用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷了個唐寶寶
樓主: catca
go

[唐氏] 懷了個唐寶寶 [複製鏈接]

你好, 我有个2岁半的自闭儿, 心情很低落, 你有冇什么方法可以教我教他? 我真系很烦很烦啊!

原帖由 swan924 於 09-11-21 16:40 發表
你好呀!我是照顧中度智障學童的社工,其實唐寶寶很可愛的,主動性強,好學,常臉帶笑容、天真活潑,只是做野會慢D ,但於我經驗中是易教的學生,我真的很欣賞他們,愛你的孩子,緊記欣賞他們的優點,仔細看,在他們身上,你會看到很 ...

你好!我是一個導師,做前線,與中至嚴的唐氐青年做訓練架!
其實唐氐一般都好得意.....就算到左三十幾歳個d都好得意! ^_^ 因為反應多左,認識的多左,佢地可以傾計,一齊講下新聞,講下電視劇集咁....其實好開心!
佢地小孩時(父母交流給我知的)...雖然會有身體 / 行為 / 自理問題要照顧,或許會很辛苦,但是,接受訓練後,許多唐氐的人其實都可以好叻....好多家長其實都明白唐氐要用較多時間才可學會一樣東西,但只要有耐性,其實唐氐一樣可以學到好多野~~
放心la>....你唔會得你一個,你老公、仔仔囡囡都係你的支持,生唐氐bb一樣可以好開心,加上社會有許多支援服務,一定可以幫到你架!
加油呀~~~

原帖由 KSWKSW 於 09-12-29 15:42 發表
你好, 我有个2岁半的自闭儿, 心情很低落, 你有冇什么方法可以教我教他? 我真系很烦很烦啊!

請問你孩子有冇否參加學前教育﹖請問是輕 /  中 / 重 度的自閉兒﹖有否智問題障呢﹖因為教育方法會不同的!
同埋不用煩住....自閉許多時只是不會表達,所以更加需要我們用心去觀察他們的需要!

貓山公主
你好, 多謝你的鼓勵留言,想問吓一般唐氐大個後可以自理、工作及有反叛行為嗎?  小兒現時2個月,出生後才知是唐氏。謝謝。

原帖由 貓山公主 於 10-1-4 08:03 發表
你好!我是一個導師,做前線,與中至嚴的唐氐青年做訓練架!
其實唐氐一般都好得意.....就算到左三十幾歳個d都好得意! ^_^ 因為反應多左,認識的多左,佢地可以傾計,一齊講下新聞,講下電視劇集咁....其實好開心!
佢地小孩時(父母交流 ...

我地大廈停車場請左幾個唐唐仔做抹車, 星期一, 三, 五黎, 佢地真係好Q, 見親我都打招呼, 熟左仲傾得幾咀;

有次我見有個只手好似有事就行埋去問佢, 佢伸手俾我睇話損左, 神情好似BB咁, 我幫佢痴藥水膠布後佢即刻話我唔怕痛架, 又浸水洗車, 我叫佢休息佢話唔駛!

另一個仲識講笑, 有次我楂車返黎佢讚我戴墨鏡似明星; 我問佢有無女朋友, 佢話大把, 我問佢幾時結婚, 佢話快啦, 遲D係半島擺酒會請埋我, 我話咁我要儲定$$先啦, 呵呵呵.

佢地真係勤力又乖巧.

IRON,

好多謝你的留言,聽到你的成功例子真係令我好開心,希望將來都可以訓練小B好似D哥哥咁叻啦........

DaisyDaisy

Hi Daisy,

我二女都係唐寶寶, 而家兩歲幾喇, 不過佢係勁"Cute"仲好smart添, 只係發展比一般小朋友遲之麻! 如果你有咩唔明或分享, 打比我丫, 我都係生左出黎先知二女係唐寶寶, 完全明白你心情, 加油!
原帖由 DaisyDaisy 於 10-1-4 16:44 發表
貓山公主
你好, 多謝你的鼓勵留言,想問吓一般唐氐大個後可以自理、工作及有反叛行為嗎?  小兒現時2個月,出生後才知是唐氏。謝謝。

原帖由 DaisyDaisy 於 10-1-4 16:44 發表
貓山公主

大多長大後都有自理能力,會工作的較少,要視乎佢地的興趣、專注力、理解能力等等........至於反叛行為,但有d係好行為,即係對周邊人無咩影響,有d就係較差......
同埋唐氐的語言能力、理解能力一般唔差,大多都可表達自己需要既,家長都話小時要好用心教...呢個走唔甩架~~
但不用擔心,社工、前線人員會給你很多建議,慢慢教....唔使急!同埋佢地大左....會隨著認識的多左,係會叻架~~~叻左之後,又會有其他問題出現,當然問題有好有壞,但不用擔心,我自己覺得最緊要係身體健康囉!
行為可以解決的麻....放心啦!

PakYingMa, 貓山公主,

多謝你們的資料,我知小B前路唔易行,但我會努力陪佢行的。現時佢定期返醫院做職業及物理治療,主要都係教我們在屋企點幫佢做運動學習,及等緊評估去排早期......

DaisyDaisy

医生话他是自闭倾向, 智力应该正常, 但还冇单字, 要物件时只会指住同OH一声. 但没有情绪及固执行为.真系好烦, 你有冇上门教啊, 真系烦都想死啊.

原帖由 貓山公主 於 10-1-4 08:07 發表

請問你孩子有冇否參加學前教育﹖請問是輕 /  中 / 重 度的自閉兒﹖有否智問題障呢﹖因為教育方法會不同的!
同埋不用煩住....自閉許多時只是不會表達,所以更加需要我們用心去觀察他們的需要! ...

原帖由 KSWKSW 於 10-1-13 17:25 發表
医生话他是自闭倾向, 智力应该正常, 但还冇单字, 要物件时只会指住同OH一声. 但没有情绪及固执行为.真系好烦, 你有冇上门教啊, 真系烦都想死啊.

如果只是有自閉傾向,都有分輕中重......
如果係輕,只要善用視覺管理都可輕易教到....
但如果係重,就要用更多方法去教...
自閉症係教時要有一定流程,每個步驟都要細分去教....
好似如廁咁,除左可以用圖卡教佢自己示意去廁所外,亦要教佢除褲、對準尿兜、柯完、著褲、行去洗水盆、開水、放手到水之下、洗十秒、關水、取紙巾、抺手、掉垃圾....
每個step都要教,亦可預先用說話、圖卡、動作做一個預告,下一步要做什麼,減低因不知做什麼的不安,當佢按你指示做到一個步驟,可加獎勵,強化正確的行為!

我地無上門教的服務......
你可尋找你住的地區的支援服務,,,,,
加油!
‹ 上一主題|下一主題