用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幾多年級父母才可放手呢?大家分享一下. ...
go

幾多年級父母才可放手呢?大家分享一下. [複製鏈接]

幾多年級父母才可放手呢?大家分享一下.

我意思係唔check 功課,唔幫佢地溫書.

唔 check功課容易好多,我知有些媽媽一開始都已經唔 check.但係'溫書'方面幾時會好D呢?

Re: 幾多年級父母才可放手呢?大家分享一下.

我一路都想放手唔幫佢地溫書,  但係真係好難!
叫佢自己溫書,  15分鐘就溫完,  自己唔放心,  於是由再找一些習作給他做!  到五年班開始又要呈分,  於是又係唔放心佢自己溫書,  我想中學一定要放手啦!

我小朋友一年級, 淨係check功課, 佢自己温習應付默書, 測驗同考試.

佢自己溫習,成績是否滿意?
有冇教佢點溫架?
cherry_2005 寫道:
我小朋友一年級, 淨係check功課, 佢自己温習應付默書, 測驗同考試.

滿意.....
我冇教佢點温架, 上學期測驗就有同佢温, 之後就冇同佢温啦, 自己攪掂.

真係好羨慕你呀!

P.2下學期續步放手,only help him dictation(中英) and英文(你覺得唔溫唔得那些)&常識,before that 叫佢自己溫先 then問佢,留意

Hi,

我囡囡都是五年級, 我仲吾敢放手, 希望升中後可以放手啦!

我仔仔9月讀小一, 又要顧埋他

:-o

我囝囝p.1,我無check功課,只check手冊tick晒未。d功課派翻黎先睇佢錯邊d,問翻佢明吾明點解錯。默書只同佢默,同佢改,吾同佢溫,錯咗嘅字改3次。測驗考試佢自己搞掂,佢叫我抽問佢,就問幾題。 成績在班內都幾好,我自己就好滿意 。但要接受到佢有時會失水準。

真係好似乎個別小朋友的情況,家長的要求和期望, 還有的就是小朋友在那裡就讀, 用不用担心升中的問題.

聽你們說, 你們都做得很不錯.  我們大家繼續努力吧.

錫仔媽咪
錫仔媽咪錫自己的BB! 也錫大家的BB!:-P :-P 兩個寶貝已進中學. 喜愛與家長交流哺乳,親子,子女入學部 署及學習方面的心德. 祝大家快樂! :-P :-P

可能我比較緊張, 我諗我會跟足小學6年, 到升左中學先放手....萬一呈分試有咩差池就唔好啦, 會影響升中嘛~~~

好似唔系我唔放手wor
系佢叫足5年都無次唔自動化咋

我勸大家真系要及早放手
等佢早償苦果
早d醒
太遲先放又怕升中又怕呈分
真系搶住幫佢都0黎唔切咖
:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

其實真係睇小朋友自己,好似我個仔咁,完全唔識自動波,d親戚朋友叫我點都拖到佢升中,今年

oscarmama 寫道:
我囝囝p.1,我無check功課,只check手冊tick晒未。d功課派翻黎先睇佢錯邊d,問翻佢明吾明點解錯。

依個方法幾好。
以前我會向做完功課之後check有無錯,然後即是改。但是發覺到考試溫習papers,看不到她有什麼唔識。因為全部都tick。

依家就是跟以上方法。錯左要改正,更加深刻。

請click以下網址看看有什麼合用,再PM我。Thanks: http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/friendtoys/my_photos

totally agree with 錫仔媽咪. My kid will go to P1 coming sept ... it's really long term to follow up. We all work hard.

由 錫仔媽咪 於 2007-04-24 17:58:19

真係好似乎個別小朋友的情況,家長的要求和期望, 還有的就是小朋友在那裡就讀, 用不用担心升中的問題.

聽你們說, 你們都做得很不錯. 我們大家繼續努力吧.

錫仔媽咪

由 錫仔媽咪 於 2007-04-24 17:58:19

聽你們說, 你們都做得很不錯. 我們大家繼續努力吧.

錫仔媽咪

點解反而Dict溫, test & exam唔溫既?
我囝囝p.1,我無check功課,只check手冊tick晒未。d功課派翻黎先睇佢錯邊d,問翻佢明吾明點解錯。默書只同佢默,同佢改,吾同佢溫,錯咗嘅字改3次。測驗考試佢自己搞掂,佢叫我抽問佢,就問幾題。 成績在班內都幾好,我自己就好滿意 。但要接受到佢有時會失水準。

非常讚成, 家長的心情成日都會十五十六!
幫又死,  唔幫又死啦!     

由 par3186 於 2007-04-24 21:30:13

好似唔系我唔放手wor
系佢叫足5年都無次唔自動化咋

我勸大家真系要及早放手
等佢早償苦果
早d醒
太遲先放又怕升中又怕呈分
真系搶住幫佢都0黎唔切咖

Mrssslui

我都吾係同佢温默書,佢先溫完,只係讀俾佢聽默。本來要佢自己對翻,但係佢寫得出就當啱,咁咪要幫佢對囉!至於exam and test d字有得抄,d題目佢理解到就做到。學校出嘅題目肯定吾會100%同書或worksheet一樣。我仔响理解方面都ok啦,而我覺得我仔佢有佢嘅學習同溫書方式,佢暫時都做得好好,所以我吾想chap手住。  

[quote]
Mrssslui 寫道:
點解反而Dict溫, test & exam唔溫既?[quote]

FRIENDTOYS 寫道:
[quote]
我囝囝p.1,我無check功課,只check手冊tick晒未。d功課派翻黎先睇佢錯邊d,問翻佢明吾明點解錯。

依個方法幾好。
以前我會向做完功課之後check有無錯,然後即是改。但是發覺到考試溫習papers,看不到她有什麼唔識。因為全部都tick。

依家就是跟以上方法。錯左要改正,更加深刻。

[/quote]

唉...點解我諗唔到咖
大仔而加無得郁啦
因為要呈分試
一於向細仔埋手
三年班應唔會太遲0瓜可........
:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

我覺得放唔放手係睇小朋友有幾成熟先得,尤其係男仔, 有d 真係要到中五中六先開     , 好似我個大仔咁, 中五repeat
o個年先開始自動波, 自己緊張自己d 野, 中學o個幾年仲要睇得緊要過小學, 好不容易佢而家終於都入左大學, 而家又輪到個細既, 一樣唔放得手,(因為我想返工, 但佢堅持反對), 仲要係佢自己話你唔係度邊個同我
‹ 上一主題|下一主題