用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請家長指教,葵青區中學
go

請家長指教,葵青區中學 [複製鏈接]

請家長指教,葵青區中學

BAND 1尾中學點選好
李賢堯,葵青蘇淅,...

Re: 請家長指教,葵青區中學

hi, kkwwpig

李賢堯,葵青蘇淅好似都係band 2喎.  你係唔係band 1尾但係又想揀中中呀?
如果係band 1尾, 何不試下陳兆民, 八三, 伍若瑜, 全完, 吳祥川呢?

吳祥川好似校風唔係咁好喎
全完有什麼評價呢

kkwwpig:

BAND 1 尾係比較危險d呀, 老師都未知道小朋友係 band 1,定已經入左band 2 架....

都係一句啦, 如果想進取d可選全完,伍若瑜, 如要保守可選李賢堯,顧超文,葵涌蘇淅....

青衣吳祥川校風如何就唔知道, 如有需要去校門睇下放學啦, 始終青衣少band 1 學校, 都有唔少band 1 生選吳祥川.   
kkwwpig 寫道:
BAND 1尾中學點選好
李賢堯,葵青蘇淅,...

我個仔讀青衣佛教葉紀南, 我經常有去接佢放學, 要經過吳祥川, D學生都係衣衫不整, 男仔D衫跌晒出黎, 有D講粗口, 有D係巴士站食煙. 不過我個仔果間仲衰, 佢舊年都唔知點解會派左去果度, 中三有黑社會, D中三學生經常係食飯時間去中一D廁所食煙, 原全無人理. 個仔姓葉個班主任仲衰, 開學無耐就成班男仔罰晒係操場扭耳仔, 企足個幾鐘, 咁樣唔係體罰係乜, 總之唔好揀青衣學校, 免得後悔.

kkwwpig,

你小朋友係band 1尾, 但係老師話係band 1組別定係band 2組別呀? 分都選學校都幾大架.

如果係band 1學生, 唔想揀英中, 可以咁選擇.

1) 陳兆民或八三 / 伍若瑜或全完或蘇浙 / 李賢堯

如果係band 2學生.

2) 伍若瑜/全完 / 蘇浙 / 李賢堯或顧超文

老師話三次呈分試結果係35
呢個35名次係自己學校定自己區呢,我唔清楚
我的選擇係可以點呢
請指教

kkwwpig 寫道:
我的選擇係可以點呢
請指教

老師講得係35既, 一定係校內名次,但抽籤派位既, 係全區學生一齊再排過架, 所以都係唔多實... 如果老師都講係band 1尾, 你要考慮要進取定保守啦.

全級35名係校內名排位, 如老師講係band 1尾就會係區內排, 所以呢類同學就唔可以揀學校揀得咁進取, 始終有危機.
kkwwpig 寫道:
我的選擇係可以點呢
請指教

kkwwpig,

Please check pm.

想問

[quote]
TikTikmum 寫道:
想問

tik
呢個排法, 如果第一志願抽唔到, 咁應該會去到第七志願架啦
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

你會建議你咁排, 以你排法, 入唔到首三志願就一定去到好後.

1) 李兆基或安柱
2) 蕭明
3) 保六祿世
4) 八三總理 或 陳兆民
5) 伍若瑜 或全完

如保守少少就應該咁揀.

1) 李兆基或安柱或蕭明
2) 保六祿世
3) 八三或陳兆民
4) 伍若瑜或全完

[quote]
TikTikmum 寫道:
想問

往年電腦會將30個志願分組,今年則所有志願逐一處理。

假如第一志願有排不到,只要隨机号碼不太後,就會排到第二、三、四…志願,逐一處理。
就算是Band 1最後一個,都會早過Band 2第一個。

sorlo 寫道:
tik
呢個排法, 如果第一志願抽唔到, 咁應該會去到第七志願架啦

wong_kw88,

去年已經開始係由第一志願開始抽直至派到中學止(如真唔好彩去到30間中學亦會抽到第30志願).

但係你要明白, 你排位係第5志願, 但係人地已經放係第一至三志願, 咁樣咪已經比人抽到, 到時到你無位時, 咪會順延到第六, 七志願, 你唔揀人揀, 唔好咁理想化.

以記錄看, 有少部份band 2生真係派左入band 1中學, 都係可能因為隨機編號問題, 始終電腦派位, 有好多變數架.

band 1就是band 1,一定派位band2之前。在我假設區內有1000 個band 1學生,有800個英中位分佈在8至10學校,和200個band 1中中,我填滿晒都一定有一個位,我不論是第幾志願。

有少部份band 2生真係派左入band 1中學, 就是因為有些band 1學生 在第1、2 間英中後就填band2學校,當所有band 1學生派晒位都仲有 band 1位留給 band2。

rclamlam 寫道:
wong_kw88,

去年已經開始係由第一志願開始抽直至派到中學止(如真唔好彩去到30間中學亦會抽到第30志願).

但係你要明白, 你排位係第5志願, 但係人地已經放係第一至三志願, 咁樣咪已經比人抽到, 到時到你無位時, 咪會順延到第六, 七志願, 你唔揀人揀, 唔好咁理想化.

以記錄看, 有少部份band 2生真係派左入band 1中學, 都係可能因為隨機編號問題, 始終電腦派位, 有好多變數架.

葵青蘇浙用普通話教中文科
請問校風如何

理論上係咁樣, 但係事實亦有發生, 我朋友個仔就係咁, 如果唔係事實我亦唔會講出來.

而事實亦都係因為band1生點樣揀學校, 揀得唔好入唔到band 1中學, 相應會有機會band 2生入到.
wong_kw88 寫道:
band 1就是band 1,一定派位band2之前。在我假設區內有1000 個band 1學生,有800個英中位分佈在8至10學校,和200個band 1中中,我填滿晒都一定有一個位,我不論是第幾志願。

有少部份band 2生真係派左入band 1中學, 就是因為有些band 1學生 在第1、2 間英中後就填band2學校,當所有band 1學生派晒位都仲有 band 1位留給 band2。

[quote]
rclamlam 寫道:
wong_kw88,

[/quote]

都唔錯.
kkwwpig 寫道:
葵青蘇浙用普通話教中文科
請問校風如何
‹ 上一主題|下一主題