用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 只有幾個位的學校你會揀嗎?
go

只有幾個位的學校你會揀嗎? [複製鏈接]

只有幾個位的學校你會揀嗎?

如果有兩間心儀的學校, 一間只有2個學位, 另一間卻有百幾個位, 你會肯冒險把前者放在第一志願取代學位較多的學校呢? 又會否放在第二位, 但如果第一志願的學校有百幾個位都派不到, 那麼到第二位只有2個位的學校, 派到的機會否更微? 我想這些只有幾個位的學校是否幾乎沒有家長會揀, 為何教統局不索性消取這些學校給他區, 又或者加至十多個位, 會否較合理呢? 大家意見如何?

Re: 只有幾個位的學校你會揀嗎?

第一志願係可以博架, 因為得2個位, 基本係唔會有家長博.
加菲貓 寫道:
如果有兩間心儀的學校, 一間只有2個學位, 另一間卻有百幾個位, 你會肯冒險把前者放在第一志願取代學位較多的學校呢? 又會否放在第二位, 但如果第一志願的學校有百幾個位都派不到, 那麼到第二位只有2個位的學校, 派到的機會否更微? 我想這些只有幾個位的學校是否幾乎沒有家長會揀, 為何教統局不索性消取這些學校給他區, 又或者加至十多個位, 會否較合理呢? 大家意見如何?

Re: 只有幾個位的學校你會揀嗎?

咁你要睇下你想揀既係傳統名校, 定係地區名校, 又要睇下小朋友而家讀緊既小學程度如何。

舉例: 甲部全港得2個位, 有位小朋友係元朗係band 1, 但心儀傳統中西區名校, 所以搏下做第一志願, 但因為全港排名係所有小學生一齊排, 如小朋友係元朗係band 1, 分分鐘一齊排會變band 2, 咁就即係變相曬咗個機會。

我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!
‹ 上一主題|下一主題