用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 漢華中學得唔得?
go

漢華中學得唔得? [複製鏈接]

漢華中學得唔得?

早幾日去過佢地個中一推介會,好似幾好咁。有無人知呢間學校校風好唔好?

Re: 漢華中學得唔得?

我都有去啊。我都想了解佢地多D。有冇人知道啊?

aq1029 寫道:
早幾日去過佢地個中一推介會,好似幾好咁。有無人知呢間學校校風好唔好?

我個仔依家係漢華小學讀小一。小朋友好開心。因為同一校舍既緣故,我都擔心中學既學生會蝦佢。所以我送小朋友返學時都經常留意下佢地既中學生。感覺佢地都幾有禮貌,校服整齊,而且我仔仔冇同我投訴過D哥哥姐姐蝦佢。反而有一次,有個中學姐姐請佢食糖,搞度俾老師話。因為小學生唔準係學校食糖架。後來老師仲同我講,話已經知會中學既老師,提醒D哥哥姐姐唔好隨便請小學生食零食。 有一次學校仲安排中學既哥哥姐姐來同佢地講故事,我個仔之後就好鍾意去搵果個姐姐。我見佢地D中學生都既純架。

佢地好似話中小學的上課時間不同,
放小息同午飯的時間也不同,
咁d中學生又點會蝦到d小學生喎,
不過我聽過,
好似有d中學生會敎一些小學生習同講

佢地會幫小學生
咁會唔會有d高年班學生幫下初中學生功課之類?
老師好唔好?
會唔會標籤d學生?

我聽人話佢地高中學生會幫初中d小朋友,經過佢地校門見佢地老師都好友善,見佢地學生都鍾意同老師傾計,至於會唔會標籤d學生?我就唔知lu   

多謝咁多位,咁我可以放心d

aq1029:咁你係唔係會揀漢華啊?我都係唸緊。特別佢地既普通話班幾吸引,我想阿仔接觸多D普通話,對佢中文能力有提升架。

aq1029 寫道:
多謝咁多位,咁我可以放心d

升中先

未搬前係band3尾既學校,未搬前食煙..打交...乜都齊架喎..有無而家中學既家長可以比比意見呢?

下?唔係掛?你點知架?我奶奶住係小西灣,所以我都經常經過佢地門口,好多時候仲係放學時候,從來都冇見過佢地學生食煙喔。有一次我行過見一個冇著校服既男仔擔住口煙係佢地門口,跟住有個老師出來趕佢走,好似係被踢佐出校既學生。我特別印象深刻,覺得佢地都幾關注呢個問題。

Sindy 寫道:
未搬前係band3尾既學校,未搬前食煙..打交...乜都齊架喎..有無而家中學既家長可以比比意見呢?

牛奶仔:多謝提醒。其實我既仔係小學已經係普通話班,而且我奶奶都係講普通話架,所以佢既基礎都唔錯。所以我先想佢多D機會利用普通話學習。

[quote]
牛奶仔 寫道:
升中先

Sindy,

下!唔係呀!妳的講法點解同其他人相差咁遠?我這幾天都在網上四圍尋找學校資料,大部份人都話佢地成績雖然不算好好,但校風就好ok喎!有無人可以盡快比多d資料添呀?

Chun203,

我唸我應該會揀漢華,劉永生同福建都應該會 (不過最好唔係福建)!因為到目前為止,網上資料,加埋聽番來的,我暫時的結論 (只係關於這三間學校咋) 係:
校風:三間差不多,都算係嚴的一類!
成績:劉永生 (band1-2) > 漢華 (band2) > 福建 (band2-3)
有無其他人可以對這個想法比下意見?

漢華之前係西環青蓮台既時候, 我有朋友係度讀過,個時真係好差,band3學校, 的學生食煙講粗口, 有好多都係留級生添(個時重係全港最細既中學,好出名)
不過自從上年過左小西灣,聽聞改革左好多,不過始終都要比的時間觀察吓,最好你多的問吓人,同親身去睇下, 揀錯學校就麻煩....

劉永生有機會係band1???真係兩年人事幾返身囉,早兩年,band3扣門都收呀.......真係幾進步喎又....

aq1029 寫道:
Sindy,

下!唔係呀!妳的講法點解同其他人相差咁遠?我這幾天都在網上四圍尋找學校資料,大部份人都話佢地成績雖然不算好好,但校風就好ok喎!有無人可以盡快比多d資料添呀?

Chun203,

我唸我應該會揀漢華,劉永生同福建都應該會 (不過最好唔係福建)!因為到目前為止,網上資料,加埋聽番來的,我暫時的結論 (只係關於這三間學校咋) 係:
校風:三間差不多,都算係嚴的一類!
成績:劉永生 (band1-2) > 漢華 (band2) > 福建 (band2-3)
有無其他人可以對這個想法比下意見?

我在小西灣就未曾看到這些問題,我反而觀察到他們學生的衣著總好過中華基金會的學生添,女仔件衫都幾靚。

有冇多d資料呢?
你唔敢講我敢講 :-x 你敢講時我敢聽 8-)

我女兒就讀漢華預科..

新校的感覺好好..
好似由科大校舍的設計師設計.
聽說是照著大學模式的校舍來設計的.

教學模式是活動教學.
見女兒常常有報告/演講的準備..
相反功課不算太多.
自從女兒初中入讀漢華後..
懂得自行溫習...不用我操心..放心了很多.
學校的人面好像十分之廣..
女兒告訴我很多大學教授、學者(e.g.金庸、小思)、蔡子健..為學校學生進行演講..

校風好純樸...
hw學生的校服髮式非常整理...
拍拖情況都不常見...
不會像鄰近多間學校一樣...
穿拖鞋校服不整的在小西灣當街親熱 :evil:
多次在小西灣看到這些情況..嚇著了我

雖然不及鄰校中華基金英語教學...衛理出狀元...
但漢華多元化的教育絕對比其他學校優勝.
‹ 上一主題|下一主題