用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇自閉症小朋友接受過顱底骨治療﹖
go

有冇自閉症小朋友接受過顱底骨治療﹖ [複製鏈接]

有冇自閉症小朋友接受過顱底骨治療﹖

我仔仔患有自閉症,言語發展十分困難,有家長介紹我仔仔接受顱底骨治療,請問有冇成效﹖有冇副作用﹖請分享! :  :

Re: 有冇自閉症小朋友接受過顱底骨治療﹖

其實你囝囝幾多歲,顱底骨治療是什麼來的?希望有家長能分享!

上了幾堂, 暫時未見成效.

12312,
請問可否分享多些,如.在那裡上堂,內容和時間是怎樣?
我囝有個同學,做了一段時間,進步很多,但我跟他家長不常見,得不到有關資料,我也想了解多些,請幫忙!
mungmung

12312 寫道:

我都好想知道呢個治療法既資料

mungmung 寫道:
12312,
請問可否分享多些,如.在那裡上堂,內容和時間是怎樣?
我囝有個同學,做了一段時間,進步很多,但我跟他家長不常見,得不到有關資料,我也想了解多些,請幫忙!
mungmung

[quote]
12312 寫道:
[/quote]

用氣功按胸口部份輸入氣功, 小朋友會感覺有暖氣, 在之后治療師會將帶手套的手放入小朋友口中, (治療師會一直唸數字or 英文a,b,c)
$2xx 次, 在旺角做治療.治療時間長短好難說, 有小朋友1.5hrs, 有小朋友 45min.  

12312,
Did the treatment has side-effect?
How about you child's reaction? Did he feel pain?

Christina

剛剛上完一個療程 8堂, 有3堂都訓到覺, (做完即刻訓覺是好的, 可以令能量吸收)
呢排小朋友詞彙豐富了, 而且多了好多創意,說話,  記憶都好了, 下次療程我叫dr 多些關注下"行為問題"

我也有個3yrs的son有autism倾向,可不可以call我share?please  please
[email protected]   annie 急忙...辦法?

12312,
可唔可以pm你dr. 及機構tel. no. 及有關的的資料給我,我都想帶我的小朋友去試。 many thanks!
mungmung

12312 寫道:
剛剛上完一個療程 8堂, 有3堂都訓到覺, (做完即刻訓覺是好的, 可以令能量吸收)
呢排小朋友詞彙豐富了, 而且多了好多創意,說話,  記憶都好了, 下次療程我叫dr 多些關注下"行為問題"

每個人小朋友都有吾同反應架, 另外, 我會說比治療師, 近排小朋友邊一樣比較差, 佢會加強在那一方面的治療.  
我私人發覺上完顱底骨, 第二日上另一訓練會好好多, eg. st, o.t 幼訓等) , 但未必一個療程會即時見效.
(但好多小朋友未必肯做, 因治療師會帶手套在口腔內做治療. & 好多時會嘔)

12312,
please check P.M.
Thanks!
mungmung

12312 寫道:
請p.m 電話比我呀, 我在電話說呀, 因我吾識用文字寫呀>
(每個人都有吾同反應架, 另外, 我會說比治療師, 近排小朋友友邊一樣比較差)
我私人發覺上完顱底骨, 第二日上另一訓練會好好多, eg. st, o.t 幼訓等) , 但未必一個療程會即時見效.

12312,
   please check with your PM,i had sent something to you,Thanks a lot!

12312,

你話做治療會令到小朋友嘔,可唔可以講多一些﹖我有些担心!

我都想要多D資料及旺角地址,可否給我!
[email protected]
THANK YOU!

12312,
check p.m. please!
mungmung

12312,

Would you please email the tel no. and address of the doctor to me?  Thanks a lot.

[email protected]

Do you means "Craniosacral Therapy"?  My son has other problems and he try 6 sessions already.  I found it is work for him.  But is not using 氣功, the therapist is a Registered Physiotherapist and have
Certificate in Craniosacral Therapy.

For more detail about Craniosacral Therapy: (Upledger Institution)http://www.iahe.com/html/therapies/cst.jsp

could you please pm the address and telephone no. of the doctor to me? thanks.

我仔仔也患有自閉症, 年幾前在柴灣東區醫院接受過兩次的顱底骨治療, 他好像比從前定了些. 由於他各方面都在進步中, 所以不能確定是否因為接受過顱底骨治療所致.  (因我也有安排其他治療給他)

但治療師並沒有把手放入仔仔口中, 只是把手放在胸口和頭顱骨底下, 輸入能量 (即氣功).

這次治療是由學校(協康會)的職業治療師轉介, 故按一般醫院收費.

(小兒今年已二年班, 並入了讀了主流小學.)
‹ 上一主題|下一主題