用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撒小學好嗎
go

聖羅撒小學好嗎 [複製鏈接]

聖羅撒小學好嗎

知道佢係間女校,有無人知道佢校風好不好?謝謝

Re: 聖羅撒小學好嗎

正, D女好乖

校風好好 !

wangwangmei 寫道:
不只乖, 亦聰明伶俐.

[quote]
miccheung 寫道:
正, D女好乖
[/quote]

really?我想問如我有20分,住34區,入聖羅撒小學的機會大唔大呢?   

如果34網大抽獎放第二志願機會大唔大?佢係2008定2009開始重建呀?

有20分? 宗教分? 第一輪, 正常都會博抽Maryknoll. 因為妳住34區, 第二輪, 1st choice 吾選協恩, 而選聖羅撒小學, 機會都好大.(聖羅撒小學跟聖家一樣, 有間直屬英文中學作後盾, 但成績也是一般的, 所以好多人想入Maryknoll&協恩)

really?我想問如我有20分,住34區,入聖羅撒小學的機會大唔大呢?   

Maryknoll好似係41網!!
34網受歡迎女校有協恩及聖羅撒,兩間都有英中!
協恩較少學位,聖羅撒學位多,一級有4班!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

請問知道臨時校舍搬去邊未呀   

eddie503 寫道:
有20分? 宗教分? 第一輪, 正常都會博抽Maryknoll. 因為妳住34區, 第二輪, 1st choice 吾選協恩, 而選聖羅撒小學, 機會都好大.(聖羅撒小學跟聖家一樣, 有間直屬英文中學作後盾, 但成績也是一般的, 所以好多人想入Maryknoll&協恩)

[quote]really?我想問如我有20分,住34區,入聖羅撒小學的機會大唔大呢?   
[/quote]

Maryknoll好像不是34區的,我20分是+埋宗教分的,so我想俾呀女讀天主教小學,其實唔知會唔會有好多人choice這間小學呢?

其實St. Rose在34區都幾受歡迎, 20分未必一定入倒, 當然,佢冇Maryknoll同協恩咁熱門,但都唔少家長心儀.如你是住34區, 共有兩次機會,幾好.但係一定要揀第一志願.否則冇機會.而最後的叩門位只會留給St. Rose Kinder的學生.
機會率是大過協恩, 自己要衡量.
至於學校原址重建, 應是會在09年頭, 今晚開家長會, 到時會公佈暫時搬去哪間學校上課.

原文章由 ruru 於 07-4-23 17:49 硐表

Maryknoll好像不是34區的,我20分是+埋宗教分的,so我想俾呀女讀天主教小學,其實唔知會唔會有好多人choice這間小學呢?

[/quote]

"最後的叩門位只會留給St. Rose Kinder的學生."

請問佢地係唔接受非ST.ROSE KINDER ge學生去叩 還是叩左都唔會有機會INTERVIEW 呢 ?

原文章由 jena2468 於 08-7-11 14:46 發表
"最後的叩門位只會留給St. Rose Kinder的學生."

請問佢地係唔接受非ST.ROSE KINDER ge學生去叩 還是叩左都唔會有機會INTERVIEW 呢 ?

基本上,若你係kinder學生,放st.rose第一志願都入唔到,咁先有機會叩門位....
若你係kinder,無放第一志願,無機會
若你非kinder學生,無機會
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原文章由 cameo 於 08-7-12 04:27 發表

基本上,若你係kinder學生,放st.rose第一志願都入唔到,咁先有機會叩門位....
若你係kinder,無放第一志願,無機會
若你非kinder學生,無機會

CAMEO,
你個女升邊班 ? 我個女升4b !

daisy媽咪,
4A呀,,,,我地足足4年都未可以撞到同班!!
我而家都未知有邊個我識而又同我女同班!

原文章由 cameo 於 08-7-13 04:08 發表
daisy媽咪,
4A呀,,,,我地足足4年都未可以撞到同班!!
我而家都未知有邊個我識而又同我女同班!

都係好事, 唔係比你知道我個女係學校d 野就慘 !!!
你知唔知係咪小四開始分精英班?

應該唔係掛,咁邊班係精英班呀??
我記得學校提過無o架!
我反而想早d有家長會,可以有多d心理預備,讀左3年小學,真係好多次差d俾佢激到我中風咁滯!
你個女d中文點呀,我女而家返緊明愛個書法班,個老師唔係單教寫字,佢教好多有關中國字o既野,例如筆順呀,點解會有某種寫法等等,而家佢開d班好受歡迎,返左半期就要交定下期學費(有機會無位),你都不妨留意吓.....另佢地個中作班都好好,我女讀左一年嘞,上年暑假開始左,我覺得教得幾好!
而我女d英文都重係馬馬地,嚟緊開學前又要搵新補習老師(舊o既唔用得)

cameo 你好!我係路過,不是讀貴校,不過聽你提起明愛既中文作文班, 係咪太子道明愛, 係星期日辦既中文作文班, 請問老師的名字是? 可否pm給我? 我個女中文好差吓.想同佢補中文,明愛唔錯,不過最好有人知道邊個老師教得好d.
唔該!

catcatmom
原帖由 cameo 於 08-7-14 04:54 發表
應該唔係掛,咁邊班係精英班呀??
我記得學校提過無o架!
我反而想早d有家長會,可以有多d心理預備,讀左3年小學,真係好多次差d俾佢激到我中風咁滯!
你個女d中文點呀,我女而家返緊明愛個書法班,個老師唔係單教寫字,佢教好 ...
‹ 上一主題|下一主題