用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 沙田區家長,請幫幫忙!
go

沙田區家長,請幫幫忙! [複製鏈接]

沙田區家長,請幫幫忙!

請問有無人知道沙田區大約有幾多個band 1學生呢

Re: 沙田區家長,請幫幫忙!

jsywong 寫道:
請問有無人知道沙田區大約有幾多個band 1學生呢

其實知道都冇咩用~因為水退船低!
當區內小六生人數減少…英中學位亦會相繼減少!
例:
去年區內小六生有6471(band1生自然佔2157個),而區內英中有1550席 + 區外英中有2席 ,平均1.389個band1生爭一席英中(算非常不俗…)
假如今年小六生得5700人(band1生佔1900人)…一定會縮減部分英中班數以示“公平”!

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

櫺囹桼 寫道:
假如今年小六生得5700人(band1生佔1900人)…一定會縮減部分英中班數以示“公平”!

007 :

嘜會縮減 band 1 學位

英中咁受追捧,應該唔會縮班喎~
不過可能會撥多D學額俾跨區學生

我想不是縮班,可能會將學位撥去其他區分 ....      

Marco-ma 寫道:
[quote]
櫺囹桼 寫道:

007 :

嘜會縮減 band 1 學位
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

[3)另教統局已要求33間中學削減中一班數…007手頭暫時未名單!(有時間會去證實...)
4)舊年有12間中學收唔夠三班,有上訴(有用否?)、有準備轉型(轉私立、合併?有用咩?)、有摺埋…即係呢十二校暫時都唔會有咩人選擇!
咁炒理炒理就好襟計...大大話話少左四、五千個學位↑…今年又過了骨、明年事明年算…話唔定七月一日曾生會換人、又話唔定李生會請我做師爺…哈哈!
[/quote]

我諗 (3) 同 (4) 都係 band 3 學校居多,
再殺落去,究竟會變成點呀?

[3)另教統局已要求33間中學削減中一班數…007手頭暫時未名單!(有時間會去證實...)
4)舊年有12間中學收唔夠三班,有上訴(有用否?)、有準備轉型(轉私立、合併?有用咩?)、有摺埋…即係呢十二校暫時都唔會有咩人選擇!
咁炒理炒理就好襟計...大大話話少左四、五千個學位↑…今年又過了骨、明年事明年算…話唔定七月一日曾生會換人、又話唔定李生會請我做師爺…哈哈!

[/quote]

Marco-ma :
4)肯定係越來越少人就讀之band3中學。
3)band3中學唔使“覺筒局”出手縮班,都唔擺得耐!(“覺筒局”出手,一定係要平衡各組別之學位數量!)

櫺囹桼 寫道:
[quote]

[/quote]

Marco-ma :

3)band3中學唔使“覺筒局”出手縮班,都唔擺得耐!(“覺筒局”出手,一定係要平衡各組別之學位數量!)
[/quote]

007,

你意思係 (3) 會應該係 band 1 or band 2學校 ?
甘你有時間唔該查下會係邊33間!     

Marco-ma :

其實香港出生人口每年大概減少5,000人…以去年81,922升中生計,今年可能得77,000人…到2010年,升中人數僅為45,000人!!!(註:2010-12 = 1998年出生…)
你估“覺筒局”會唔會坐視不理?等所有band3中學慢慢自然被淘汰…咁所有學生(band1/2/3)都可以入讀band1、band2中學咁筍?

當所有 band 3 學校全被殺後, band 2 中1及尾的學校便要收 band 3學生,成為 band 3 學校。 band 2 頭及band 1 尾的學校便成為  band 2 學校。

但現在的 band 2 中1及尾的學校教師,識吾識管教 band 3 學生呢???

007,
你意思係 (3) 會應該係 band 1 or band 2學校 ?
甘你有時間唔該查下會係邊33間!     

Marco-ma:
我諗查到都不宜公開,因為對人家影響好大...如果想知道,請自行查閱中學概覽(各校之班級變化)...自然有答案!

tictactoe 寫道:
當所有 band 3 學校全被殺後, band 2 中1及尾的學校便要收 band 3學生,成為 band 3 學校。 band 2 頭及band 1 尾的學校便成為  band 2 學校。

但現在的 band 2 中1及尾的學校教師,識吾識管教 band 3 學生呢???

理論上唔會:
1)部份(將會成為重災區)區域之英中已經傾過,計劃“一齊”縮班以應付人口按年縮減浪潮!
2)所有英中都會寧缺勿濫,一定情願縮班都唔會大量取錄band2生,一則影響8成半(落車條件),二則拖累其他學生學習!

一定唔會
我個女黃大仙區,沙田勁多學校俾7個位我地la重有,條數有得

當今年有6300人升中,平均分3份la6300/3=2100
沙田好似有成12間英中,當一間有200人 200*12=2400
重有300個位,果300個位係一d英中都俾band2人入同埋
俾他區大抽獎!!!
我識o既一定會答,但請大家唔好咁自私,少少o既cm都可以!!!
‹ 上一主題|下一主題