用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 Kumon中文
go

Kumon中文 [複製鏈接]

Kumon中文

有冇小朋友讀緊, 是否有用? 阿女現在試堂, 吾知應否給她讀落去?

Re: Kumon中文

我個女讀

請問公文中文對於中文科有無幫助呢?我個女成績平均都有80分以上,但中文科吾合格,我想同佢報.試堂又滿左...又吾識人讀緊...

ydoris

我覺得公文中對中文科無咁大幫助﹐但對普通話會有幫助!
中文科多數睇作文同閱讀理解。(唔知你個女間學校中文係咪咁 )我個女學校中文就係咁。不過令到小朋友唔抗拒講普通話會係有效囉!
該用戶已被刪除

我都明白而家既中文教育係好著重閱讀理解同作文.係小三評估裡佔好大既部份.但佢首要解決既係好基本既中文生字讀寫,係課程內,所有中文教學既科目考試中,佢係寫錯字失分好多,連計對條數都扣寫錯字1至2分...其次是寫作同文法,最後是係閱讀理解中消化後寫出主旨及內容等..所以我第一步要佢係認字和寫字既基礎落手.我昨天聽完講座,幾欣賞佢要小朋友自發性學習既理論.好多時佢地一見難就會問人,吾自己去找下先..我覺得呢點態度係普遍小朋友既通病.坐係度遊魂都吾專心,做成個鐘先寫幾個字..唯有試下先啦..中文真係好難揾人教..

公文中有閱讀理解, 不過要學左生字同併音先, 你可以去教室問攞其他LEVEL看看就知啦!

‹ 上一主題|下一主題