用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 p.1 覺邊隻中文打字好d? 係未九方好d?
go

p.1 覺邊隻中文打字好d? 係未九方好d? [複製鏈接]

p.1 覺邊隻中文打字好d? 係未九方好d?

如果教佢學倉頡,可能未夠水平,而且會防礙佢學習"部首",會唔會學"九方"好d,但我唔識九方,請問九方原理係點,易唔易掌握?

Re: p.1 覺邊隻中文打字好d? 係未九方好d?

九方後容易學,不過中文筆劃一定要正確,否則找不到字。software 只要約 HK$100。有教打字方法。
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

may i know where to buy 九方 software ?
Chris Ma --------------

我見過商務有得買。

但係而家小二(school)會教九方打宇(電腦教科書)
(我而家係學校教緊......)

ChrisMaMi 寫道:
may i know where to buy 九方 software ?

Hi,

黃金商場,灣仔電腦城
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

我覺得九方比較容易上手,因為只要大致上知道部首就容易打到要打的字,但要打得快就比較難。九方是在keyboard 右面數字的九個位做基礎,但因為始終都係用一隻手去打,所以比較慢。

至於倉頡,開頭會比較辛苦去記啲碼,但到記得之後就打得快,因為它的碼分佈在keyboard上,有點像英文打字。

我的小朋友在學校都是學九方,但佢地有時用手寫板,唔知點解現在啲學校唔教倉頡呢?

我自己就摸摸吓學識九方,都幾易。我常試學倉頡,但凈係記啲碼都記了很久,我見我同事打一份中文,不用幾分鐘就打完,我用九方要差不多半個鐘。

所以我都同兩個女講,要學倉頡。

唔記得一提九方可以在網上download, try this:

http://www.q9tech.com/b5/services/download/download.php3

「我的小朋友在學校都是學九方,但佢地有時用手寫板,唔知點解現在啲學校唔教倉頡呢?」

小學電腦書係小四才學倉頡..........

用漢語併音做輸入順便線習吓併音,反正p.1唔會要打大多字.

我個人覺得學邊一種中文打學要睇你有咩打算.
我個女幼稚園時,我大約講過點用九方,其實好易學,講完佢都可以即時打到幾個字.但到我女而家升左小學,我知學校電腦科到高年級要教倉頡,所以即時要停用九方!
我自己及身邊經驗係....當你學識左一種中文打字方法,真係好唔願意再學其他,所以若無打算將來學倉頡或其他中文打字方法的話,學九方算係易上手!
其實倉頡除左要記個表之外,最主要係常練習,我女今年小二,我復活節假期開始教佢倉頡,其實電腦商場會有d 適合小朋友學打中文字o既書,部份入面會附上一d遊戲鍊習軟件(唔單止倉頡的),對大人or小朋友我覺得喺學習及練習上都無咁悶,亦只係幾十蚊一本書,有興趣不妨去睇吓!
而九方好似喺網上有得下載,好易學咋,基本上對一個大人嚟講,有人講左俾你知點打,你已經識(當然要熟都要一段時間),唔洗點學!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~
‹ 上一主題|下一主題