學校 ...

hi kinlee,

你好,我係一個2歲11個月大的男孩子的爸爸,我有個問題係,我喺上個月開始帶個仔去學畫畫,個仔初初幾堂都會畫,但後尾佢成日話自己唔識畫,要個老師幫佢畫,我可以點做?我可以肯定個老師以經好鼓勵佢,無話佢,因為我會係課室外一個佢睇我唔到的地方觀察佢。

會唔會有機會你仔仔係佢自己間學校畫畫時有問題出現過呢?

又或者佢其實唔鍾意畫畫,不如你試下0係屋企陪佢畫,一路畫一路傾下計,睇下會唔會發現發生左D乜事呢?可能會唔會你仔仔本身對自己要求高或者自信心不足呢?

我諗0係傾計當中可以了解到佢的心理狀態0既

原文章由 leungronald 於 07-8-27 00:45 硐表
hi kinlee,

你好,我係一個2歲11個月大的男孩子的爸爸,我有個問題係,我喺上個月開始帶個仔去學畫畫,個仔初初幾堂都會畫,但後尾佢成日話自己唔識畫,要個老師幫佢畫,我可以點做?我可以肯定個老師以經好鼓勵佢,無話佢,因為我會係 ...

我諗,可能係佢未識執筆啦,所以佢唔能夠畫得到啦。好簡單,老師要佢畫圓圈,佢都唔得。
仲有,我都有問佢,點解唔畫,但佢次次都搵另一d野講,硬係唔專心去同我講。

咁我相信呢個都係好重要0既原因,咁你可以同你個仔仔做d小肌肉的訓練先,等佢手仔夠力d,學起野上黎都會好d啦

原文章由 leungronald 於 07-8-29 00:02 硐表
我諗,可能係佢未識執筆啦,所以佢唔能夠畫得到啦。好簡單,老師要佢畫圓圈,佢都唔得。
仲有,我都有問佢,點解唔畫,但佢次次都搵另一d野講,硬係唔專心去同我講。 ...

ahbilee,
我小朋友個case同modele差不多!
幾個月前怕佢專注力有問題,帶了他去check!
Result都話佢冇問題係原因smartkid學野快!一心多用!愛做主導!等等la!他建議我做IQ test!

無論看書,puzzle,捉棋,做功課,綀習,珠算佢都可以好集中消磨幾個鐘都得,帶佢聽交響樂or合唱團幾個鐘佢都好enjoy咁!佢都可以好專心,但如果佢只需呆坐冇細藝,冇乜新刺激,唔吸引,佢就覺得好無聊!
比如上堂聽書不是互動的or內容沈悶佢就唔係咁留心!雲遊太空!耳聽八方!坐唔定!佢大概知要做乜但Dstep錯晒or會甩漏law!
K.1 and K.2班主任都係話佢呢個問題!
K.1老師就覺得佢唔聽話唔合作!K.2老師都話其實佢好叻仔,非池中物但唔改呢樣野佢好"舌"底!

K.3lah!點樣幫佢響學校個情況?屋企絕對冇問題!

Thanks!!!

[ 本文章最後由 Bluecat 於 07-9-1 01:50 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題