用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 祟真VS創價, 大家點睇?(唔該幫幫我,因為今個星期要決定) ...
go

祟真VS創價, 大家點睇?(唔該幫幫我,因為今個星期要決定) [複製鏈接]

祟真VS創價, 大家點睇?(唔該幫幫我,因為今個星期要決定)

好煩惱, 屋企2個人意向都唔同, 我自己就覺得祟真有埋英文小學, 好似有個保險咁, 但創價比我個感覺又好好, 真係唔知點揀, 請大家比d意見我.....十萬個thank you    

Re: 祟真VS創價, 大家點睇?(唔該幫幫我,因為今個星期要決定)

i definitely choose SOKA

Re: 祟真VS創價, 大家點睇?(唔該幫幫我,因為今個星期要決定)

可唔可以講下點解揀呢間? thanks

我揀祟真(但我係講大埔道嗰間),因為我有朋友個女女讀緊,佢對間學校讚口不絕,話老師細心,教學模式唔太死板,同埋好多課外活動選擇而價錢又唔貴,最重要嘅一點係佢係一條龍學校(幼稚園+小學+中學)嘛~~   出年到我仔仔搵學校時候,呢間都係我心選之一

我就係你講大埔道個間祟真囉, 多謝你既意見

兩間學校好難作深入客觀比較,因為祟真尚未進行質素保證視學,好成點好難講.不過祟真分中文班同英文班,中文班可以攞學券而英文班則唔合資格.

我相信你面試時都到過兩間學校,你可由學校嘅設施,環境,教職員態度.宗教,辦學理念,課程,口碑和你對學校嘅觀感等等作比較.

如果你對祟真小學同中學都有信心,當然選祟幼就可一勞永逸,因為創價係冇直屬小學嘅.不過你亦要查清楚祟小會否收晒祟幼學生,祟中又會否收晒祟小學生.

最後我想提醒你,祟小是私校,祟中是直資學校,收費約2萬蚊一年,你要交足十二年學費.

其實兩間都覺有好處, 所以真係好難決擇, 真係諗到頭都爆, 呢幾日仲訓覺都諗住.............

alowe 寫道:
兩間學校好難作深入客觀比較,因為祟真尚未進行質素保證視學,好成點好難講.不過祟真分中文班同英文班,中文班可以攞學券而英文班則唔合資格.

hi, alowe:

祟真英文班減了費,可以用學券啦!不過我又係好頭痕!     到底祟真英文班好?還是又一村好?請問高見如何?Thanks!     

Funnycat:

又一村可以從視學報告了解學校多些,但祟真資料真係唔多.我現將我所知話你聽,如有不確歡迎家長指正.

從視學報告,睇到又一村係有心嘅學校,學校環境也不錯,學生應該會讀得開心.祟真可能比較傳統些,學生也著重默書寫字,為配合小學,學校對學生是有要求.

又一村冇宗教,而祟真係基督教.

學券制只適合本地課程學校,如稱為國際班,當然是國際課程.祟真為要加強競爭力,希望能加入,因此將國際班,改稱為英交班,學費也減至每年2萬4以下.我之前資料係從幼稚園概覽獲得,所以不知以上改變,致歉!

從祟真家長交談中,覺得有部份家長並不熱衷升回祟小.

英文班當然著重英文,隨著學費調低差不多三份一,不知學校能否找到適合的外籍教師.如果你想小朋友學多些英文,當然多接觸英文會好些,就算升讀小一,適應力會較優.如果能升讀國際學校或側重英文嘅小學,當然冇銜接嘅問題,但約升一般嘅小學,大家在同一環境下學習,很快便會和其他同學看齊.

從學生數字來說,祟真看來比較受歡迎.如果你入兩間學校嘅家長討論區會對學校了解多一些.好像蚊嘅問題,學校安排買校服問題,或其他話題都可能對你有些啟發.

ballball,
哈哈, 原來你煩惱緊邊間。我個朋友既仔仔就讀創價, 而你都知我個仔係崇幼啦。咁計一條龍既話, 都係首選崇真。因為創價冇一條龍。
聽我朋友話, 創價好似冇咁多外籍老師, 又好似同崇幼差唔多價錢。佢當日兩間都收佢仔仔, 佢鐘情"九龍塘"既幼稚園, 所以選左創價,。不過我唸都唔會差得太遠既, 但係始終都係要等返創價既家長答你。我奶奶直頭宗教信仰係"創價學會", 不過我都冇比仔仔讀。 因為覺得崇真好"抵", share小學既資源, 所以校舍比一般幼稚園大。千幾蚊學費, 比十個月, 就每日有外籍人士教小朋友英文, 有國家評核標準達甲乙級既老師教普通話, 仲想點。而且, 佢地有英文週同埋普通話週之分, 朝早就會用當日語言同小朋友開早會。
除左師資之外, 最重要係老師真係好好,好好! (起碼教我個仔果兩個老師都係勁正!) 佢會有咩事就打比你, 而每一次收線都會話" 你有咩事就打比我啦。", 有d咁關心學生既老師, 真係好彩。
學校有好多課外活動, 收得好平。評估週每年四次, 每一次評估完都會見家長, 而見家長既時間都係下午5點至7點。學校咁既安排, 都係想家長多d參與自己仔女既學校生活, 大家合作教好個小朋友。講真, 攪到個個老師咁鬼夜先收工, 真係幾慘, 不過又好方便家長
仲有學校久唔久又會請d專家黎攪講座, 校長自己又教家長英文, 又有家長普通話班, 都幾好架, 學下點教仔呀麻。
我遲d都會比佢地兩兄妹讀崇小, 吃力就吃力d, 不過冇計, 我40校網都冇咩基督教男女校係我鐘意既。
崇幼你考中上午班定下午班? 下午班有課後樂園半個鐘, 免費既, 一定要上。上午班就要另外比錢, 不過都有校車接送(唔洗加錢)
希望幫到你決擇啦。

alowe 寫道:
Funnycat:

從學生數字來說,祟真看來比較受歡迎.

可能係崇真班數多, 上午有5班, 下午有3班k1 , 所以收埋咁多學生, 好似好疊友咁

醒目開學勳章

ballball411,

創價都有好多專家在校開家長講座..
崇真既操作式數學係創價校長同成子娟博士既理念黎架!!
創價係幾年前已經開始..
好多學校都仲未有..
崇真都係今年先有
仲崇真同創價學費唔係差唔多
崇真貴好多..創價只係比學費之外冇其他雜費收..

ballball411

其實你問咁, 真係好難答你架, 因為2間學校都一定有佢自己既好處, 而你及我所想所要亦有不同。你收集左咁多意見後, 不如嘗試將你理想學校的條件順次序排出黎, 如你首個要求是學術成積、接著校舍設施、課外活動、學費等等, 之後就比分, 1-5分, 頭個排位就將個分double, 之後就加埋所有分, 睇下邊間學校的分數高d來決定

坦白, 你問邊間學校好, 真係搵唔到答案架, 我自己小朋友讀崇真, 又讀得開心好, 我當然會話崇真好, 反過來, 我小朋友讀創價, 又係讀得好好, 咁我當然又會話創價喇。至於一些2間學校都不是的, 意見又唔客觀, 所以你應該問完小朋友讀個間學校家長的意見, 然後以自己及小朋友需要去決定。

ballball411
要決定啦!
http://lb3f.lilypie.com/Cvyyp8.png[/img][/url]

醒目開學勳章

ballball411

要決定啦!因為你決定左可以放棄另一方面既學位..
比到期待後補學位既媽咪...

真係好感激咁多位比左咁多意見我, 我真係好多謝大家好詳細咁答我, 其實兩間學校都係好學校, 真係各有各好, 得到各位不厭其煩咁解答我, 我有左決定啦, thanks all

ballball411
pls check pm!
http://lb3f.lilypie.com/Cvyyp8.png[/img][/url]

Hi silvia_ng & alowe,

多謝晒妳哋!我哋決定咗啦,'祟真'啦!
‹ 上一主題|下一主題