用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 如何將鋼琴譜轉為小琴譜?
go

如何將鋼琴譜轉為小琴譜? [複製鏈接]

如何將鋼琴譜轉為小琴譜?

請幫忙.謝謝!
該用戶已被刪除

Re: 如何將鋼琴譜轉為小琴譜?

So&So,

Thx! 我依你的方法塭到個melody,但係唔知點安排上落弓,因第一個音係第二拍,又唔知加d slur 好唔好.
仲有,轉了做小提琴譜,就係咪無伴奏?

如第一個音係第二拍就應該係up, 轉了做小提琴譜,當然就無伴奏la  
該用戶已被刪除

So&So,heratang,

thanks!
首歌係4拍,第一個bar第一個音是休止符,跟住有3音,咁我淨係知每個bar第一拍應該down bow,而家第一個音是第二拍,咁一係就 up down up,一係就down up up (slur), 係味都一樣?

而家第一個音是第二拍, 就應該係up down up,

儘量keep 住第一拍和第三拍係Down.

你試一試吧

你首mud野歌黎ga?

Dear eemay,

何不請教一下你

eemay 寫道:
So&So,heratang,

thanks!
首歌係4拍,第一個bar第一個音是休止符,跟住有3音,咁我淨係知每個bar第一拍應該down bow,而家第一個音是第二拍,咁一係就 up down up,一係就down up up (slur), 係味都一樣?

你個諗法都好正確啦, up down up 其實都可以應乎不太難的歌, 如果一拍再分幾個音先再考慮用連弓。不過, 我都贊成你應該問下老師, 通常老師都冇乜問題。
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

thanks all!
‹ 上一主題|下一主題