用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 九龍城區band 1 選校
go

九龍城區band 1 選校 [複製鏈接]

九龍城區band 1 選校

想問九龍城區有那幾間band 1學校不放在第一選擇就一定無機會抽到?

-Maryknoll
-協恩
-la salle

Re: 九龍城區band 1 選校

木土土 寫道:
想問九龍城區有那幾間band 1學校不放在第一選擇就一定無機會抽到?

-Maryknoll
-協恩
-la salle

旅港
華英
銀禧

木土土 寫道:

-Maryknoll
-協恩
-la salle

旅港
華英
銀禧

你都問得幾奇怪
木土土 寫道:

-Maryknoll
-協恩
-la salle

leema 寫道:
[quote]
木土土 寫道:

-Maryknoll
-協恩
-la salle

旅港
華英
銀禧[/quote]
旅港同銀禧第2應該有機
band1放呢兩間係頭, 應該唔會好多

FUNG12345 寫道:
[quote]
leema 寫道:
[quote]
木土土 寫道:

-Maryknoll
-協恩
-la salle

旅港
華英
銀禧[/quote]
旅港同銀禧第2應該有機
band1放呢兩間係頭, 應該唔會好多[/quote]

以上6間放第2都無機會, 不如講下邊間放第2有機。
丘佐榮, 迦密, 陳瑞琪
我最喜歡麵包超人,Thomas,Hello Kitty, 你喜歡嗎? 你可以send email 到[email protected], 我會有好多資料比你。去我的網站或我的Blog看看CLICK HERE

木土土,

好似 Maryknoll 同協恩 係女校,而 la salle 係男校喎,咁即係點呀?  而且呢幾間d 位都好少咋喎,放晒係頭叫志願,除非您肯定隨機號碼係超荀,如果唔係我諗機會好好好微喇。

木土土 寫道:

-Maryknoll
-協恩
-la salle

唔係喎,阿仔問d銀禧同學仔,都是第一志願入的

其實我唸緊第二志願放邊間, 所以想知道邊間一定無機, 無謂浪費一個選擇

我個係囡囡, 連男校都討論係想方便其他男仔家長參考傘

vivi_vivi 寫道:
木土土,

好似 Maryknoll 同協恩 係女校,而 la salle 係男校喎,咁即係點呀?  而且呢幾間d 位都好少咋喎,放晒係頭叫志願,除非您肯定隨機號碼係超荀,如果唔係我諗機會好好好微喇。

[quote]
木土土 寫道:

-Maryknoll
-協恩
-la salle
[/quote]

協恩小學只有3班, 約九成可直升, 只佔其中學一半學額, 尚有 100 個左右的學額可供外校生申請, 不算少.
vivi_vivi 寫道:
木土土,

我個人覺得基本上band 1 英中放第二位入到的機會都極微。

據我所知,例如迦密、丘佐榮去年都是100%收足band 1 生,迦密這幾年都是高增值的學校,入學競爭也很激烈,有在該校任教老師的band 1女兒都入唔到。丘佐榮一級只得四班,學位少,而且講明對跟學校有連繫的申請人會優先考慮。

[quote]
木土土 寫道:
其實我唸緊第二志願放邊間, 所以想知道邊間一定無機, 無謂浪費一個選擇
我們愛 因為 神先愛我們

agneslth 寫道:
我個人覺得基本上band 1 英中放第二位入到的機會都極微。

據我所知,例如迦密、丘佐榮去年都是100%收足band 1 生,迦密這幾年都是高增值的學校,入學競爭也很激烈,有在該校任教老師的band 1女兒都入唔到。丘佐榮一級只得四班,學位少,而且講明對跟學校有連繫的申請人會優先考慮。

[quote]
木土土 寫道:

[/quote]

100% Band 1與第一志願入唔入到無關係,過往數年一向有學生以非第一志願入迦密丘佐榮,而統一派位純粹靠運,學校選擇學生的權利是零,與學校的關係完全無關。

照過往的數字,只可排第一志願的學校就是一眾傳統名校加華英開平,迦密銀禧黃笏南丘佐榮通通都可排二、三。今年統一派位少左位,情況會否有變就不能肯定。

九龍城區Band1英中眾多,band1生只要排位正確,無理由會入唔到。

"九龍城區Band1英中眾多,band1生只要排位正確,無理由會入唔到。"
呢句最高難度, 點為之排位正確呢, 我地又唔知人地點排, 又唔知個隨機no. 總之一句, 都係睇你好唔好彩.
‹ 上一主題|下一主題